Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

fragre 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na tomto snímku zestárlo, je ten loutkový drak, jinak je to velice působivá a temná verze klasické pohádky, která mi zde připadá občas inspirovaná syrovostí Markéty Lazarové. Vím, že je to asi zapříčiněno účastí I. Palůcha, M. Vašáryové a F. Veleckého, ale nějak tam tu Markétu vzadu cítím.... ()

retrix 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatá pohádka, která vybočuje ze zaběhlých klíšé,kde hloupý Honza vyráží do světa, aby se stal králem. Je vedena pochmurně nejen dějem ale i prostředím /natáčelo se na Hruboskalsku a na zámku Hrubá skála mimojiné/,počasí je stále zatažené a sluníčko vysvitne snad jen při procházce Bajaji na zámecké zahradě se zahradníkem, ale to nemění nic na umělecky perfektním ztvárnění předlohy od Boženy Němcové. Už jako malému, jsem se při této pohádce bál a mému malému skřítkovi se ta pohádka také obzvlášt líbila a museli jsme ji pouštět snad 30 krát /rovněž se bála při očekávání draka/ a snad to je i smyslem pohádky,aby nebyla jen pro pobavení. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho nepříliš povedeného loutkového draka, byla by to výborná, místy skoro akční, a svým téměř syrovým nádechem netradiční pohádka. Od úvodu, kdy princ zamkne prázdný hrad, strčí klíč pod rohožku a s uzlíčkem přes rameno vyrazí do světa, po závěr, kdy jsou padouch i jeho banda bez milosti naházeni přes hradby do strže. Působivá atmosféra, dobře gradující boj dobra se zlem vedený hned v několika rovinách, nechybí na pohádku poněkud kontroverzní momenty (bičování koně), a navíc fajn princ, který konečně nevypadá jako typický zhýčkaný hezoun. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princ Bajaja je sice klasika, vím, ostatně Božka Němcová pohádky uměla, ale tenhle film se příliš nepovedl. Jen samotný boj s drakem je tak příšerně zdlouhavý až začíná mírně fraškovatět. Přitom drak ani pořádně nechrlí oheň a je vlastně s podivem, že s ním má princ problémy. I když se pohádka natáčela roku sedmdesát jedna, přesto drak vypadá příšerně a tím nemyslím, že drak má vypadat příšerně, ale jsou vidět jen dlouhé hlavy a krky, celého draka v podstatě nezahlédneme. Zvláštnost filmového zpracování je pak i v tom, že Černý rytíř je bez milosti zabit, tedy shozen ze skály, což není u pohádek příliš obvyklé. V dětství jsem tuto pohádku nikdy nesledoval a asi jsem podvědomě tušil proč. O letošních Vánocích jsem to napravil, ale pohádka mě zoufale nebavila. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Filmová pohádka, která není nic moc. Unylé herecké výkony nesympatických postav jsou opravdu k uzoufání. Ovšem drak je naprosto skvělý a za něj (a jen za něj) ty dvě hvězdičky. K filmu vznikla krásná parodická scéna pro Malý televizní kabaret, kde Pavel Zedníček hraje Prince Bajaju a Josef Dvořák co by král, ve snaze se s ním domluvit, se ho ptá "Ba nein, nein?" :) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení. (Maja238)
  • Tehdejší ústřední dramaturg Ludvík Toman, který nenáviděl všechno, co souviselo s náboženstvím a vírou, ke scénáři této pohádky připsal: "Vynechat pokřižování babičkou, těmto věcem je třeba se vyhnout." (raininface)

Reklama

Reklama