Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Norsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrají:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenze (64)

Thalin 

všechny recenze uživatele

Norsemen je skvělá ptákovina, kterou nemůže nikdo brát vážně. Pokud bere, tak ho logicky nemůže bavit. Tohle beru spíš jako lehkou parodii, satiru, ve stylu Černé zmije nebo M. Python. Má to svůj humor, který místy pokulhává, ale jinak dost funguje. Kostýmy i prostředí tomu dodává správnou atmosféru. Třetí řada už není tak kvalitní, jako dvě přechozí, ale i tak solidní blbina na pobavení, snad od toho nikdo nečeká víc? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál. Trochu Černé zmije, trochu Monty Pythonů, trochu Kanclu... Válečná porada může náhle vypadat jako klasická pondělní porada s plány na tento týden, odsouzení na smrt se mohou pozastavovat nad logikou obětování, rozmlouvat ji popravčímu a pak se nechat popravit s dobrým pocitem, že se alespoň ozvali, nově příchozí otroci si mohou stěžovat na mizernou gáži. Kromě toho, že jsou Norsemen ukrutně vtipní, jsou ovšem i dost mazaní - to když divák zjistí, že například epizody typu aettestup nebo holmgang, které ho už jednou rozchechtaly až k slzám, vlastně nebyly jen pouhé epizody a tvůrci je rádi využívají znovu, aby je opatřili druhou, ještě lepší pointou. Bavil jsem se každou půlhodinu a zároveň mě také zajímaly postavy a jejich (mnohdy dost nepředvídatelné) osudy. ()

Reklama

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Ako to dopadne, keď sa stretnú Vikingovia a Monty Python. Seriál má príjemnú stopáž a rýchlo ubieha, humor je trefný a veľká väčšina postáv sympatická. Jedinou výnimkou bol Orm, ktorému som prial fakt krutý koniec.  Ten sa však nekonal, keďže druhá séria bola neukončená a tretia bola v podstate "nultou", akýmsi prequelom k prvým dvom. Podľa mňa dosť nešikovný a narýchlo spatlaný ťah po tom, čo nechali v druhej sérii zabiť jednu z najobľúbenejších postáv a potom nevedeli, ako ďalej. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Norští tvůrci nenechali na svých vikinských předcích nit suchou a divákům servírují koktejl černé a inteligentní konverzační komedie, která nicméně občas sklouzne k trapnějšímu fekálnímu humoru. Úroveň jednotlivých dílů/ sérií se drží na přijatelné úrovni, nebránil bych se tudíž dalším pokračováním. Jarl Varg se pro mě navíc stal jedním z nejlepších seriálových záporáků za poslední dobu :-))). ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

3 série po 6 epizodách. To je 18 dílů něčeho, co si dělá srandu ze spousty klišé, ale tároveň dokáže nabudit i autenticitu. Proč není v žánru napsáno i - historický? Vždyť je to reálnější než opěvovaní Vikingové. :-D :-D :-D ... Musím ale vzdát Netflixu hold. Tohle se jim set sakra povedlo. První série skvělá, druhá lehce ubrala na humoru a bylo to zase ono a třetí - prequelová - nám ukáže to, co jsme ještě nevěděli. Stojí za shlédnutí. A nejen za jedno. Doporučím seriál ženě a klidně ho s ní shlédnu znovu. 5* ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě zazní skladba „Helvegen“ od norské hudební skupiny Wardruna. (Doomcourier)
  • V Norsku vidělo první sérii kolem jednoho miliónu diváků. Což je jedna pětina celkového počtu obyvatel Norska. (MeanWhile)
  • Vikingská praxe ättestupa je ve skutečnosti mýtus. Jak je znázorněno v seriálu, od starších lidí se očekávalo, že se budou obětovat pro dobro vesnice. Původním zdrojem příběhu je však islandská zpráva ze 13. století v Gautreksově sáze. Údajné ättestupas v Norsku a Skandinávii zmiňují pouze historici z 18. a 19. století bez předchozích odkazů na jakékoli takové praktiky, kromě zmíněné Gautreksovy ságy. Nejuznávanější historici považují příběh za odraz islandské středověké tradice zobrazování Švédů jako barbarů, protože konvertovali ke křesťanství o století později než Island. (MTHRFCKR)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno