Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé katastrofické drama s hutnou atmosférou uzavřeného prostoru, kde vody přibývá a kyslíku je méně a méně.. Osud mladých námořníků mě chladnou nenechal, bylo mi jich nesmírně líto, chápala jsem jejich rodiny a moje hlava dodnes nepobrala, proč to dopadlo tak, jak to ve skutečnosti dopadlo.. Matthias má velice sympatický herecký projev, Colin tradičně skvělý a Max von Sydow dokonale odporný, výborný výkon.. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dalo se to přežít, ale začátek mě fakt nebavil. Vypadalo to sociálně a při tý hudbě, co hrála když Kursk vyplouval jsem měl chuť podřezat si žíly. Postupem času si mě film ale celkem získal a třeba potápění se pro kyslík bylo opravdu napínavé. Matthias Schoenaerts zahrál dobře. Zato při pohledu na Léu Sedoux, jsem měl nutkání ostříhat jí tu děsnou ofinu. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, že je v tomto filme krásne vidieť reálnu ruskú politiku. Že ututlať problémy a tváriť sa, že všetko je v pohode stále platí a keď im niekto niečo vytkne, tak to odmietajú, alebo budú hovoriť, že vinní sú tí druhí. A keď chcú druhí pomôcť, tak im to nedovolia, lebo si budú chrániť svoje tajomstvá a nechcú ukázať, že ponorka bola stará a nebola dlhodobo opravovaná a podobné veci. "Kursk" je podľa mňa skvelý film. V prvom rade sledujeme zvyšnú posádku preživších a hoci poznáme ako to dopadlo, tá ich snaha a súdržnosť a boj je dosť dramatický a je mi ich ľúto. Musím pochváliť hlavne výkon Matthiasa Shoenaertsa. Dal do toho skutočne všetko. Časti v ponorke sú podľa mňa vynikajúce, no súčasne sú zaujímavé aj časti vonku. Jedna nám ukazuje politiku a vojnu, ktorá reálne je len v niekoho hlave a na druhú stranu ľudí, ktorí by dali všetko za to, aby mohli prežiť, len technika Ruska je zastaralá, batérie sa okamžite vybijú a náhradné nemajú. Jak typické. Držalo ma to v pozornosti, postavy boli dobré a jednotlivé udalosti sú spracované silne a majú skutočnú atmosféru. Hodnotenie: A- ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Postavy námořníků mohli být rozpracované i jinak než jen klišoidně rodinnými vazbami na manželky a děti, ale admirálové nad vodou to různorodějšími motivacemi a politickým zázemím bohatě kompenzují. Colinu Firthovi sedí jeho charakterní kapitán stejně dobře jako Tomu Hanksovi. Nemluvě o komoušském sovětském admirálovi Maxu von Sidowovi, ze které jde až husí kůže. Vůbec casting je zde velice vydařený, doteď jsem si neuvědomoval, jak “ruské tváře” mají Schoenaerts a Seydouxová. Co ale na filmu oceňuji nejvíce, je tematická vyváženost a komplexnost. Do stejné míry jako je Kursk o tragédii mužů pod vodou, je taky o politickém konfliktu nad vodou, o absurdnosti sovětského přístupu k události. O prohnilém systému, který kvůli falešným ideím zradil vlastné lidi. Druhý Chernobyl po čtrnácti letech. Lemování příběhu malým chlapcem, synem jednoho z námořníků ponorky, a jeho pochopení situace a reakce na ní, filmu dodává klíčovou hodnotu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ako poradcovia pre film pôsobili odborníci na danú tému, ako novinár Robert Moore, autor knihy, na ktorej je film založený, David Russell, komodor kráľovského námorníctva, ktorý sa pokúsil zachrániť mužov z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin. (Arsenal83)
  • Švédský herec Michael Nyqvist zemřel na rakovinu měsíc před koncem natáčení. Své scény ale stihl dotočit. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama