Reklama

Reklama

M. Night Shyamalan uvádí zcela nový thriller inspirovaný komiksem, nazvaný Skleněný. Spojuje tak dva samostatné úspěšné filmy Vyvolený (2000) a Rozpolcený (2016). Z filmu Vyvolený se vracejí herecké hvězdy Bruce Willis v roli Davida Dunna a Samuel L. Jackson jako Eliah Price, známý pod pseudonymem Pan Skleněný. Z thrilleru Rozpolcený se objevuje James McAvoy, který ztvárňuje roli Kevina Wendella Crumba a jeho vícenásobné identity, jež v sobě ukrývá. A právě narušeného Crumba se svými 24 osobnostmi sleduje v novém fantasy thrilleru David Dunn, který k tomu využívá své nadpřirozené schopnosti. (Falcon)

(více)

Recenze (662)

Kennedy_R 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to dějově nesourodé a celkově vše nedrží pevně dohromady. Ačkoliv postavy samy o sobě předvádějí dobrý výkon. ()

McMurphy 

všechny recenze uživatele

Uzavření jedné z nejpodivnějších filmových trilogií potvrdilo vyjímečnost jejího režiséra, u něhož pointu příběhu lze vždy tězko odhadnout. Skleněný je napínavý mysteriózní thriller s originální myšlenkou. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Trilógia ukončená a Shyamalan si môže zatlieskať. V tomto poslednom dieli už to bolo aj na mňa moc chaotické a nesúrodé, ale samotná myšlienka celej trilógie ma ozaj dostala a zároveň aj to, ako krásne dokázal režisér prepojiť prakticky všetky snímky. Bolo zaujímavé sledovať Willisa a jeho filmového syna mladších a starších v jednom snímku a navyše opäť brilantná práca Jamesa McAvoya, ktorý sa podľa môjho názoru ocitol v jednej z jeho životných rôl vôbec. Za mňa tým pádom spokojnosť. 75 % ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Špatné to není, ale už to nemá tu hutnou atmosféru předchozích filmů. Strašně jsem si přál, aby co nejdřív zemřela odporně sebejistá psycho-patka-ložka „Dr. Ratchedová“ se svým přístupem „co se nehodí do jednoduché škatulky, eliminovat“. Rada na závěr – zavřou-li vás neoprávněně do blázince, spojte se s největším padouchem, ze kterého se cvokaři snaží udělat zeleninu. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Shyamalan ako jeden z mála režisérov dokáže diváka v závere doslova šokovať. Rovnako ako to bolo pri všetkých jeho vydarených filmoch. Finálna scénka z Rozpolteného divákov pripravovala na epickú udalosť, na ktorú sme čakali takmer 20 rokov a ani sme o tom vlastne nevedeli. Každopádne vyhral sa s tým dosť dobre, diálogy boli super až na tie často komixové žvásty, ktorých bolo niekde priveľa. Rovnako tak herci, aj keď nie všetky postavy sa správili logicky. Čo ale film zosúva nadol je finálne riešenie. Po pravde tá pointa sekundárneho plánu je síce dobrá, ale diváka oberie o tunu zábavy. A takisto (pozor spoiler) smrť Davida Dunna utopením v mláke? To ako vážne? Nedalo sa to vyriešiť nejak inak? Každopádne je Glass vkusne natočený a zahraný film s veľmi originálnou myšlienkou miernych superhrdinov medzi obyčajnými ľuďmi. ()

Vito_LePour 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná záležitost, která spojuje postavy předchozích dvou filmů, opět s perfektním koncem, které Shyamalan prostě umí naprosto fantasticky. Zase výborně poskládané se smyslem ukázat pozornému divákovi co se bude dít už dopředu. A opět herecký koncert. ()

Lukys 

všechny recenze uživatele

Vyvolený přinesl ve své době originální pohled do kdysi ještě neprozkoumaného subžánru komiksových filmů. Skleněný se stal jeho následovníkem a rozvíjí jeho myšlenky, ovšem o skoro dvě dekády později. Tedy v době, kdy komiksový filmový koutek nabízí přesně to samé a naopak diváci začínají hledat alternativy a výrazné výkyvy tohoto současného trendu. Tím pádem jsou všechny na oko revoluční myšlenky zamrzlé v letech minulých a nepřináší nic obohacujícího ani originálního. A bohužel si musím postěžovat, že i jejich zpracování napříč příběhem není dokonalé. Nejenom že kdysi chválený režisér už nedokáže diváka podchytit nebo-li zaujmout svým vyprávěcím umem, tak jako kdysi. On dokonce dělá fatální chyby, které postrádají logiku. Tím pádem po sobě nezanechává zrovna nejlepší dojem člověka, který je buďto tak zahleděný do své úžasné mysli nebo se zkrátka už zcela vyčerpal. Rozvleklé tempo střídá jedna hloupost za druhou, která nakonec vede ke špatně uchopenému zvratu. Proto se také finále celé trilogie stalo jejím konečným zabijákem, což je myšleno doslova. ()

panki9922 

všechny recenze uživatele

Objekitvne za 3 alebo 4, ale vďaka finále a tunajšiemu hodnoteniu s radosťou napálim plných 5. Z kina som si odniesol myšlienku - "Ani netušíš čo v tebe môže driemať. Zistíš to, až keď všetku svoju energiu a bytie nasmeruješ jedným smerom :) Príjemné zimomriavky. Videné v Prahe, Cinester Anděl - 18.1.2019. ()

