Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv se adaptace liší od geniální předlohy a chybí jí značná část ze Steinbeckova přesahu a hloubky, stále se jedná o velice silný film. Co zůstává je totiž důraz na obyčejného člověka a jeho boj s láskou, závistí a vůbec boj nejhorší (a nevyhnutelný), totiž boj sama se sebou. A co se Jamese Deana týče, tak jeho revoluční herectví dnes působí možná trochu křečovitě, nicméně jeho obrovské charisma stále zůstává i po letech nedotknutelné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dean byl rozhodně lepší herec, než řidič. A snad je to i dobře, kdyby hrál i v dnešní době, zřejmě by skončil u instantních a prefabrikovaných výkalů současné americké produkce. Takto mohl plně dokázat, že skutečně uměl. Kazanův film je velmi dobrý, bohužel místy mu už hlodající zub času poněkud ubral dech. Snad nejvíce bych celému snímku vytkla, že jediný dobrý a přirozený herec v něm je Dean. Zatímco Dean je přirozený, představitel jeho bratra Davalos hraje spíše jako přirození. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem "objevila" rebela s příčinou Jamese Deana, který si mě okamžitě získal a stal se pro mě opravdovým Idolem, jehož smrt je obrovskou škodou pro diváky a film vůbec. Jeho první snímek, který natočil se svým učitelem Eliou Kazanem se po právu stal legendou jako samotný Dean. Podobenství s biblickým příběhem Kaina a Ábela je dovedně zakomponováno do filmové řeči, takže neznechutí ani ateistu mého ražení. Naopak, toto působivé drama, s vypjatými scénami, se mi nadlouho vryje do mozku. Úchvatné jsou zejména záběry jakoby nakřivo, které ilustrují právě ty zásadní okamžiky střetu otce a syna. Ztraceného, osamělého, nikdy nemilovaného. Syna, který bojuje s vnitřními běsy a démony sžírající touhy po otcově uznání a lásce. Konec sice nekoresponduje s biblí (jestli se tedy nepletu), ale film tím nijak netupí, jen zmírňuje bolest hrdiny (diváka). Postava, se kterou jsem se ztotožnila až do morku kosti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto vie, ako by sa vyvíjala ďalej kariéra Jamesa Deana, keby ho nebola postihla tá nehoda. V  24 rokoch ponúkal také vyspelé herectvo, že pravdepodobne by sa stal najväčším hercom všetkých čias. Teda ak by sa nestihol upiť k smrti.  Z dnešného pohľadu to je už vlastne prehrávanie, ale vtedy to úplne zapadlo do filmového štýlu. A to je asi najväčšou ozdobou tohto filmu, pretože inak tie dve hodiny sú pomerne dejovo nudné. Je to dráma bez väčšej epiky, ale v druhej časti sa výrazne zlepší. Steinbeckova predloha je o niečo lepšia. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal na mušku poslední třetinu náročného románu, a tu si přizpůsobil, jak už to bývá. Spousta faktů je jinak a spousta jich chybí, stejně jako některé postavy a motivy. Přesto je to působivé dílo s okouzlujícím Jamesem Deanem, který zvládl tragickou postavu černé ovce Cala na jedničku - takovou jímavost, kterou jsem pocítila v závěru filmu, jsem nezažila ani při čtení knihy. Nemyslím si, že je nutné číst knihu, aby si lidé film užili, neznalost je tady spíše plusem. Film oproti knize působí hodně idealistickým dojmem a postavy jsou až příliš hodné a bodré, až na odpadlé charaktery samozřejmě. Kniha je paleta mnoha odstínů a hloubek, film jich obsahuje omezený počet, přesto (a možný právě proto) ve své dvouhodinové stopáži působí uceleným dojmem. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama