Reklama

Reklama

Osvícení

  • Česko Záření (více)
Trailer

Obsahy(1)

Opuštěný horský hotel, odříznutý od světa, to je vhodné místo k zešílení... Neúspěšný spisovatel Jack Torrance přijme práci správce v luxusním, ale odlehlém horském hotelu Overlook, který je přes zimu zcela odříznutý od světa. Pro muže je to vítaná příležitost najít klid na práci. Jenže od první chvíle, kdy Jack s manželkou Wendy a synkem Dannym do hotelu dorazí, se zdá být něco v nepořádku. Jack začíná být na své nejbližší neurvalý, nemůže se soustředit a objevují se u něj děsivé sny. Je to právě „osvícený“ Danny, kdo díky své zvláštní schopnosti pochopí, že v hotelu Overlook žijí duchové a ti jeho otce začínají ovládat. Ostatně chlapec je v dlouhých hotelových chodbách sám potkává… Film Stanleyho Kubricka vznikl podle románu známého spisovatele Stephena Kinga. Kubrick podle něj vytvořil nejen klasické dílo moderního filmového hororu, ale také mistrovskou studii postupného psychického rozpadu lidské osobnosti. Některé výjevy, jako zjevení nahé mrtvé ženy v koupelně, hektolitry krve, valící se z výtahové kabiny či finální sekvence v parkovém bludišti patří mezi ty nejděsivější okamžiky, jakých se filmařům podařilo dosáhnout. Snímek se zapsal do historie také dosud největším počtem klapek, které padly při natáčení jednoho záběru pro zvukový film. Stanley Kubrick, posedlý perfekcionismem, nechal Shelley Duvallovou opakovat jednu akci celkem 127krát, než byl se záběrem spokojen. Osvícení se tak dostalo do Guinnessovy knihy rekordů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 966)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson se pro tenhle hororový žánr zřejmě narodil, ale já ne. Nicméně Kubrickovi nelze upřít jeho um udržet diváka v napětí až do konce, kde to graduje a graduje.......takže za mě čtyři hvězdy, ale už nikdy víc něco podobného nechci vidět. Horory zkrátka nemusím...Filmová výzva 2016. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl pořádný horor. Kubrick si vybral skvělé herce, kteří vydali ze sebe maximální výkon i když Danny Lloyd do premiéry filmu netušil, že natáčí horor a taky se nemusel dívat na Mazací hlavu od Davida Lynche, který Kubrick pouštěl, aby na place zavládla správná nálada. Kdyby Stanley natáčel další horor, mohl by pustit Osvícení a ne Mazací hlavu. Je mi 18 let a to už jsem lecos vydržel, ale Kubrick mě dostal. Můj bratr z toho nedokázal usnout a pokud usnul měl noční můry. A pokud tohle zrovna čte nějáký spisovatel a hledá místo, kde by mohl psát svoji knihu, vřele doporučuji horské středisko Timberline Lodge. Víc říkat nemusím, protože je vše v ostatních komentářích. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Režijně vypiplané mistrovské dílo, pečlivě gradovaná atmosféra, která v hororovém žánru nemá obdoby, nádherná plynulost stupňování strachu a psychologického přerodu hlavní postavy, jednoduše Kubrick a Nicholson v nejlepším... Proslulé Kubrickovo užití kamery (distancované až "robotické" následování postav), minimalistická, ale perfektně atmosféru podbarvující hudba, famózní halucinační/imaginární/snové scény v čele s valící se krví - Osvícení je dokonalé nejen formou, ale i obsahem - působí inteligentně, nezakládá si na temnotě a lekačkách, divák má před očima velký prostor, ale přesto cítí značnou tíseň. A ten strach... Ale přesto bych si ani na minutu nedovolil zakrýt oči a přestat se opájet genialitou díla. 10/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kubrick je opravdový bůh to se mu musí nechat. I přes díla jako 2001, Pomeranč, Full metal jacket si myslím, že tohle je naprosto nejgeniálnější dílo. Možná je to tím, že je nejlépe pochopitelné. Tenhle film je jako horor strhující!! Úžasný!!! Atmosférický!!! Ďábelský!!!A je to opravdový vrchol žánru. Třikrát hej. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tomuhle filmu něco schází. Možná je to chybějící gradace konce - tedy spíš poslední třetiny filmu (i když honička v bludišti stojí za to), ale prostě dílko se dle mého řadí spíš na Kubrickovy nejnižší příčky. Ale i tak jde o velmi zajimavý (a zajímavě natočený) thrilller, který ale asi nedokázal využít celý potenciál, který v sobě obvykle skrývají knížky Stephena Kinga a který se téměř nikomu nepovedl převést stejně sugestivně na filmové plátno (snad jediné dvě výjimky tvoří Misery a Zelená míle, která je ovšem podle nehororové povídky). A jak je vidět, tak ani velkému panu Kubrickovi se to nepovedlo na 100%... Některé pasáže jsou sice velmi povedené (mě osobně například fascinovala scéna, kdy syn jede na tříkolce po hotelu, kamera ho snímá zezadu a pohybuje se s ním, my slyšíme, jak kolečka jedou chvíli po dřevě, chvíli po koberci, a najednou se zastaví u dveří 217 a... mimochodem výborná práce zvukaře), uchvatné je i použití hudby, kamery, herecké výkony (zejména Jack Nicholson - i když opět mám pocit, že v každé z jeho rolí je velký kus jeho povahy, takže zas tolik nehraje :-)), ale to jsou věci u Kubricka skoro samozřejmé. Nakonec jsem se rozhodla pro 4*, protože přes moje výtky jde o velmi nadprůměrný horor, ale i tak byl pro mě celkem zklamáním. Mám dojem, že tenhle film už si znova pustit nepůjdu. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (228)

  • Scéna, kdy kuchař Hallorann (Scatman Crothers) vysvětluje malému Dannymu (Danny Lloyd), co to vůbec osvícení je, se natočila na 148. pokus. Je tak zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. (cihlenka)
  • Osvícení byl první film Stanleyho Kubricka, který byl ve Spojených státech distribuován v nejširší síti kin. (Blz2g)
  • Sekera z filmu se vydražila v Londýně za 209 tisíc amerických dolarů. (Fenk)

Související novinky

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

13.11.2018

Herec Jacob Tremblay (Room, Predátor: Evoluce) se přidal k obsazení hororového pokračování Osvícení, Doctor Sleep od režiséra Mika Flanagana (The Haunting of Hill House, Geraldova hra). Film bude… (více)

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

06.09.2018

Herečka Rebecca Ferguson (Dívka ve vlaku, Největší showman) se v posledních letech těší velké oblibě. Diváky zaujala poprvé v páté Mission: Impossible – Rogue Nation, a od té doby se jí role jenom… (více)

Reklama

Reklama