Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o druhou Pustinu se nepodařil. 1) Na roztříštěném, chvílemi nelogickém a po celou dobu neobratném scénáři se zřejmě podepsalo množství nezkušených autorů, které očividně nezvládl ani americký showrunner (i když kdo ví, jaké by to bylo bez něj). K tomu kreativní producent Jan Maxa: Projekt je v českém kontextu unikátní hned z několika pohledů: vznikal ve spolupráci České televize, filmových škol a kateder FAMU, JAMU a UTB ve Zlíně. Scenáristé i režiséři jsou vesměs mladí lidé, studenti či nedávní absolventi vysokých škol, které řídí zkušený Harold Apter. Jde o kombinaci kriminální minisérie se sociálním dramatem, což je nelehký žánr, který se rovněž v české tvorbě nevyskytuje často. A konečně jde o první televizní seriál koprodukovaný televizí ARTE z její centrály ve Štrasburku._____ 2) Spoiler. Asi největší problém mají někteří diváci a komentátoři se skutečností, že Romové jsou zde vylíčeni čistě jako nevinné oběti. Nechuť k nim je zde podána jako rasistický předsudek a nikoli jako odezva na jejich vlastní chování (což by bylo, myslím, blíže realitě)._____ 3) Spoiler. Incestní linka působí dosti rušivě. Její smysl se vyjeví až ke konci, což je sice mírně překvapující, ale pachuť z předchozího to nesmyje._____ 4) Další zásadní výhrady se týkají řemeslného neumětelství, zejména pokud jde o scénář a dramaturgii._____ Dokumentarista z Prahy je...jak to říci...silný myšoid._____ Protivná doktorova dcera (Štěpánka Fingerhutová) mi pila krev (některé oběti prostě nesnáším)._____ Pitomoučký policista by byl k smíchu, kdyby nebyl k pláči._____ Klause (37letý Ladislav Hampl) a Franze (37letý Ondřej Nosálek) si tvůrci zřejmě vypůjčili z České sody (Alles Gute)._____ 5) Na druhé straně stojí dobré až výborné výkony herců, vemlouvavá atmosféra připomínající Pustinu, aktuální společenské téma a nikoli nezajímavá kriminální story s pokusem o thrillerový konec._____ 6) Zaujali mě: vynikající (a navíc silně přitažlivý) Janek Gregor (Pavel, co dělá pro magistru), Jiří Roskot (slabomyslný Jirka), 30letý Jan Cina (zlynčovaný Denis), 31letý šedivě nenápadný Matěj Anděl (Lukáš, přijel prozkoumat Denisovu smrt), 19letý přirozený bratr Jana Bendiga Marsell (Denisův mladší bratr Tomáš), 12letý výborný Tobiáš Rímský (Zbyněk Jokl, šikanuje cikány) a samozřejmě i 37letý Ladislav Hampl (Klaus) a 37letý Ondřej Nosálek (Franz). ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Lynč evidentně doplatil na značně rozsáhlej scénáristickej tým, kdy se každej z tvůrcu snažil přispět nějakym svym nápadem. Ve výsledku tak bohužel seriál jako celek nepůsobí vůbec kompaktně, z žádnýho tématu se nedaří vyždímat aspoň většinu potenciálu a nějaký nápady nebo postavy jsou spíš pro smích (němčouři). Finále (reps. závěrečnej díl) mě zklamalo jak nepovedenou prací s flashbackama tak hlavně samotnym provedenim "lynče" (ať mi nikdo nevykládá, že by nikdo z tolika přihlížejících nezavolal policii nebo se nesnažil zasáhnout) nebo samotnym závěrem. Ačkoliv si to tvůrci jistě přáli, žádná druhá Pustina se zdaleka nekoná. Za solidní řemeslo, hudbu, Pavla Kříže v roli nechutnýho záporáka a Jiřího Dvořáka v roli dalšího záporáka nakonec přihodim třetí hodně slabou hvězdu. ()

Reklama

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že aktuální společenská témata musí pro Českou televizi vznikat na workshopech a táhnout z valné většiny začínající herci. Lynč je totiž v české kontextu záslužný počin, kterému ve výsledku nechybí silné momenty. Jenom obsahuje takové množství scénáristicky nedotažených motivů, nesmyslných motivací a přehnaných šablon, že musíte chtě nechtě skřípat zuby nad nevyhnutelností špatného přijetí celé série od "nějakých čechoamerických lepšolidí". ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díly seriálu vypadali víc než slibně, také sjem je hodnotila pozitovně, Jak ale děj pokročil, objevili se nelogičnosti a způsob zpracování, který sérii tak trochu srazil na kolena. Obsazení mladých neokoukaných herců fungovalo, Pavel Kříž má tendenci u zloduchů přehrávat (Ať žijí rytíři, Odsouzené ...) u pohádek to vydit nemusí, ale tady šlo o stěžejní postavu, která chtěla citlivější zpracování. Tvlrci by měli divákům víc věřit, že pochopí z náznaků a nemusí se jim všechno strkat až pod nos. Beru to jako studentský počin, ze kterého se tvůrci poučili a příště předloží chutnější sousto. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Pokud chtěli tvůrci otevřít problematiku rasové nesnášenlivosti v naší společnosti, nemuseli si vymýšlet nesmysl s lynčem slušného cikána bílými, který se v naší zemi nikdy neudál, ale mohli čerpat ze skutečných událostí, například z mačetového útoku v Novém Boru. Jinak některé herecké výkony celkem slušné, například Marsell Bendig byl hodně věrohodný, asi ani moc nehrál, prostě se choval přirozeně. Janek Gregor a Jiří Dvořák asi nejlepší. Stivínová byla spíše parodií na sebe samu z Pustiny, tady byla otřesná. Matěj Anděl totální propadák a nesympaťák. Vrchol v negativním smyslu byla dvojice "Němců", také mě hned napadlo, že jsou jako z "Alles Gute!". Od chvíle, kdy se tohle směšné duo objevilo na scéně, už byl, do té doby jakž takž průměrný, seriál vyloženě trapný. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (13)

  • Budova, jenž má v seriálu reprezentovat sídlo německých kontroverzních podnikatelů Klause (Ladislav Hampl) a Franze (Ondřej Nosálek), se nachází poblíž Fóra Karlín v Praze. (Nick321)
  • Záběry vozidel, které přijíždějí z Německa (dodávka s chemikáliemi, Mercedes-Benz s Magdou Stránskou pronásledovaný dvěma Němci) byly natočeny na dálnici D4 v úseku Mirotice - Třebkov. Povšimnout si lze tabulky s číslem mostu i výjezdu na 82. kilometru. Auta jedou ve směru od Písku do Prahy. Sídlo Němců je ale podle jejich poznávací značky někde v saském okresu Pirna, do středočeského Buchnova by tedy měli jet po D8 od Ústí nad Labem. (Martin_L)

Reklama

Reklama