Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Anička Veselá se, dle její zdejší biografie, stáhla do ústraní. Dle mého názoru z čistě prozaických důvodů, respektive z důvodů zdravotních. Ono hrát z devadesáti procent v předklonu, stylem dobrý den, kozy ven, to jednomu na bezchybné funkčnosti páteře nepřidá. Ne, nebylo mi to extra nepříjemné. Ale jsem snad nějaký úchyl? Průša? Jsem svatý, a proto jsem ještě zaregistroval prkenného Chinaskiho a bezvadného Ondru Vetchého. Za posledně jmenovaného a za prvně zmíněnou faunu jsem ochoten prsknout tři pizdy. Protože se jinak jednalo o takovou fádní kravinu, byl jsem potěšen aspoň poskakujícími psíky, kterým ovšem chyběl Zdenda Srstka a já znovu zjistil, že svět a pohádky nejsou dokonalé. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to chaos, ale ne v úplně špatném slova smyslu. Asi by mi nevadilo, kdyby byl film o pár scén delší, protože se jeho děj pohybuje moc rychle a několik důležitých informací mě kvůli tomu uniklo, film se prostě na začátku rozeběhne jako Zátopek a do konce si nedá přestávku na oddych. Tím ale nechci říct, že se mi děj nelíbil, právě naopak, docela mě pobavil, některé jeho části ale prostě byly zvláštní. Třeba pes Kopretina, v něketrých scénách mi přišel trochu jako deus ex machina tím jak přesně ví kde a kdy má být a co dělat. Zbytek filmu je všechen fajn, prezentace, hudba i herecké výkony nejsou ničím výrazné, ale jsou fajn. 5/10 ()

Reklama

Rádlo 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála pohádek, kterou mám teď stejně ráda jako v desíti... A teď nemyslím jenom vůči těm plastovým hororům posledních let (Český Honza..), ale stačí mi sama o sobě... Pro menší lidi určitě kouzlo herců, kostýmy, drama rozumné dávky, hudba, a pro mě rozhodně jaksi kouzlo obecně - když chci pohádku, tahám tuhle ze stojanu s tříořechovou popelou aspol. Jinak i ten nejpřerostlejší dospělák si dle mého musí užít hudbu a aspoň některou z postav (Leopolde?). Bake Rolls + císař + tambor = dokonalý večer... ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Není zcela jisté, jestli v roce 98 už na Moravu dorazila kamerová technika, protože tohle bylo evidentně točený vydlabanou bramborou na proužky mlácený slámy. A jinak Televiznímu studiu Ostrava to zase střílí... Kanonáda prázdnoty a bezobsažnosti, nepřekvapivosti a kolosální nudy vrcholí asi nejdebilnější bitevní scénou všech dob. Pohádkou běhají psi a svazují loupežníky. Panna Márinka vystavuje z okna staré chaloupky svá poňoukadla (obě bohužel stejně rozostřená). A pak se tam děje něco, co by v jiný časoprostorový dimenzi mohlo částečně dávat smysl... Chtělo by se říct "snaha byla". Ale ona nebyla. Tak bohužel... ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Klasicky slaboduchá pohádka, jak císař mezi lid vychází, v zásadě ho nikdo podle ksichtu nepozná, včetně šlechticů a vojska, poddaní jsou docela xenofobní hovada v původním smyslu českém, tedy že kdo se tady nenarodil, je cizák a přivandrovalec a nechcem ho tu ... vlastně to nemá obsah. Ale také to nedráždí hysterickým pobíháním děvčat po lukách za kvílivého zpěvu ani rádoby humorným hláškováním. Ujde. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)
  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)
  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)

Reklama

Reklama