Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (302)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Herecký ansámbl poskládaný po celé Evropě se snaží vypadat rusky a mluvit anglicky. To by ukočíroval leda opravdu špičkový režisér. Vinterberg jím zjevně není, takže se mnozí ocitají až někde na hraně parodie. Nejlépe z toho logicky vychází Colin Firth. Ani hrátky se šířkou obrazu jsem nepochopil. Wolfgang Petersen může každopádně zůstat v klidu, jeho ponorkové drama zřejmě jen tak někdo nepřekoná. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, že je v tomto filme krásne vidieť reálnu ruskú politiku. Že ututlať problémy a tváriť sa, že všetko je v pohode stále platí a keď im niekto niečo vytkne, tak to odmietajú, alebo budú hovoriť, že vinní sú tí druhí. A keď chcú druhí pomôcť, tak im to nedovolia, lebo si budú chrániť svoje tajomstvá a nechcú ukázať, že ponorka bola stará a nebola dlhodobo opravovaná a podobné veci. "Kursk" je podľa mňa skvelý film. V prvom rade sledujeme zvyšnú posádku preživších a hoci poznáme ako to dopadlo, tá ich snaha a súdržnosť a boj je dosť dramatický a je mi ich ľúto. Musím pochváliť hlavne výkon Matthiasa Shoenaertsa. Dal do toho skutočne všetko. Časti v ponorke sú podľa mňa vynikajúce, no súčasne sú zaujímavé aj časti vonku. Jedna nám ukazuje politiku a vojnu, ktorá reálne je len v niekoho hlave a na druhú stranu ľudí, ktorí by dali všetko za to, aby mohli prežiť, len technika Ruska je zastaralá, batérie sa okamžite vybijú a náhradné nemajú. Jak typické. Držalo ma to v pozornosti, postavy boli dobré a jednotlivé udalosti sú spracované silne a majú skutočnú atmosféru. Hodnotenie: A- ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Rusáci vždycky budou přeborníci, v tom posílat vlastní vojáky na smrt, nebo se na ně vysrat, byť sou kousek od nich, proč je taky zachraňovat, to je práce navíc. A tak raději ze všeho obviní NATO, EU a USA, a to lhaní jim taky jde na jedničku, nemají problém lhát vlastním lidem do očí. Jako já se omlouvám, ale když sem viděl, jaký svinstvo Rusko valí na svoje vlastní lidi a úplně na pohodu, bez špetky sebereflexe či něčeho co by mohlo připomínat páteř, tak sem si několikrát znechuceně odfrkl. Ale natočený a zahraný, je to na jedničku a jediné co tak kazí dojem, ze zážitku, je to, že Rusáci tady mluví plynule anglicky, ale tak jasně, kdyby v tomhle hrál nebo to to točil někdo Ruského původu, asi by už nežil. Má to i pár "akčních scén" hledání kyslíků, otevírání poklopu a celé je to dost napínavé a znepokojivé. Matthias Schoenaerts co by ústřední postava, je opravdu parádní, a člověk mu to všechno věří a hned od začátku mi byl sympatický, tak sem si občas během filmu říkal, že by to mohl přežít. No Max von Sydow, si zase střihl parádní soudruha, který se po celou dobu filmu chová, jako arcizmrd, takže opět výborně zahraná postava. A celé to završuje, klavírní soundtrack, neustále přitažlivý Colin Firth a scéna v kostele. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)
  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)
  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)

Reklama

Reklama