Martynes 

všechny recenze uživatele

Shyamalan měl buď dělat jenom režii, nebo pracovat na scénáři trochu dýl. Výbornou první polovinu ničí nelogická a zmatečná druhá polovina. Plot twistama se tu opravdu nešetřilo a to Skleněného ještě víc tříští. McAvoy fantastický (jako vždy), Willis znuděný (jako vždy). Makej víc, Shyamalane. S tímhle ti Airbendera fakt neodpustím. 5,5/10 ()

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Sklenený je nanajvýš priemerné vyvrcholenie jednej nezvyčajnej trilógie. Willis dostal málo času na plátne a zdal sa byť oproti svojej postave z roku 2000 odlišným charakterom. McAvoy mal zase času až príliš veľa. Finálna časť, plná zbytočného vysvetľovania, by zniesla skrátiť, umelo namontované postavy vyškrtnúť a postavy personálu psychiatrie prepísať na aspoň trochu chytré. Za parádne by som považoval, ak by film viac zabral v rovine liečebne, psychologických rozborov ústrednej trojice, rozvíjania mizérie z väznenia v ústave a klaustrofobického pohrávania sa s ich psychikou. Na druhú stranu konfrontácia hlavných postáv bola super a celkovo bolo cítiť úprimné chcenie. Oplatí sa vidieť asi hlavne fanúšikom. ()

SamGee 

všechny recenze uživatele

V roku 2000 natočil režisér M. Night Shyamalan psychologický thriller Vyvolený, ktorý sa stal aj napriek počiatočnému finančnému neúspechu kultovou záležitosťou. O 17 rokov neskôr nakrútil hororovú snímku Rozpoltený, ktorého prekvapivý koniec odkazoval na zmienený film. Po tomto úspechu sa Shyamalan rozhodol spojiť postavy z obidvoch dielov v tretej časti s názvom Glass, ktorá by zavŕšila trilógiu o „uveriteľných“ superhrdinoch. Vo filme sa stretávame s ochrancom Davidom Dunnom (Bruce Willis), ktorý má nadľudskú silu a dokáže dotykom odhaliť zločin. Jeho cesta sa skríži s Kevinom Wendellom Crumbom (James McAvoy), osobou trpiacou poruchou identity. Následný sled udalostí vyústi do ich umiestnenia do psychiatrickej liečebne, kde je uväznený Davidov nepriateľ Elijah Price (Samuel L. Jackson). Všetci traja sú pod vedením psychiatričky Ellie Stapleovej (Sarah Paulsonová), ktorá sa ich snaží presvedčiť o tom, že ich schopnosti sú pozemského a nie nadprirodzeného charakteru. Prvých 15 minút ide dynamickým tempom v detektívnom duchu, ale po strete medzi Dunnom a Crumbom ide celý film dole vodou. Scény v psychiatrickom ústave sú nezáživné a neobsahujú v sebe tiesnivú atmosféru, ktorá výborne fungovala v Rozpoltenom. Na druhej strane, akčné scény, sekvencie Kevinových identít, momenty medzi Elijahom a Kevinovom, flashbacky a neočakávané zvraty v závere čiastočne zachraňujú snímku. Potlesk za herecké výkony dostávajú traja hlavní aktéri. Tí dokázali zahrať problematické postavy s pomocou drsnosti, charizmy a intelektu. Vedľajšie postavy podávajú slušný výkon, aj keď majú menší priestor. Bohužiaľ, postava psychiatričky nie je zaujímavá a nepodáva zapamätateľný výkon. Hudba od Westa Dylana Thordsona dokresľuje atmosféru novými motívmi. Škoda je, že snímka viac nevyužíva hlavné motívy z dvoch predchádzajúcich dielov. To isté platí aj pri vizuály. Z technického hľadiska chválim strih. Glass nie je perfektným filmom na zakončenie trilógie a trpí najmä nevyváženým scenárom, nedostatkom napätia a neatraktívnym vizuálom. Napriek týmto problémom môžete film zahliadnuť kvôli akčným scénam, sympatickým hlavným postavám a celkovej myšlienke. Príbeh: 6/10, Herecké výkony: 7/10, Hudba: 6/10, Strih: 7/10 Celkovo: 6,5/10. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Kariéra M. Night Shyamalana je jak na houpačce. Hned svoji prvotinou Šestý smysl si získal status kouzelného dítěte. Tu navíc potvrdil svým nejlepším filmem Vyvolený. Následovalo rovněž povedené Znamení a podle mě hodně podhodnocená Vesnice. Pak však přišel strmý pád a Shy točil jeden podprůměrný film za druhým. Shye tak už leckdo (včetně mě) odepsal. Jenže stačilo natočit dva úspěšné filmy The Visit a především Rozpolceného (oba navíc nadprůměrné filmy) a diváci se o Shye začli zase zajímat. Navíc když se ukázalo, že Split je spin-offem Vyvoleného, usoudil nejspíš Shy, že je čas uzvařít příběh Vyvoleného (o kterém jž tenkrát uvažoval, že to bude trilogie). A tak přichází Skleněný - opět natočený se skromným rozpočtem čili automatický jasný kandidát na hit. Diváci včetně mě byli po kvalitách Splitu natěšení, jenže přišly první zdrcující recenze ze zámoří a posléze i z Česka a moje natěšení rychle opadlo. Nicméně postupně se začaly objevovat i recenze, které Skleněného chválí, tak jsem mu nakonec dal šanci. Určitě nejde o špatný film. Spíš si Shy ukousl příliš velké sousto a snažil se natočit superhrdinský film, jaký tu ještě nebyl. Vyvolený je skvěle fungující samostatný film, comicsový origin, který může existovat samostatně a není třeba mít pokračování. Nemůžu se zbavit dojmu, že Split měla být jednohubka, která je na univerzum Vyvoleného naroubovaná až dodatečně. Nicméně postava rozpolceného Kevina je v podání Jamesa McAvoye opět to nejlepší, co ve Skleněném je. Protože jak Bruce Willis, tak Samuel L. Jackson tolik prostoru nedostali, čili ani nejde pořádně hodnotit jejich výkony. Tempo filmu je pomalé, podobně jako ve Vyvoleném, ale nenudí. Ve filmu je až příliš twistů, keré tvoří pomalu čtvrtinu filmu. Některé jsou laciné, jiné naopak zajímavé, ale můžou spoustu diváku klidně i rozzuřit.. Shy se pokusil natočit reálný comicsový epos, ale podařilo se mu to tak napůl. Místy dosahuje kvalit Vyvoleného nebo alespoň Splitu, ale nedokáže si kvalitu udržet po celý film. Ač měl Shy nejspíš příbeh dobře promyšlený nedokázal ho úplně konzistentně přenést na plátno. Jedná se tedy o lehce naprůměrné završení "trilogie", které bohužel kvalit Vyvoleného nedosahuje ( a je otázkou, zda na to ještě Shy má, aby vůbec mohl) 7/10 ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Akosi sa neviem zbaviť dojmu, že takto to pôvodne nebolo vôbec zamýšľané a Vyvolený vlastne nikdy nemal dostať svojho duchovného pokračovateľa. Shyamalanovi sa ale v 3 roky starom Rozpoltenom podarilo husársky nadviazať na otvorený koniec príbehu Davida Dunna a pripraviť si tak pôdu pre kulmináciu všetkých čriepkov tzv. Eastrail 177 Trilogy (fanúšikovský názov). Glass vychádza z oboch spomínaných filmov a poziciuje sa niekde medzi ne do pomyselného stredu. Príbehy trojice ústredných charakterov sa spoločne preplietajú a ovplyvňujú, len aby sa následne mohlo odpovedať na všetky pálčivé otázky a rozmotať kĺbko mytológie, ktoré bolo predstavené už dobrých 19 rokov dozadu. Niektorých záver sklamal a majú na to právo. Iných jednoducho iba nenadchol, či zaskočil, čo je taktiež absolútne akceptovateľné. Ja som ale z kina odchádzal s príjemným pocitom uspokojenia nad uzavretím príbehového oblúka unikátnej série, ktorý pre verných priniesol ozaj katarzné finále. A to dokonca v dvoch vlnách! ()

alexwill 

všechny recenze uživatele

Není to sračka. Neusínal jsem. Unbreakable je ale jeden z mých oblíbených filmů a to je úplně jiná písnička. Velký průměr, ovšem už fakt že jsem se mnohokrát smál některým zvratům a scénám, filmu nedělá dobrou vizitku. Není to přece parodie. ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

Prominte, ale nasrat. To sis mel ty prachy radsi nechat a natocit pak neco noveho, protoze tohle (ale i Rozpolceny), byla slapota vedle. Asi byla narizena kratsi stopaz, protoze jinak si nedovedu vysvetlit, proc se musely konstruovat takove dejove zkratky. Pocinaje rychlym umistenim Davida do lecebny, az po hele-je-tu-kad s vodou. Na co asi? Skoda k nasrani. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Shy to dokázal. Dôstojne zakončil sériu o superhrdinoch v našom reálnom svete. Nie je to ale bez chybyčiek. Tých je tu dosť, ale vzhľadom na kostru príbehu, mnohé sa musia prehliadnuť, pretože do komiksového sveta zapadajú. Hlavné je, že atmosféra s Vyvoleného sa opäť dostavila a k tomu keď pripočítam návrat všetkých postáv, dostatočne to vie dojať. Aj záverečné pointy sú dostatečne úderné a dokážu zaujať a to nehovoriac o hereckých výkonoch (Mc Avoy je top magor a SLJ s Willisom stačí aby boli). Samozrejme predchádzajúce filmy si treba pozrieť pred návštevou kina, to je jednoducho povinnosť. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama