Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Judy Garland je fenomenální zpěvačka a úspěšná herečka, která se již od útlého věku stává miláčkem celé Ameriky. Její talent si podmaňuje miliony diváků na celém světě. Její kariéra je doslova splněným snem.  Ale všechno má svou cenu. Úspěch a sláva si vybírají vysokou daň. Její život provází osamělost, jejím démonem je alkohol a závislost na lécích. V zimě roku 1968 přijíždí Judy do Londýna, aby vystoupila na turné beznadějně vyprodaných koncertů. Docházejí jí peníze a její manželství se hroutí. Od počátku jejího celosvětového úspěchu v muzikálu Čaroděj ze země Oz uplynulo 30 let. Neodolatelným smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny kolem, ať už se setkává s hudebníky, fanoušky či přáteli. Její sny o romantické lásce se zhmotňují, když potkává Mickeyho Deanse. Ale pod maskou šťastné hvězdy se skrývá křehká žena. Poté, co v záři reflektorů strávila tvrdou prací uplynulých 40 let, je vyčerpaná. Vracejí se jí vzpomínky na ztracené dětství a ze všeho nejvíc touží být doma se svými dětmi. Najde v sobě sílu pokračovat? (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (134)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Životopisné snímky filmových hvězd mě vždy velice lákají, přijdou mi velmi atraktivní a odehrávají se v prostředí, které zkrátka miluji a většinou se z nich dozvím i spousty nových a zajímavých informací. Judy je ale v tomto ohledu jiná. Jednak přímo filmové branže se dotýká skutečně jen velmi okrajově, jelikož se zaměřuje především na pěveckou kariéru Judy Garlandové, a to ještě v jejím úplném závěru, a jednak o jejím samotném životě jsem se zde nedozvěděl prakticky nic podrobnějšího, či zajímavějšího, tvůrci ji zde představili již jako zlomenou ženu nad propastí, jenže jak k tomu došlo, se tu dozvídáme jen útržkovitě a velice nekonkrétně, tudíž Judy ve výsledku představuje prakticky už jen drama závislé ženy, o jejíž minulosti se dozví divák minimum, čímž lze ovšem pak s její postavou jen velmi těžko soucítit, či ztotožnit se. S tím je pak spjatá bohužel i absence emocí a naopak vzbuzuje odtažitost od veškerého dění. Jinak velký otazník mám nad Renée Zellweger v ústřední roli, jejíž výkon je buď skutečně právem odměněn zlatým plešounem, a to v tom případě, že se jí Judy podařilo vystihnout vážně přesně, tedy se stejnou mimikou, gesty a vystupováním, ale jelikož nevím, jaká Garlandová v tomto ohledu opravdu byla, tak je tu ještě druhá možnost, že Zellwegerový výkon je jedno obrovské, trapné fiasko, které mi připomínala Bena Stillera v Zoolanderovi, jenže ten ty prakticky totožné ksichty dělal schválně, každopádně mi jde o to, že ve mě Renée budila prostě dojem šíleného přehrávání, a spíš než dramaticky ten její výkon na mě působil sebeparodicky. Já jsem z tohoto snímku zkrátka dost rozpačitý, a to především z důvodu, že mě vůbec ničím nedokázal vyloženě zaujmout, či oslovit, což je velká škoda, čekal jsem určitě víc. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ide o to, či máte životopisy zameriavajúce sa na celý život protagonistu, alebo dávate prednosť tým, ktoré si vyberajú iba určitý zaujímavý úsek zo života osobnosti. Judy je jednoznačne ten druhý prípad, ale obávam sa, že aj ako film o krátkom časovom úseku nie je takpovediac plnohodnotný. Žeby posledné turné Garland bolo nejako extra významné, z filmu nevyplýva, skôr sa dozvedáme o dlhodobých problémoch herečky a speváčky (ich príčiny sa nedozvieme, okrem liekov), vidíme zopár problémov počas vystúpení, sledujeme niekoľko retrospektív a na konci sa z titulku dozvieme, ako Judy skončila. Všetko ale zachraňuje Zellweger, až zabudnete, že by ste o Judy Garland chceli vidieť film, či radšej seriál, venujúci sa nástupu jej kariéry, všetkým piatim manželstvám, vychovávaniu detí a tak podobne. Zo všetkého je tu iba kúsok. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Forma přinesena Zellwegerovou naprosto vítězí nad obsahem, který nastolil scénárista Tom Edge. Nepochybuji, že osobnost formátu Garlandové mohla mít nesmírně zajímavý život, ale žel z filmu jsem se prakticky nic nedozvěděl. Obecně mě v umění zajímá víc výkon, než příběh interpreta, ale u biografických filmech příběh posiluje výkon - alespoň to tak je v klenotech, jakými jsou Ray nebo Walk the Line. ()

campix 

všechny recenze uživatele

René Zellweger si přišla o Oscara a pravděpodobně se jí to skrze Judy také povede. Celý film je prakticky one woman show a všechny ostatní stránky filmu jsou trošku upozaděny za René, které křičí a zpívá jako o život. Až je to otravné. Rozhodně se jí nedá upřít snaha a pefektní vtělení se do postavy dětské a následně dospělé hollywoodské hvězdičky, kterou semlel její život. Bohužel zbytek filmu působí jako docela slušná dobovka podle osudu jedné skutečné osobnosti. Celkově jde ale o každoroční Oscarový průměr. Každý rok se několik takových filmů vyklube a posbírá nějaké to ocenění. Zajímavé na sledování, ale nezanechá to výraznější dojem. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

O tom, že vás Renée Zellweger dostane do kolen, jsem nepochybovala, už několikrát dokázala, že dramatické role umí, i zpívat. A jako Judy je naprosto skvělá. Jen to všechno kolem Renée mělo být jaksi lepší a koneckonců i tak nějak víc rvoucí. Judy balancuje na hraně mezi komorním a velkolepým pojetím s efektivními záběry a ve výsledku zůstává někde mezi. Velká škoda, všechny silné momenty jako by se ztrácely ve filmové šedi, má to všechno, co má mít životopisný snímek, jen jste to už tolikrát viděli a i v originálnější formě, že se to prostě všechno nějak ztrácí v neurčito. Velká škoda, protože jak herecký výkon Renée, tak především i osud a osobnost samotné Judy Garland by si zasloužil doslova velkolepý ohňostroj. Nicméně i tak, velké plus za přístup k postavě Judy - s úctou, obdivem, pochopením, ale i reálností. 65% ()

Galerie (106)

Zajímavosti (11)

  • Herečka Renée Zellweger sa pripravovala na úlohu napríklad aj tak, že po celý rok počúvala v aute Judy Garland, popritom taktiež aj jej hudbu a reč. A ešte k tomu sa venovala i dôkladnému čítaniu o samotnej Judy Garland, aby mala o nej k dispozícii veľa informácií. (classic)
  • Rok před zahájením natáčení Renée začala pěvecký trénink u legendárního vokálního poradce Garyho Catony. Mezi jeho klienty patřili mimo jiné Whitney Houston, Shirley MacLaine, Andrea Bocelli nebo Liza Minnelli. Pomohl také Muhammadu Alimu posílit hlasivky poškozené Parkinsonovou chorobou a jeho služeb využil i Fab Morvan z dua Milli Vanilli. Cílem nebylo zpívat jako Judy, ale co nejvíce se přiblížit jejímu stylu. Sama Renée k tomu řekla: „V autě jsem celý rok poslouchala jen Judy, její hudbu, řeč... Občas jsem měla pocit, že i řídí.“ (kenny.h)
  • Renée Zellweger taktiež sledovala nahrávky predstavení Judy Garland, čím sa doslova na vlas priblížila samotnej gestikulácií a vyjadrovaniu svojho predobrazu. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Parazit přepisuje historii

Parazit přepisuje historii

20.01.2020

Korejské černé komedii Parazit režiséra Bonga Joon-ho (Ledová archa, Okja) se povedlo něco, co žádnému jinému cizojazyčnému snímku před ní. Vyhrála totiž jednu z hlavních cen na cenách Screen Actors… (více)

Reklama

Reklama