Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komplexne natočená ťaživá dráma ruskej ponorky Kursk, pýchy ešte za Sovietskeho zväzu. Zručná réžia ponúka pohľad medzi námorníkov, ich rodiny, ale hlavne zchátralým prístupom námorného vedenia, ktorý radšej obetovali mnoho mužov, než by im mali pomôcť zahraniční záchranári. Okrem emócií je práve v tomto film najsilnejší, vykresľuje zastaranú techniku súčasného Ruska, zlé rozhodnutia vedenia ( predané batérie v záchrannej ponorke ), či nábor námorníkov ( mladý muž je v ponorke po krátkom školení ). Vo vedľajších úlohách sa predstavili veľké európske herecké hviezdy, čo posunulo film na vyšší level. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Akční za srdce beroucí melodrama o potížích ponorky a o muži, jehož rodina zůstala neštěstím navždy poznamenaná. Dobrá historická rekonstrukce události, ale klišé vztahy. Já jsem spokojen, protože jsem si procvičil ruský jazyk, který se učím. Výhodou snímku je, že se událost opravdu stala. Je to pojato konvenčně, od kresby rodinné idyly ústřední postavy přes reptání na poměry, neboť zase nepřišla výplata, po projev soudržnosti na svatbě jednoho z členů posádky. Tíseň se dostaví brzy po vyplutí. Nejpůsobivější boj se nevede v modelové izolaci na dně Barentsova moře, jehož mrazivost z plátna takřka dýchá, nýbrž na souši. Francouzská herečka působící velice autenticky zosobňuje vlastně generační předěl mezi Rusy trpnými a Rusy vzdornými, navíc předěl, který v silné závěrečné scéně přebírá pokolení dětí. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si mám z tohoto filmu vzít. Naprostý průměr, není tam snad jediná scéna, která by člověku zůstala v paměti po dobu delší než velmi krátkou. Veskrze dobří, stateční a schopní námořníci, kteří mají manželky a děti, se vydají ponorkou na vojenské cvičení, kde vybuchne jedno torpédo předčasně v samotné ponorce. Následuje nevydařená záchranná akce (podfinancovaná ruská armáda nemá pořádné záchranné plavidlo a ze zcela pochopitelných – alespoň dle mého názoru – důvodů (strach o prozrazení vojenských tajemství či snaha o zachování si tváře) k tomu nechce přibrat západní záchranáře). Jak to dopadne se dá zjistit během pěti minut na wikipedii, ale i bez toho na to ti, kdo jsou alespoň trochu obeznámeni s Winterbergovou tvorbou, a vědí, že u něj po úvodní radostné svatbě musí přijít nějaký kontrapunkt, přijdou sami. Na Putina se to shodit nedá, byl v té době prezidentem jen několik měsíců, a pokud ta událost byla důsledkem něčeho, pak všeobecného rozkladu, který v jelcinovském Rusku probíhal po dobu celých 90. let. Tohle téma se tam ale téměř vůbec nerozebírá. Nakonec jsou hlavními viníky generálové ze sovětských dob, kteří, a to jim člověk může mít jen těžko za zlé, prostě dělali věci tak, jak na to byli zvyklí a jak to považovali za správné po celý svůj život (z našeho pohledu samozřejmě blbě (jde přece primárně o to zachránit námořníky), ale v jejich mentálním světě, všechny kroky, které podnikly, dávaly perfektní smysl). Možná kdyby Vinterberg upřímil svou pozornost právě na tento rozpor, mohl ten film být o něco zajímavější. Domnívám se však, že takové jiné pohledy na věc jsou naprosto mimo jeho možnosti a schopnosti. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí. (Cocacolix)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Švédský herec Michael Nyqvist zemřel na rakovinu měsíc před koncem natáčení. Své scény ale stihl dotočit. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama