Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Celou době co sleduji tento web narážim na Dvanáct rozhněvaných mužů. Upřímně jsem se divil, jak film z roku 1957 může mít tak obrovské hodnocení. Není to tím, že bych odmítal či neměl rád staré filmy, to určitě ne, ale byl jsem jen překvapený. Obvykle spíš narážím na filmy z 70. a 80. let, pokud sleduji ty starší. Tento snímek je téměř dokonalý, nepotřebuje prakticky nic, ale něco jo ,a to je výborný scénář. Držel mě v napětí, snažil jsem se mu porozumět a pokoušet se něco rozluštit. Pokud to shrnu, tak si pětihvězdičkové hodnocení jistě zaslouží. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, jak tenhle film, i přesto, že je starý, dokáže tak zaujmout. Úvahy se tu doslova množí a porota se nakonec obrací pro "not guiltty". V průběhu filmu jsem byl víc a víc zvědavý, jak dopadne rozsudek. Krimi je hodně vážený žánr, který se možná někdy až moc přeceňuje. Já osobně bych film nezařadil mezi první desítku nejlepších filmů na ČSFD. Znám víc filmů, které by si tyhle místa zasloužily více. ()

Noomi 

všechny recenze uživatele

DOKONALÉ... môj prvý pocit a časom sa len umocňuje. Teraz mám chuť napísať aspoň desať ďalších superlatívov, tak aby to bolo trochu zaujímavé, pokúsim sa ich začleniť do textu. =) ...Jedna miestnosť, dvanásť mužov, film založený čisto na dialógoch, takmer nulová akcia a predsa napínavejšie ako ktorýkoľvek thriller. Otázka : Ako je to možné? Odpoveď : Dva dôvody : 1) Keď sa zrodí tak perfektný scenár, je možné všetko. 2) Keď sa stretnú tak úžasní herci aby odohrali ten ohromný scenár, nemožné sa zopakuje... Dá sa to pozerať so zatajeným dychom, dá sa pritom stáť uprostred miestnosti a kričať do telky, dá sa pri tom plakať, dá sa hnevať, dokáže vás to rozhodiť, ohromiť, prinútiť otvoriť ústa a nechať ich dokorán. Tak ešte zopár tých chvál : vynikajúce, úchvatné, obdivuhodne natočené. 5* ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

"Dobře, to je jedenáct pro vinen. Ti, kteří hlasují pro nevinen? Jeden, dobře. Tak, teď víme jak na tom jsme. Božíčku! Vždycky se jeden najde." Jako Váha mám ráda filmy, kde se řeší spravedlnost, otázka viny/neviny, míra objektivity jednotlivce při rozhodování o něčí smrti atd. A tento herecký koncert dvanácti pánů jsem si zamilovala od prvních minut. Už teď je mi jasné, že s každým dalším zhlédnutím budu litovat, že není možné dát více hvězd. Takže, má vnitřní Váha se usmívá, děkuje vesmíru, že jí háže podobná DVD pod nohy a těší se na shledanou :-) ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Jednoduché téma, ale výborně natočené. Jak málo stačí, v podstatě 4 stěny a 12 rozhněvaných a spocených chlápků. Upřednosňuju filmy u kterých si člověk řekne: na to se chci podívat za rok znova (nebo dřív) ale tento k nim nepatří, jsem ale rád že jsem ho viděl. ..... Voskovce bych nepoznal, super hereckej výkon, ostatně i od všech ostatních. ()

hanka_h 

všechny recenze uživatele

Rok 1957, 12 mužov, jedna miestnosť, odsúdenie na trest smrti a je z toho nadčasový výborný film. Henry Fonda svojím mrazivým pokojným úsudkom znepokojí všetkých ostatných, a tak o živote mladého chlapca rozhodujú emócie, horúčava, predsudky a trápenia porotcov, ako aj zanedbané detaily pri vyšetrovaní.. Ťaživá horúca atmosféra, situácia je psychologicky zvládnutá výborne. Možno až na trošku teatrálne rozuzlenie konania každej postavy, už len aby spadla opona. Ale aj tak by som dala standing ovation! ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Herecká, argumentační a rétorická dokonalost. Hodina a půl na jednom místě – a žádný problém! Těším se, až to jednou uvidím i v divadle. 5 *****. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že se film odehrává v jedné místnosti a je postaven na dialozích, vyniká svižností a dramatičností. A v každém detailu a v každé výměně slov mi přišel neskonale nadčasový. Stejně tak se může odehrávat v 21. století jako ve starověkém Římě, v prostředí tradičně žijícího afrického kmene stejně jako mezi představiteli přední muslimské univerzity. Ještě jsem nepoznala film tak univerzální a tak si dovoluji toto mezikulturní odbočení. Film hovoří sám za sebe a tak si ode mě ani jiné než filozofické zamyšlení nezaslouží. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný, že takhle chytrej a vyspělej film byl Lumetovým debutem na velkým plátně. Člověk by intenzivní konverzačku dvanácti lidí v jediný místnosti čekal spíš od protřelýho mazáka (tedy Lumeta na vrcholu kariéry). Příběh se pořád posouvá, divák i ze sebemenších náznaků jednotlivý charaktery postupně poznává a atmosféra správně graduje. Otázky jsou kladeny a upřímně sám nevím, jestli bych hlasoval "vinen" nebo "nevinen". Řekl bych, že film s lepším scénářem jsem ještě neviděl. ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Spravedlnost je mnohotvářná. Právo však každý musí hledat především sám v sobě. Ten, kdo bez viny, ať hodí kamenem. Kdysi se lidé obraceli na spravedlnost prostřednictvím boha...ať už v souboji na život a na smrt nebo torturou (právem útrpným)...a doufali, že takto vykonávají tu nejvyšší spravedlnost. Když bůh padl, přišla spravedlnost lidská. V očích zákona jsi vinen před soudem. Boje francouzských revolucionářů však spustila lavinu lidských práv. Spravedlnost je dotvářena obhájcem, tedy tím, kdo zná zákonné právo. Avšak vždy, u každého soudu, u každého rozsudku je soudce. Ten nejvyšší. Nakolik dokáže soudce konat spravedlnost? A ve jménu čeho? Film má pomalu plynoucí jednoduchý příběh. Pozorujeme však, že lidé-porotci, co zastupují v Americe soudce v otázce viny, jsou stále jen lidmi. Kolik xenofobie, kolik předsudků, kolik zlosti si vezmou sebou při rozhodování o svobodě a životu jednoho člověka? Existuje alespoň jeden z nich skutečně soudný? ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Čas od času si pouštím znovu. Ano, tak lehké je odsoudit člověka na základě zdání... Ale jak málo z nás si dá tu práci a i v běžném životě se zamyslí, jestli je to opravdu takové jaxe zdá? (situace, člověk, realita) Díky Bohu za lidi, kteří si tu práci dají. Tento film je můj oblíbený! ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Film je o pár let starší než já, ale ta mesidž mne pořád bere – nesnáším rychlé soudy, natož schválnosti... Obdivuji se srdnatosti jedince, který nad klukem nezlomil hůl, nepodlehl názoru většiny a pomohl dobrat se spravedlnosti. Něco úžasného! A hraje tam pan „Voskovek“ a dobře! ---- Který z CZ filmů o kterých se tu handrkujeme, bude mít stejnou silu a trvanlivost? ()

Franta285 

všechny recenze uživatele

Film který ukazuje že i něco co se celé odehrává ve 3 místnostech a před budovou může být mnohem lepší než třeba Star Wars epizoda 9, která se sice odehrává na několika planetách ale vůbec jí to nepomáhá. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, rovnou dvanáct archetypů a dusno, kterýmu nepomůže žádnej větrák. Sidney Lumet natočil něco, co se na pár metrech čtverečních už nikomu nepodaří... ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama