Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (200)

majo0007 

všechny recenze uživatele

Z poslednej dekády určite najlepší Soderberghov počin. Máte chuť ísť do toho ústavu a dať tam každému na piču! ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Nejde o horor, nejde o krvák. A přitom se Unsane daří udržovat v podstatě neklesající hladinu znepokojení. Filmařsky unikátní ukázka toho, že dobrýho režiséra nedělá kvalitní technika. Steven Soderbergh to tu dokazuje na tři silný hvězdy. Bez tý čtvrtý pro úžasnou Claire Foy by si ale ani neškrtnul. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Až po pozretí som zistil, že to Soderbergh točil na iPhone. Ako experiment v tomto smere veľmi podarené, lebo práve obyčajný až dokumentaristický vizuál činí príbeh ešte tiesnivejším a nepríjemnejším. Pomerne presne a výstižne zachytená bezmocnosť a potom postupne narastajúca paranoia, keď človek narazí na totálne vydrbaný, nepriechodný aparát, kde dovolávanie sa pravdy vedie len k stále väčšiemu útlaku a prípadné aj oprávnené rozhorčenie je interpretované len slovami "šibe mu" a len ťažko vysvetľuje kto sú tí naozaj šibnutí. Po prvú tretinu/polovicu dokým sa úplne nevyjasní wo co go (ak o filme nič neviete) je ten pocit beznádeje z absurdne potláčaných vlastných práv pomerne silný. A nakoniec sa z toho vďaka tomu vykľuje žánrovka, ktorá funguje ako má a ktorá vďaka netradičnej forme získala punc niečoho čo pôsobí naturalistickejšie a nepríjemnejšie ako konkurencia. Good job by Soderbergh. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Je mi buřt, jestli to bylo natočený na ajfoun nebo na naviják, protože to byl výbornej psychothriller. Když si myslíte, že jste jedinej normální v blázinci, bejvá z toho dvojitej klystýr a pár tejdnů navíc. Film působí od prvních minut velmi intenzivně a nervózně (možná se rejža bál, že mu to z mobilu někdo vymaže), ale u mě obstál na 75%. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Krásný průměr krásného psychologického filmu. Blbý je opět konec, tak jako vždy. Asi je moderní nechávat otevřené konce, ale já je fakt nesnáším. Faktem je, že Claire to fakt slušelo a i ten bezďák byl fajn. No žádné prozrazování, prostě se mrkněte :) ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Ženská řekne při návštěvě terapeutky, že se ji s ní dobře kecá a někdy zvažuje sebevraždu. Terapeutka jí dá papíry, které, když podepíše bude vyléčená a může jít na další sezení tak to podepíše a doktoři ji umístí do léčebny. Tam si ji nejprve chtějí nechat den a poté do napadne pacienta rozšíří to na 7 dní. Mezitím tam potká chlápka, který ji už kdysi pronásledoval a kvůli kterému se odstěhovala a který ji miluje. Těžce průměrná záležitost, kterou zachraňuje pouze zhruba posledních 15 -20 minut jinak tam není co pochválit. Nicméně na rozdíl od takového Deliria https://www.csfd.cz/film/370285-delirium/komentare/ na kterém jsem byl včera v kině bylo tohle koukatelné. P.s. některý člověk je tady asi takový hororový expert jen 10 leté dítě co vidělo poprvé horor a i to má větší zkušenosti než nějaký Psychor a jeho 2 alter ega ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale pripomínalo mi to študentský film s vyšším rozpočtom. Herci dobrí, téma dobrá, ale v podstate sa tam toho až toľko neudialo. Stále som si nie istá hlavnou postavou - v rámci toho, aká bola paranoidná, by asi len tak nepodpísala nejaký papier, nedala by si zobrať mobil, a pri prvom náznaku nátlaku by minimálne mala podozrenie, alebo by ušla. Koncom si tiež nie som istá, lebo neviem, či sa to naozaj stalo, lebo po tom všetkom by sa po polroku asi ťažko spamätala. ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě, v blázinci musí zešílet každý. Dost šílený psycho, ale musíte překousnout nudnou půl hodinku, pak to má grády! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Po tomhle už budu vědět, že jakmile se dostanu v životě do fáze osobního vyhoření, deprese, apod., rozhodně nebudu vyhledávat "odbornou" pomoc, protože bych mohl dopadnout jako tuhle Klára. Pro dobrotu na žebrotu. Lidské chování se můžu měnit minutu od minuty, pokud je vystavené pod tlak okolnostmi, a pokud by se vždycky jednalo o podobný blázinec, pak Vám bůh pomáhej......................moje hodnocení = 6,5 z 10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na Soderbergha nečekaně divácky atraktivní snímek, či jinak řečeno, podívaná, nad kterou nemusí slintat je filmový rádobykritici, ale fajn zážitek si z něj může tentokrát odnést i obyčejný člověk, který filmovou kulturu bere především jako zábavu. Ono už je vůbec překvapení, že právě tento tvůrce zabloudil do thrillerového žánru a ještě větším překvapením je, že si nevedl vůbec špatně, ba naopak. Zápletka sice není tedy zas až tak originální a po celou dobu se režisér a kameraman v jedné osobě drží tradičních žánrových postupů a pravidel, bez nějakých neobvyklých, či inovativních motivů, což ale v tomto případě ani příliš nevadilo, neboť zde Soderbergh dokázal naplno využít daného prostředí a situace, do které svou ústřední hrdinku uvrhl, a tak tu máme po celou dobu možnost sledovat skutečně napínavý a atmosféricky působivý příběh, který má zároveň i spád a je i poměrně slušně vygradovaný, i když samotný závěr je pak takový až moc „klišoidní“ a nejedná se ani o žádnou zrovna dvakrát promyšlenou pecku s nečekaným zvratem či pointou, o čemž jsem byl přesvědčen, že vzhledem k předchozímu dění dojde, což se nestalo, nicméně na výsledný pozitivní dojem to ale nakonec nemělo zas až takový vliv. Dalším příjemným překvapením je tu pak Claire Foy, kterou vážně nemusím, tady mi ovšem přišla až nezvykle hodně atraktivní a hlavně i herecky na výši, a to jsem fakt nečekal. Co se jinak týče natočení celého filmu na iPhone, musím přiznat, že já osobně to ani nepoznal, či lépe řečeno nevnímal, přestože jisté záběry měli takovou podivnější a nezvyklejší podobu, ale prostě nejde v žádném případě o nikterak rušivý prvek. Unsane je tak zkrátka vážně povedený thriller, který nepřináší sice nic neobvyklého, ovšem na jedno pobavení jde o výbornou záležitost. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

