Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi nikoho mezi Severem a Jihem nebojovali za modrou nebo šedou, bojovali za své přátele a rodinu. Film proslulého režiséra Anga Lee (Tygr a drak) vypráví příběh mladých Američanů bojujících za svou vlast v občanské válce. Jake Roedel syn německého emigranta a Jack Bull Chiles syn plantážníka z Missouri, jsou přátelé od dětství. Poté, co Jackova otce zabijí vojáci Unie, rozhodnou se oba mladíci přidat k Bushwhackerům, dobrovolníkům bránícím Jih. Z obou se stanou zkušení a obávaní střelci. Během nevlídných dnů jim začne pomáhat mladá vdova Sue Lee, do které se Jake zamiluje. S blížící se krutou zimou a sílící válkou se však skupina začne pomalu rozpadat, přátelé umírají jeden za druhým a dva mladí muži tak musí udělat zásadní rozhodnutí, zda-li bojovat dál... (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (81)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvelý režisér Ang Lee nakrútil krásny film, ktorému však chýba vnútorná duša, napätie, viac akcie a je až zbytočne dlhý. Inak je to silná téma o občianskej vojne Juh proti Severu, kde nehrajú hlavnú rolu radové armády, ale všetko je videné očami dobrovoľníkov brániacich juh. Je to prvý film, v ktorom som videl černocha dobrovoľne bojovať za Juh. Skvele Daniela Holta stvárnil Jeffrey Wright a práve kvôli tejto postavičke by som film odporučil. Nechýba tu nič zo skutočného vidieckeho života včetne odvahy a romantiky, krutosti i vyvražďovaniu civilistov v rámci svojej veci a nenávisti. I s malými chybičkami musím hodnotiť plným počtom. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ti Američani jsou taky patrioti na houby. Tolik s tou svojí občanskou válkou nadělají a potom musí přijít Taiwanec, aby o ní natočil ten nejlepší film (aspoň z těch, co jsem viděla). A jenom zase nevím, proč je mi vždycky na konci líto záporáků. No, a ten závěř byl jinak nechutně optimistický, člověk by čekal nějakou pořádnou depku nebo aspoň šedou realitu. Některé příběhy asi zkrátka musí končit dobře, i kdyby se svět na hlavu postavil (tyto americké zvyky by Asiaté přebírat nemuseli, i když nechci stereotypizovat ani jedno etnikum). ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

Ani mi nenapadlo brať tento film ako western. Celý sa mi páčil, pretože napriek tomu, že bol v podstate vojnový, nebojovalo sa tam až tak veľa. Navyše mal toľko rovín, až som sa čudovala, ako je možné, že z toho nie je jeden veľký maglajz. Ale to on nebol, film bol dokonale vyvážený. Ponúkal harmóniu rôznych chutí a po jedle som sa cítila príjemne na duši. A kto povedal, že speváčky nevedia hrať? Jewel bola očarujúca a spolu s ostatnými herecami podávali výborné výkony. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To se takhle potká Kristus, Spiderman, mentalista a Jindra Tudor a ještě spolu s dalšími trempy jedou kempovat do lesů.. :-). Večer klohní v kotlících mňamku a brnkají si na bendžínko nejnovější jižanský umcáky... po lese ale běhá i další tlupa, která se pozná podle modrejch kabátů a ta tyhle kotlíkáře prostě nemusí... :-) Ba ne, tak zlé to zase nebylo. Dnes jsem měl chuť po delším čase ne western a tak jsem sáhl zkusmo pro toto DVD. To, co jsem čekal se mi tedy po pravdě nedostalo. On to není v pravdě klasický western, stejně jako za Občanské války už nebyl divoký západ tím klasickým divokým západem... Ke všemu já vždy nadržoval Severu už jen pro principy za které modrokabátníci bojovali a tak se mi hůř fandí hrdinům z té druhé otrokářské strany... Na stranu drohou film nabízí zajímavý pohled na občany státu, který se chtě nechtě ocitl na demarkační linii mezi severem a jihem... Mohli jste bojovat za tu či ionu stranu což bylo nebezpečné, horší však bylo zůstat na své farmě a věřit, že vichr války se rychle přežene, nebo zrovna do toho mého údolí vůbec nezafouká... Jako moderněji pojatý western film určitě doporučuji a dle mého názoru je to nadprůměrná záležitost. Herecké výkony všech byly vynikající, ovšem nejlepší byl mrtvý pohled Rhys Meyerse v závěru filmu... Škoda jen té přepálené stopáže, já mám čundry rád a americká příroda je věru krásná, ale být film o půl hodiny kratší, určitě by mu to neuškodilo... 3 šálky cikorky. * * * * ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční a realistický western. Zobrazuje nepříliš známou kapitolu Americké občanské války, kdy mezi sebou válčili na území Missouri Bushwhakeři (přívrženci konfederace) pod vedenením bandity Johna Quantrilla a Jayhawkeři (přívrženci unie). Velmi věrně ukazuje poraženou stranu, na níž hrdinové filmu bojují. No, ke konci spíše ustupují a utíkají. Velmi nabitou atmosféru sráží konečných dvacet minut, kdy děj přerůstá k romanci. Avšak závěr filmu je tak nádherný, že kdyby byl takový celý film, dal bych mu plné hodnocení. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Woe to Live on", kterou napsal Daniel Woodrell. (Terva)
  • Postava Daniela Holta (Jeffrey Wright), černocha bojujícího společně s konfederačními vzbouřenci, měla předobraz ve skutečné osobě. Tento muž se jmenoval John Noland (1844 - 1908) a účastnil se Quantrillova přepadení města Lawrence v Kansasu. (p.a.douch)
  • Při natáčení bylo použito více jak 250 kusů křesadlových pistolí. (Terva)

Reklama

Reklama