Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak cca po 2 letech jsem se dostal k této verzi a již mohu porovnávat s remakem. Kubrickův originál u mě zvítězil (i když ne zas o tolik). Hlavní trojice dopadá vyrovnaně; Lolita dobrá zhruba stejně jako ta v remaku, Hubert se mi líbil více v Ironsově podání, Charlotte zase tady, ale kdo jednoznačně převážil misky hereckých vah, byl Sellersův Quilty, se kterým si jeho představitel opravdu vyhrál, a proto mě už úvodní pasáž velmi chytla a vždy jsem se těšil na to, kdy a v jaké roli se objeví. Hodnocení na slabší 4* sráží fakt, že byl film až přespříliš korektní a i naznačování mohlo být uděláno důmyslněji, smyslněji a ne tak suše. V každém případě můžu konstatovat, že v obou verzích chybí ta Nabokova správně perverzní a dráždivá atmosféra z knihy, otázkou je, jestli vůbec šla do filmu přenést. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy už byl Stanley Kubrick talentovaný režisér a na svém kontě měl snímky jako "Stezky slávy" nebo "Spartakus" rozhodl se zfilmovat skandální a svým tématem neskutečně odvážný román o lásce staršího muže a nezletilé dívky. Kubrick samozřejmě musel pro filmové zpracování udělat pár kompromisů a to převážně ve věku hlavní hrdinky ale i tak bylo celkové vyznění na svou dobu docela šokující. Oproti nové filmové verzi Adriana Lanea je film o něco delší a celkově dost odlišný a o něco méně otevřený co se týká sexuální provokace. To, že dávám 3* neznamená, že je film průměrný ale to, že byl na mě moc dlouhý a v některých částech dost utahaný. Díky hercům však stojí za vidění a to hlavně díky "chameleonovi" s tváří Petera Sellerse v dobách, kdy ještě nebyl znám jako inspektor Clouseau. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Videl som len remake z 97´ ktorý bol skvelým, doslova dráždivým zážitkom z neznámeho, zakázaného. Originál v podobe Kubricka nie je žiadny prepad, príbehovo asi výraznejší zážitok, no druhá forma spracovania mi prišla lepšia, "zábavnejšia", i erotickejšia zároveň. Každopádne, dobrý film .. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem shlédla svoji milovanou Lolitu (knihu a film z roku 1997 s Jeremy Ironsem v hlavní roli) i v původní filmové verzi z roku 1962. Byl to trochu nezvyk, Irons byl totiž jako Humbert Humbert geniální. Ovšem jako Lolita byla o stupínek lepší Sue Lyon. Mám jedinou výtku, která padá na hlavu obou režisérů (ačkoli Kubrickovi lze málokdy něco vytknout) - totiž Lolitě je, když ji Humbert prvně spatří a na první pohled jí podlehne, 12 let; právě to, že je ještě holčička a přitom mnohdy i žena, Humbertovi učarovalo, proto pro něj byla "nymfička". Obě představitelky Lolity byly ve svých 16, respektive 17 letech fyzicky příliš "dospělé", byť po herecké stránce zvládly vše na výbornou. A ani jednomu z filmů neuškodila víceméně vynucená zdrženlivost, spíše naopak. Vynikající drama, Kubrick i Nabokov. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Stanley Kubrick použil zvláštní metodu práce s herci, aby docílil větší věrohodnosti. Požádal je, aby se naučili scénář, poté jej zapomněli a při hraní sami improvizovali. (raffspIn)

Reklama

Reklama