To byla teda ptákovina.. a že to bylo točený na mobil a od Soderbergha mě nechává naprosto chladným. C. Foy je pěkná ženská, chodí na terapie a jednou jakože nějakým omylem podepíše papíry na 24 hodinovou hospitalizaci u Dr. Chocholouška. Už jenom tohle je divný, jenže ona se během těch 24 hodin začne chovat tak debilně, že si ji tam nechají dýl. Nikdo se po ní neshání, nikomu asi nechybí. A do toho všeho se tam najednou objeví její dávnej stalker, kterej ji po dvou letech vypátral. No to je ale náhod. Samozřejmě jí nikdo nic nevěří, ředitelka ústavu je úplná kunda, která akorát zametá všechno pod koberec. A zajímavý taky je, že jenom naši hlavní hrdinku vždycky stihne nějakej trest (např. samotka) a jenom ji ostatní pacienti provokujou, jinak jsou všichni mezi sebou hrozní kámoši. Zaměstnanec/stalker tam pak začne provádět různý machinace (jednoho z pacientů unese, zabije atd.) a vlastně si toho nikdo vůbec nevšimne. No to mě teda poser. Pak unese i naši hlavní postavu a to taky nikdo neřeší, s propíchnutým a krvácejícím krkem je schopen úplně normálně fungovat, řídit auto i běžet lesem... no co vám budu povídat, to musíte vidět. A nebo radši ne. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh natočil film, který bych od něj nečekal a mělo to občas docela sílu. Stalker byl fakt úchylák. Zajímavý filmeček z prostředí psychiatrické léčebny. Na to, že tam šla dobrovolně se to parádně zvrtlo. 60% ()

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama