Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění : Oscar - nominace: vedlejší herečka ( C. Clark ), režie, střih, film, původní scénář. .....Zlatý glóbus - film ( muzikál/komedie ), nejnadějnější herecký nováček ( P. Le Mat ). .....National Society of Film Critics Awards - scénář. .....New York Film Critics Circle Awards - scénář. Scénář : George Lucas, Willard Huyck a Gloria Katz. Kamera : Jan D'Alquen a Ron Eveslage. Americký filmový institut určil tento film 62. nejlepším filmem všech dob. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmový zážitek. Tenhle film těží z bezstarostnosti života, z mládí, které se potřebuje také trochu vydovádět. A tohle přesně film Americké graffiti nabízí. Celý děj se odehrává během jediné noci v jednom menším americkém městečku, kdy se znudění mladí lidé bezcílně potulují v autech a jen tak si užívají života a mládí. A dokonale to funguje. A vůbec nevadí, že film nemá žádnou větší zápletku a je jen jakousi generační výpovědí. Tohle je totiž tak úžasný filmový zážitek, že vynechání jakéhokoliv většího konfliktu či zápletky mi vůbec nevadí. Dá se říci, že film je prostě velmi jednoduchý a může si ho užít každý. Já jsem si ho perfektně užil. A během filmu jsem vůbec nezkoumal, kdo hraje tu a tu postavu, jestli tam hraje někdo, kdo se poté proslavil. Já jsem si prostě připadal, jako bych sledoval reálné počínání reálných lidí, a nikoliv herce, kteří jen hrají podle nějakého scénáře. Prostě mi to připadalo jako realita. Tak perfektně byl tento film udělaný. Prostě vidět tuhle záležitost je zážitek na hodně dlouho dobu a George Lucas mi připravil opravdu excelentní filmový zážitek na nedělní odpoledne. Takže je to za pět hvězdiček. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemohu tvrdit, že by se mi slza leskla v oku při vzpomínce na střední školu, ale patrně to bude tím, že jsem při studiu opomínal zevlovat a oslovovat slečny při projížďkách cadillacem po bulvárech. Nicméně nostalgické vzpomínky na něco, co se nikdy nestalo, mne celkem bavily a tato noc, pod taktovkou Ďábla Jacka a šedesátkových pecek, zkrátka stála za to. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Celonoční ježdění odnikud nikam nabídne desítky skvělých songů a trochu mladických útrap. A bývalý asistent Francise Forda Coppoly dosahuje mezinárodního úspěchu. Navrch s minimálními náklady vydělal velké peníze. Jedna noc v životě několika mladíků před rychle se blížící dospělostí přinese několik rozuzlení a nálad, nostalgické retro sází na pocity celé jedné generace. Až mu někdy schází tempo a některé dialogy skřípou, jde o solidní výpověď odvyprávěnou s lehkostí nadšeného tvůrce. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Jeden z důvodů, proč většina studií odmítla scénář byl ten, že režisér požadoval na soundtrack alespoň 40 písní, což by přirozeně vedlo k vysokému rozpočtu. Na milost ho vzal Universal ve chvíli, kdy do hry jako producent vstoupil Lucasův přítel Francis Ford Coppola, tehdy posílený úspěchem Kmotra. (novoten)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Harrison Ford byl požádán, aby si pro film ostříhal vlasy. Odmítnul s tím, že jeho role je příliš malá a místo toho navrhl, že bude nosit klobouk. (novoten)

Reklama

Reklama