Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mistrovské psychologické drama Ucho, otevřeně obžalovávající totalitní režimní praktiky, bylo natáčeno ve svobodnější atmosféře na sklonku šedesátých let, k divákům se však snímek dostal až po roce 1990. Náměstek ministra a jeho žena (Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová) si už přivykli neustálému špehování a odposlouchávání státní bezpečností. Dokonce i doma mají slídivé „ucho" zaznamenávající jejich rozhovory. Jednou ale po pozdním návratu z vládní recepce ve své vile propadnou panice - vydedukují si totiž, že Ludvíkovi hrozí zatčení kvůli kritické zprávě, na níž se podílel. Během úzkostné, bezesné noci manželé proberou svůj vztah plný kompromisů, klamu a nelásky. S ránem přichází únava, vystřízlivění a děsivá realita: nic nekončí, ale pokračuje... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (565)

Joski 

všechny recenze uživatele

Nie je divu, ze totalitný režim "pochopil" Ucho po svojom a film musel nekompromisne poputovať do trezoru. Našťastie uzrel svetlo sveta a bude aktuálny aj pre dalšie generácie. Možno povedať, že dnes je ešte aktuálnejší. Hranice nášho "súkromia" vďaka virtuálnej kontrole sú oveľa viac narušené ako za oných dusných čias!!! Čo dodať? Obsahovo, vizuálne a herecky (Bohdalová je skvelá - získala cenu za herecký výkon) brilantne realizovaný film. Absolut kinoklub!!! ()

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

A pak že naše kinematografie stojí za nic. Vynikající snímek, který obsahuje jen samá nej. Ať už skvělé herecké výkony, osobně jsem Jiřinu Bohdalovou neviděla zahrát lépe než tady, černobíle mrazivou atmosféru se skvěle zabudovanými flashbacky, nebo citlivě napsané dialogy, které vás občas donutí se i zasmát. Kdo by to u takhle vážného tématu tušil. Já si ale nejvíce vážím odvahy tvůrců natočit tenhle film. Přesně takovýmhle českým osobnostem patří mé díky za to, že se nemusím stydět, že jsem patriot. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Já bych se nebál film označit v první půlce za psycho horor. Hutná atmosféra se plíží celým filmem způsobem, že má člověk husí kůži a je mu opravdu nepříjemně. Oba hlavní představitelé předvádějí mimořádné výkony, jejich dialogy manželských rozepří působí neskutečně reálně. ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Špičkový psychothriller, obsahově se vracející k období politických procesů 50. let, avšak svým zobrazením nekontrolované moci, požírající i své děti, má co říci i dnes. Procházkův vynikající, z vlastních funkcionářských zkušeností dobře odpozorovaný scénář se stal předlohou k filmu po všech stránkách mistrně zpracovaného - od Illíkovy klaustrofobické černobílé kamery přes Havelkovu depresivní muziku po strhující životní herecké výkony dua Bohdalová-Brzobohatý. Především Bohdalová svou z vnějšku držkatou a omezenou, vevnitř však citlivou a rozumnou postavu Anny nemohla zahrát lépe. ()

closed.eye 

všechny recenze uživatele

Byt' byl konec šedesátých let uvolněnější, stejně bych se asi pořádně bála podobnej projekt uskutečnit, i když se na to podívám dnešní optikou, jedná se o celkem silný kafe. A nutno dodat, že kvalitní. Jinak už tu bylo vše důležitý řečeno, takže za sebe jenom dodám postřeh, kterak mě zaujalo, jak ryze negativní prvek - "zlý" zvědavý ucha, prokázal aspoň jednu dobrou službu: víceméně slepit skoro rozbitý manželství... ()

High.Hopes 

všechny recenze uživatele

Drsné. Divím se, že takový film mohl být v roce 1970 vůbec natočen. Bohdalová si tímto definitivně získala můj respekt. ()

ondrejmagic 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, že právě v době začínající normalize vzniknul takový film. Nelze než aplaudovat autorům filmu za vytvoření psycho atmosféry i bez moderní techniky atd. ()

