Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že tuto pohádku dávala ČT v roce svého vzniku jako tu hlavní vánoční. Myslím, že i tenkrát se mi líbila. Teď ji ČT opakovala a záplavě současných pohádek, kde většinou účinkují trapně infantilní pseudostrašidla, zženštilí čerti a vodníci a charakterově rozplácnuté osobnosti, byla tato pohádka příjemným osvěžením a závanem jasné vyraznosti všech postav. Dávám čtyři, protože jsem spokojen. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by si moje sestra představovala jako dítě ráj. Jako tu chaloupku, kde bydlela Ančička. Takových psů. Kopretina je fešák (to je ten černobílý pes, no .. ten který nesl prsten) a je za hvězdu nejen v téhle pohádce. Schéma - z průšvihu k bohatsví přišel se mi taky líbí. A císař Vetchý je sympaťák, že bych na pár dní zkusila i monarchii, ač jsem přesvědčením zastánce občanského státu. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Josef II. chodil mezi lidi v převleku, možná to tak bylo, možná to tak nebylo, každopádně tohle se povedlo. Jen do role Josefa II. bych obsadil někoho jiného. Ondřej Vetchý mi v této roli moc neseděl. Mnohem lepší byl Rajchert coby vysloužilý voják. Císař a tambor byl servírován jako štědrovečerní pohádka na konci minulého tisíciletí. Podle mě to ovšem není ani tak pohádka. Spíše je to hodně poupravený historický film pro celou rodinu s příchutí pohádky. [3257. hodnocení, 92. komentář, 59%] ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Nepohádková pohádka. V Císaři a tamborovi je využíván vypravěčský a filmařský styl používaný v pohádkových projektech, ale pro absenci nadpřirozených bytostí a sil bych příběh samotný mezi pohádky neřadil. Jedná se o rodinný dobrodružný příběh o spravedlnosti a síle lásky, která překoná všechny překážky. Možná pohádkovým dojmem působí celá vykonstruovanost děje a přítomnost nepravděpodobných náhod, film se snaží nenápadně řadit do škatulky po boku legendární pohádky S čerty nejsou žerty, ale kvalitativně, řemeslně ani herecky nemá vůbec žádnou šanci. Václav Křístek může děkovat Ondřeji Vetchému, že přijal tuto roli, protože snad pouze on a ještě Jan Skopeček jeho film zachránili od strmého pádu do již řádně zaplněného smetiště nepovedených novodobých českých pohádek. 50% ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Není zcela jisté, jestli v roce 98 už na Moravu dorazila kamerová technika, protože tohle bylo evidentně točený vydlabanou bramborou na proužky mlácený slámy. A jinak Televiznímu studiu Ostrava to zase střílí... Kanonáda prázdnoty a bezobsažnosti, nepřekvapivosti a kolosální nudy vrcholí asi nejdebilnější bitevní scénou všech dob. Pohádkou běhají psi a svazují loupežníky. Panna Márinka vystavuje z okna staré chaloupky svá poňoukadla (obě bohužel stejně rozostřená). A pak se tam děje něco, co by v jiný časoprostorový dimenzi mohlo částečně dávat smysl... Chtělo by se říct "snaha byla". Ale ona nebyla. Tak bohužel... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)
  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)

Reklama

Reklama