Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita ma nenadchla a dokonca ani príliš nezaujala. Možno je to obmedzeniami v dobe vzniku, možno tým, ako sa za 40 rokov posunuli hranice škandálneho, poburujúceho a šokujúceho. Určite je to film, ktorý je potrebné vidieť, už kvôli kompletnosti Kubrickovej filmografie, nenachádzam však ani jeden dôvod, pre ktorý by som ho chcel vidieť opakovane. To, že Peter Sellers hrá v tomto filme geniálne, je nepopierateľné. Ale vo filme Lolita mali takto hrať predovšetkým Sue Lyon a James Mason. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Skoro dve desaťročia som ten film odkladal (prvého Kubricka som videl, keď som mal 14), pretože som sa obával, ako sa dá z jednej z mojich najobľúbenejších kníh spraviť komédia, aby som sa presvedčil, že nedá. Spokojný som s výberom hercov, hereckými výkonmi, kamerou a záverečnou scénou. Ale necítil som z toho Lolitu, necítil som z toho Nabokova. A väčšinu času ani Kubricka. Jedno z najväčších filmových sklamaní v mojom živote. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden ze slabších Kubricků. Z dnešního pohledu velmi neskandální a strašně rozvláčné. Narozdíl od ostatních nemám potřebu nikterak vyzdvihnout Petera Sellerse, jehož Quilty mě otravoval kdykoli se zjevil (dáno však samozřejmě charakterem jeho postavy, nikoliv herectvím Sellerse), nýbrž Jamese Masona, jehož postava v průběhu filmu vzbudí snad všechny myslitelné emoce. Divácký zážitek mám sice spíše pozitivní, ale opakování projekce myslím nehrozí. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

U Stanleyho Kubricka si divák může být jist, že každý jeho film je zcela jiný. Lolita také patří mezi ty filmy, které nelze způsobem natočení ztotožnit s jakýmkoli jeho filmem. Lolita je snímkem o posedlosti, která naráží na pohrávání si kočky s myší. Lež se kupí za lží a nemilosrdná pravda vyjde najevo až nakonec, a tragédie je nevyhnutelná. V souvislosti s tímto filmem jsem uhromen hereckým výkonem Sue Lyon. Výborný je i Peter Sellers jako Quilty a nelze opomenout Jamese Masona jako posedlého Humberta Humberta. Abych se zase vrátil čím jsem začal. Velikost Kubricka spočívá právě v mnohojakosti jeho tvorby a proto mě baví a mám ho rád. Jen škoda, že se v tomto filmu neodhodlal trochu víc naštvat mravokárce. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Společnosti Warner Bros, United Artists a Columbia Pictures odmítly s Kubrickem podepsat smlouvu, protože se obávaly, že nebude povoleno promítat pro mainstreamová kina po celých USA. Až studio Seven Arts se uvolilo k distribuci. (Zetwenka)
  • Stanley Kubrick zakoupil i práva na druhou Nabokovovu knihu "Laughter in the Dark", která byla "Lolitě" značně podobná, aby ji nemohly zfilmovat konkurenční produkce. (raffspIn)
  • První verze scénáře, kterou vytvořil Vladimir Nabokov, by vydala na přibližně šestihodinový film. Stanley Kubrick literáta poprosil o zkrácenou verzi, přičemž Nabokov přišel s tříhodinovým dílem. Finální verzi má na svědomí sám Kubrick, který ještě přepracoval Nabokovův druhý pokus. (Komiks)

Reklama

Reklama