Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film po letech neztratil nic ze své síly. Elia Kazan je vynikající režisér, jsem si jist, že jeho filmy se budou pouštět ještě dlouho. Za kvalitu bezpochyby může i předloha Johna Steinbecka. Střízlivý realimus amerického maloměsta, uvěřitelné postavy, skvěle zahrané, vyniká nejen James Dean, ale hlavně Julia Harris. Ten příběh prostě umí vydolovat neuvěřitelně silné emoce, aniž byste tvůrce podezřívali z podbízivosti a falešnosti. Nevím, co bych dodal, tady není co vyčítat, ani kameře, hudebnímu doprovodu. Dokonalé. ()

Reklama

Stegr 

všechny recenze uživatele

40% - Tak tohle už nikdy víc. Smát se při emočně vypjatých scénách jsem asi neměl, ale co jsem měl dělat, když byly tak blbé? O stupidních dialozích se ani snad moc rozepisovat nebudu... Umím ocenit hezký film, ale u tohoto tak vysoké hodnocení nějak nechápu. Mno, asi mi výsledný dojem zkazil i příšerný dabing, což však nic nemění na faktu, že tenhle film byl průšvih... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no já nevim, jednoduše to nějak nefungovalo... celé se to moc táhlo, tolik opěvovaný Dean mě nijak extra neuchvátil, sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli taky moc nepobírám. knihu jsem nečetl, asi bych se měl stydět, ale upřímně řečeno, tenhle film mě ani moc nenabádá to napravit... prostě nuda. je mi líto, zklamání. 50% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl se školou v kině a i když mi kvůli rozmazaným titulkám unikla asi polovina dialogů, byl jsem učarován. Největší devizou jsou bezesporu herecké výkony, které působí tak civilně a uvěřitelně, že jsem úplně zapomněl, že sleduji film z padesátých let. James Dean se svým projevem neuvěřitelně odlišoval od ostatních a jeho výkon byl prostě neuvěřitelný. Spolu s výtečnou Julií Harris tvoří hlavný klad tohoto filmu. Nádherná byla i moderně pojatá kamera a hudba. Škoda jen, že se režisér více nedržel předlohy, postava matky by si určitě zasloužila více prostoru. K plnému počtu scházelo jen málo... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama