Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ruský šlendrián, zanedbávanie vyplácania štátnych zamestnancov, pracujúcich mimo moskovského ústredia, spupnosť generálov, riadených stalinskými poučkami, jeľcinovský rozpredaj armádnych zásob na komerčné účely, stagnácia vojenskej výroby po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj užívateľom Maqom spomínané dlhodobé ignorovanie individuálnych ľudí v prospech celospoločenského záujmu. To všetko stálo v pozadí tragédie posádky ponorky Kursk. Slušne zmapované Thomasom Vinterbergom, ktorý dáva v príbehu primerané miesto tým, ktorí tragickou nehodou utrpeli najviac - ženám a deťom zosnulých námorníkov. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Naivisticky humanistický film, který "bojuje proti komunismu" (!!!!!) stejným stylem, jako proti němu bojují mnohé porevoluční české filmy, což bych od belgicko-lucemburského filmu tohoto dánského režiséra opravdu nečekal. Mohl to být klaustrofobický thriller z potopené ponorky nebo dojemný film o beznadějném čekání manželek nebo politické drama o nemožnosti prosazení odvážné humanistické myšlenky ve zkostnatělých armádních strukturách, místo těchto variant nebo kombinace dvou z nich je to bohužel všechno dohromady, ale tím pádem pořádně nic... ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Námořníci při nástupu na palubu ponorky Kursk sledují záznam koncertu americké thrash metalové skupiny Metallica. (Nocturno culto)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama