Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi nikoho mezi Severem a Jihem nebojovali za modrou nebo šedou, bojovali za své přátele a rodinu. Film proslulého režiséra Anga Lee (Tygr a drak) vypráví příběh mladých Američanů bojujících za svou vlast v občanské válce. Jake Roedel syn německého emigranta a Jack Bull Chiles syn plantážníka z Missouri, jsou přátelé od dětství. Poté, co Jackova otce zabijí vojáci Unie, rozhodnou se oba mladíci přidat k Bushwhackerům, dobrovolníkům bránícím Jih. Z obou se stanou zkušení a obávaní střelci. Během nevlídných dnů jim začne pomáhat mladá vdova Sue Lee, do které se Jake zamiluje. S blížící se krutou zimou a sílící válkou se však skupina začne pomalu rozpadat, přátelé umírají jeden za druhým a dva mladí muži tak musí udělat zásadní rozhodnutí, zda-li bojovat dál... (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (81)

Disk 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně opomíjený a neprávem přehlížený film. O tom, že si mě filmy Anga Leeho v poslední době získávají jako máloco, netřeba hovořit. Jeho Jízda s ďáblem patří k tomu nejlepšímu, co kdy tento tchaj-wanský mistr natočil. Bravurní režie (nádherné přestřelky), výteční herci a skvěle padnoucí hudba dělají z Jízdy s ďáblem klenot, který si zaslouží mnohem větší pozornost, než jaké se jí nyní dostává. Mimochodem ďábelský Jonathan Rhys Meyers pro mě už zůstane chladnokrevným zabijákem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ang Leeho nejak zvlast nemusim, ale timhle westernem me dostal. Je to hodne netypickej western, trosku mi pripomnel atmosferou Doktorku Quinnovou. Ang Lee se mnohem vic nez prestrelkam a bitvam, ktery tu jsou cca 4 a jsou naprosto uzasny(hlavne souboj s federalama), venuje psychologii postav a to se mu dari na vybornou. Hlavni predstavitel "malyho ctyrprstyho nemcoura" Tobey Maguire hraje vyborne, ale ten jeho lehce pritroublej a ospalej vyraz mi lez misty na nervy. Ostatni herci hrajou taky slusne a nekdo sem tam hodi nejakou vtipnou hlasku "Chces moji slaninu? Tak pockej az ji rano u dubu vyseru." Co se tyce hudby, tak ta je nadherna. Kdyby se Ang Lee nevenoval ke konci asi pul hodiny uzdravovani Maguira a misto toho tam dal jeste nejakou bitvu tak by to bylo za 5*, ale takle bohuzel jen za 4*, protoze ten konec uz opravdu mirne nudi. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Spal jsi s nějakou ženou?” - „Holka, zabil jsem patnáct chlapů.” Než se až sem Tobey Maguire dostane, projde řadou zásadních a nevlídných situací. Na západním pohraničí státu Missouri totiž (jak popisuje začátek filmu) spolu neválčily armády, ale sousedé. Zatímco většina filmů z americké občanské války vypráví spíš o pohledu vítězného Severu, tvůrci nás tentokrát zavádějí mezi jižany. Konkrétně do skupiny v podstatě partyzánských bojovníků. Občas je to solidní řežba, vesměs se před námi ale vypráví v poměrně pozvolném tempu. Což rozhodně nesedne každému. Ang Lee velmi rád zkouší a střídá žánry a žádného tématu se nebojí, nabídl nám tak kupříkladu audiovizuální orgie v Tygru a drakovi, historickou romanci Rozum a cit, vyzrálý homosexuální příběh ve Zkrocené hoře, digitálního „zelenáče“ Hulka či vizuálně opojné drama Pí a jeho život. Tady zkusil zase něco „úplně“ jiného. Za mě 70%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trošičku kratší stopáž by snímku podle mě prospěla, ale jde určitě o zajímavý snímek, který se (jak zmiňuje cityman) věnuje jen a pouze té poražené straně z občanské války Severu proti Jihu. Film disponuje solidními hereckými výkony, zejména Tobey Maguire v hlavní roli opravdu září (až na ten pekelně pubertální dabing), Jeffreye Wrighta jsem poznal až podle závěrečných titulků, ale byl taky hodně dobrý, stejně jako Skeeter Ulrich a rovněž citymanem zmíněná (nááááádhernááááá) Jewel. Ang Lee tímhle snímkem vpodstatě jen potvrdil svou vysokou třídu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do americké historie, resp. do událostí bojů Severu proti Jihu očima mladých mužů z Jihu, považuji za zdařile zpracované, s podmanivou atmosférou a zajímavým hereckým obsazením.. Mám k tomuto snímku v podstatě jen jedinou připomínku a tou je délka.. Jinak za zmínku určitě stojí kreace Jonathana Rhyse Meyerse, tuším, že by si ďábla mohl z fleku zahrát a pozoruhodná Jewel Kilcherová jako půvabná ozdoba filmu, slušelo jí to a mně se na ně dobře koukalo.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Postava Daniela Holta (Jeffrey Wright), černocha bojujícího společně s konfederačními vzbouřenci, měla předobraz ve skutečné osobě. Tento muž se jmenoval John Noland (1844 - 1908) a účastnil se Quantrillova přepadení města Lawrence v Kansasu. (p.a.douch)
  • Natáčení probíhalo v okolí Kansas City. (Terva)

Reklama

Reklama