Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak a jsme v prdeli i s ambulancí. Trojka je jednoznačně můj nejoblíbenější díl. Kromě toho, že jsem se asi nejvíc pobavil, tak mi přišel ten film i hodně ze života, kdy mladický nadšení naráží na drsnou realitu. Jedná se asi o nejvíc nahláškovanej díl i když zase třeba oproti dvojce už jsou tady ty básničky takový nijaký, ale tak zase já nejsem žádnej poeta já se chci u komedie hlavně pobavit a odreagovat. Pak bude možná následovat první dítě, auto a dovolená v Jugoslávii a pak už jenom samá pozitiva a životní jistoty.80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Treti dil je uz takovej krapet vaznejsi, ale samozrejme nijak zvlast, porad je to pohodova komedie. Stepan tu ma tentokrat Evu Vejmělkovou, ktera neni spatna, ale je horsi nez dve predchozi. Nejvetsi klad tohohle filmu je podle me v pritomnosti Toničky - Jana Hlaváčová, protoze ty jeji reci fakt nemaj chybu. Film ma v podstate stejne kvality, jako predchozi dily a opet je skvelej. ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Zde, kdyby byla trilogie uzavřela, nezůstala by v ústech pachuť po natahovaných dalších dílech. Štěpán (Pavel Kříž) se dočká doktorské praxe a diváci mohli vzpomínat na skvělou českou filmovou sérii. Její kvalitu měla bohužel narušit další dvě pokračování. To naštěstí nic nemění na kvalitě zlidovělých vtipů a hlášek - třetí básnici chutnají i divákům. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Byl jsi na vojně?” - „Byl.” - „To je zvláštní... krok ses naučil držet, ale hubu ne.” Závěr trilogie o Básníkách. Šafránek musí pocítit jaké to je, rozletět se do světa a za svojí první prací. To víš kamaráde, prachy se samy nevydělají a po studiu zkrátka přichází práce. Nechybí samozřejmě třetí můza a Bezdíkov. Štěpán si tak uvědomuje, že i když někdo studoval stejnou školu, tak se má v životě o poznání jinak. Tak to holt v životě chodí. Tvrdá osud s realitou funguje i do třetíce a Básníci to ukázali velmi dobře. Ještě do třetice poukazují jak to v životě holt chodí. Ne všechno je veselé. Závěr je konečně pozitivní, však aby taky ne. Je to závěr trilogie a mohl to být i krásný konec série... (75 %) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Štepánek Šafránek úspešne absolvoval vysokoškolské štúdium v Prahe a stal sa z neho doktor medicíny. Vracia sa späť do svojho malého mestečka, kde dostane prácu v miestnej nemocnici. Tam sa však dlho neohreje. Je presunutý do bohom zabudnutého Bezdíkova, kde má slúžiť ako obvodný lekár. Zdá sa, že už to ani nemôže byť horšie, ale práve tam ho čaká ďalšia jeho životná láska, učiteľka hudby, krásna, blonďavá Píšťalka ufúkaná Alena Hubáčková. Tú stvárnila slovenská herečka Eva Vejmělková. Ja to považujem za jej najlepší herecký výkon. A pravdepodobne to bola aj najkrajšia partnerka, ktorá sa objavila po boku Pavla Kříža, v tejto básnickej sérii. Seklo im to spolu. *** ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Na SPZ Šafránkova auta lze spatřit písmena HD, odkazující na filmové okresní městečko Hradiště. Kód SPZ je zcela smyšlený, v Československu ani v ČR nebyl nikdy používán. (Foxhound#1)
  • Když Štěpán (Pavel Kříž) opouští zámek, tak odevzdává papuče a jde ven na boso. Venku má ale boty. (Dzvandzi)
  • Původně se měl film jmenovat Jak básníkům voní život. Konečný název dostal až po připomínce Františka Filipovského. (Fenk)

Reklama

Reklama