Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagóny odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagóny se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba mladí muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Vojenský prokurátor Roman Rédl se snaží na vlastní pěst přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. Při svém pátrání se rozhodne využívat informace od nejvyššího představitele bývalé státní bezpečnosti, jehož stíhání má na starosti. A tak se sám zaplétá do nebezpečné hry, ve které jde nejen o kariéru, ale i o život jemu samotnému i osobám, které se snaží chránit. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé. Česká televize využila svou nashromážděnou sbírku předmětů pro Vyprávěj, a tak musíme v každém záběru vidět nějakou tu pičičmundu, která má dokreslovat prostředí, ale jinak by ji soudný člověk té doby neměl potřebu doma mít. Vůbec celá výprava nenavozuje rané devadesátky, ale spíše končící osmdesátky, včetně výmalby a obouchaných mříží a dokonce i aut a telefonů. Pamatuju si, že devadesátkové telefony už měly slušný design, třeba ten náš ve firmě měl kulaté, červené tělo a černé sluchátko. A příběh se děsně vleče a spoustě replik nerozumím, protože asi sdělují nějaké sofistikované údaje, ale mně přijde, že si někdy lidé proti sobě povídají mimo mísu. Vlastně mi přijde spousta scén že nedává logicky smysl. Pak zde máme odvážné a moderní LGBT téma, děkujeme za 4% osvětu, která je v 99 % filmů a seriálů, a dokonce černocha nějaké cizí armády na večírku československé armády - bez vysvětlení. Rovněž se dá tušit vyznění s tím směřováním zločinu na východ, jen je otázkou, jestli je potřeba u toho prozívat nějakých 5 hodin celkem. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je radost vidět po dlouhé době kvalitní televizní počin. Dobře napsaný, dobře natočený, dobře zahraný. K tomu filmařsky zatím příliš nevyčerpaná doba raných 90. let, zajímavý hlavní hrdina a chladná, tísnivá atmosféra, dávají naději, že se tu od dob odvysílání skvělé Pustiny konečně rýsuje zase něco výjimečného. Snad se v dalších dílech dostaví ještě větší spád a napětí a já budu moct dát alespoň 4*. Zatím velmi pěkných 3,5*... ()

Reklama

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E01 Zatím příjemné nenaplnění pesimismu. Sokol, protože pro zamýšlený charakter se hodí svým umem (včetně milence). Mimo dva profláklé vrahouny (chtěl bych neznámé tváře!) u mne dobrý. ......Co naznačuje - Rozjíždí se černý obchod se zbraněmi, soukromé zbrojní sklady, žádná oficiální evidence, nové mocenské vazby..? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká televize i Jan Hřebejk míří hodně vysoko! Rédl vypadá na českou seriálovou událost sezony... Konečně někdo, od dob vynikajícího i kontroverzního Renčova ,,hraného dokumentu" Polojasno, zaměřil fokus i na šedou eminenci socialistického Československa generála Lorence...a že tohle je našimi filmaři hooodně neprobádané území...bez něhož ovšem těžko můžeme účtovat se svou minulostí... ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dávám 4*, protože potenciál i jistá neotřelost tématu jsou značné. Patrně rozhodne až druhý díl. O. Sokol se do role trochu divného, ale v zásadě slušného člověka vlastně hodí. Ve výsledku by bylo možné nacházet analogie s ledasčím, ale bylo by to krajně zbytečné. Opravdových a původních příběhů je podobně jako pohádkových námětů jen pár, zbytek jsou variace v nových kulisách a v nových nebo v tomto případě starých časech. Tím spíše bod za odvahu vrátit se do doby šedivé a ne tak veselé, jak by se mohlo pod pokličkou nostalgie z prvních let svobody zdát. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Při první poradě (cca 9 minuta) má náčelník (Martin Pechlát) hodnost podplukovníka, večer na večírku (47. minuta) už hodnost plukovníka (Topper.H)
  • Rédl (Ondřej Sokol) chodí domů oblečený ve vojenské uniformě, není tedy jasné, proč ho v baráku považuje předsedkyně za policistu... (Winster)
  • Trať, kde probíhá měření průjezdů vlaků, by měla mít normální a celkem silný provoz (dle výsledků měření), avšak při záběrech na senzor připevněný ke kolejnicím je vidět, že se jedná o vlečku používanou jen velmi slabě a nebo vůbec. (lukas.kohout)

Reklama

Reklama