Mr. Kodama 

všechny recenze uživatele

Opravdová kuráž nejen tvůrců ale i samotných herců líznout si v danné době takovýto film. Strach se vás zmocní od úvodní znělky a vrcholí poslední scénou děsivá pro svou cynickou logičnost. Každý člověk je částí skládačky na první pohled spokojeného obrazu společnosti, ze které jej může STB kdykoliv vyloupnout a zařadit na její odvrácenou stranu = 90% ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Český filmový klenot, film plný nakažlivě stísněné, paranoidní atmosféry a napínavého očekávání, který po celých 80 minut neztrácí na síle. Od Radka Brzobohatého jsem skvělý výkon čekal, u Bohdalové jsem silně pochyboval, ale s klidným svědomím můžu říct, že podala rovněž vynikající nezapomenutelný výkon a její afektovaný projev je tentokrát ku prospěchu věci. ()

newer_more 

všechny recenze uživatele

Nechci tady být za kazisvěta, ale...mě ten film prostě nepřijde nijak za myšlenkově zvláštní (Ucho mi dost připomíná Velkého bratra, vůbec celý ten film je dost Orwellovský). Nejlepší z celého filmu mi přišla scéna, kdy Brzobohatý "připálil křtitelnici". ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Ve své době geniální a dnes stále nadčasové. Hlavní devizou je samozřejmě scénář, ovšem tandem Brzobohatý-Bohdalová funguje naprosto dokonale. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Já - takový kachyňofil - a tolik let jsem se Uchu programově vyhýbal! Jasně, opatrnosti není nikdy dost, a že bylo něco zakázané, přece ještě nemusí znamenat, že je to taky dobré... a vůbec, proč bych se měl vlastně dívat na ňáké uřvané vystíhované drama s Bohdalkou? ... Naštěstí Bohdalky nejsou vždy tím, kým se zdají být a právě od začátku sarkasticky hláškující Bohdalová je skvělá! A stejně tak její slovní výměny s Brzobohatým; takže moje představa o jednorozměrné depresivní tragédii, je od úvodu rozptýlena. Styl vyprávění, kdy se pomocí flashbacků Brzobohatého a ukecanosti Bohdalové dozvíme vše nejen o onom večeru na Hradě, ale i o 10 letech jejich manželství, funguje taky skvěle. A celá ta kurevsky odvážná politická stránka filmu vypadá sice zdánlivě přestřeleně až karikaturisticky, jenže je ve skutečnosti právě až moc reálná... Jo, tenhle film je opravdu klenot; a ty jak známo patří do trezoru. ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Děsivé, mrazivé, nikdy nikomu nevěřit a doufat, že se tohle netýká zrovna vás. Výborný příběh a nahoru ho vytáhli Brzobohatý a Bohdalová..... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Pitva policejního státu. Špízlování, strach, paranoia a nejistota... Nedivím se, že s Janem Procházkou režim zatočil, takhle vidět do karet představitelům totalitního státu se nevyplácí. Spíš mě překvapilo, že si ještě mohl škrtnout Kachyňa. A ještě poznámka.. nejlepší filmy o totalitě, autokracii a diktaruře se točily paradoxně (?) za komoušů. Z porevolučních se to podařilo snad jen Poutům a Šíleným. Zbytek nestojí za řeč.... ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Soudit historii podle filmu Ucho, skoro by divák mohl nabýt dojmu, že léta padesátá byla temná, depresívní, plná strachu a udavačů! Přitom v dobových filmech je to všechno ukázáno úplně jinak, a teď kde je vlastně pravda...ehm...Kachyňa uměl, ukázal, že s i s několika herci jde hrát velké divadlo, zvlášť když se může opřít o kvalitní herecké výkonu, ve kterých poručík Bláha hraje prim. Výborná atmosféra, dialogy. Ovšem k absolutnímu zážitku něco chybělo, přesto skvělé. ()

ER 

všechny recenze uživatele

V rámci přeci jen komornější atmosféry jde o vytěžení naxima možného z látky, kterou zfilmovat asi bylo i trochu odvážné. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Aha, takže súdruh komunista sa nám zľakol? Súdruženko nám zrazu zistil, že jeho kamaráti nestoja ani za deravý groš? Čo bude nášmu počestnému boľševikovi chýbať najviac? Slávnostné recepcie svíň v oblekoch, laškovanie so súdružkami alebo tá pekná ukradnutá vila? Aký kamarát, také priateľstvo, aká modla, taký pád. Ale na to bolo treba prísť skôr. Tento film je Kachyňov pomník slávy. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Famózní film. A hlavně famózní výkon obou herců. Když jsem ho viděl poprvé, tak jsem si ho pamatoval a některé scény ještě dlouho po tom. To je myslím dobré měřítko kvality a úrovně. ()

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama