Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (153)

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Poslední díl velkej dojáček, až jsem měl chuť dát pět, ale první půlka a především odhalení čaroděje mi na jazyku zanechalo až příliš velkou pachuť. K celé řadě asi tolik: Vizuální epičnost a dialogová lyričnost Středozemě se tu neustále mísí s plochostí postav i zápletek a měřítkem, které je místy až šokujícím způsobem miniaturní. Což je u takového díla trochu problém, ještě navíc znásobený faktem, že tvůrci měli prakticky neomezený rozpočet. Těžko říct, do jaké míry to je způsobeno absencí práv, talentu za kamerou, nebo jen nápaditosti, rozhodně je to ale znát. Přesto se povedlo na konci završit mnohé linky daleko lépe, než bych čekal, a finále 1. série tak působí jako opravdové finále. Navíc nemůžu říct, že bych se prostě povětšinu série nebavil. Chybami se zkrátka člověk učí, tak snad si z první řady odnesli všichni co nejvíc, a za pár let dorazí o řád lepší pokračování. Věřit můžu, ne? 6,5/10 ()

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek série mi přijde ideální... seznamujeme se, skáčeme mezi postavami, vše krásně vypadá, skvělá hudba, občas trošku táhlejší. Sem tam nějaký nesmysl, kde scénáristům vypadl um. Jenže to je horší v posledních třech epizodách, kde celá série má mířit do nějaké epičťějšího finále. Scénáristi nedokáži držet tempto s rozsahem výpravy, hudbou a kinematografií. Je tu tedy geopolitický konflikt o celý Mordor, kde žije 50 vesničanů. Nebo Sauronova infiltrace a přinesení daru elfům je vlastně jen to, že pošeptá chudákovi Celebrimborovi při prvním setkání... hele, když ti to nejde natavit, co takhle udělat slitinu... tři prsteny moci jsou na světě, elfové ošáleni. No ták... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jiný vizuál jsme si zvykl, vzato kolem a kolem není tak zlý. Jsem ovšem zklamán z několika věcí. Knižní předloha funguje jenom jako inspirace, místy opravdu děj seriálu dalece od ní utíká. Že by Istari padali z nebe, to vážně ne. Dále, a to mě mrzí více, jsou k vidění jiné charaktery, než je známe z filmu. To mi přijde dost zvláštní. Celkově jsem se ale bavil a s Prsteny moci bude ještě pokračovat. Jenom doufám, že se tvůrcům podaří úroveň udržet. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Bohužel žijeme v době, kdy ziskuchtivost studií nezná mezí a nebojí se k tomu využít všech populárních franšíz. Amazon tak sáhl po Pánovi prstenů, kdy se jej snaží předat více mainsteamovým divákům, aby uspokojili jakože všechny. Původní fanoušci, znalci předlohy a Jacksonových filmů tak musí trpět, jelikož je zde nejen protlačena globalizace, ale také nesmyslné dějové linky, které Tolkienem nikdy zmíněny nebyly. I u filmových adaptací knih toho Jackson pochopitelně hodně změnil, ale snažil se zachovat ducha předlohy. Ten zde není. Vizuál je sice z filmů okopírovaný, ale za CGI se skrývá lacinost, jíž si můžete všimnout například na kostýmech. Herecké výkony jsou prkenné, casting příšerný a scénář hloupý s frázemi, které si na Tolkiena občas jen hrají. Postava Galadriel je totálně vyhozená do koše a Celebrimbor se Sauronem si také absolutně nejsou podobní. Tohle není Pán prstenů, ale fraška používající známé jméno. Hodnocení: 25 % ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)
  • Jeden z orků při útoku na Ostirith řekne „Gimbatul“. Fanoušci Pána prstenů mohou toto slovo poznat z nápisu na Jednom prstenu. Konkrétně jde o část: „Ash nazg gimbatul,“ neboli „Jeden jim všem káže.“ (spacemaster)
  • Socha muže s nataženou dlaní v záběru Numenoru je Earendil, otec Elronda (Robert Aramayo) a Elrose. Vedle něj lze vidět sochu ptáka, což je ve skutečnosti vyobrazení jeho ženy, která během Války hněvu dostala podobu ptáka jako dar od Vala Ulmo (bůh moří). Na jeho čele si můžeme všimnout čelenky s vsazeným Silmarilem. (spacemaster)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno