Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong'o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (CinemArt)

(více)

Recenze (498)

Blue.Poison 

všechny recenze uživatele

Skvělé a originální. Užívala jsem si každý záběr, každou repliku, každý záchvěv mimických svalů. Není to film pro diváky, kteří nedokáží vnímat nadsázku a neumí se povznést nad iracionálním dějem. Je to spíše o pocitovém a intuitivním vnímání příběhu. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že to dopadne špatně. Ale opak je pravdou. Uteč bylo u mě o trochu lepší a ucelenější. Tady se režisér snažil o něco víc než mohl ukočírovat a to se jedná pointy v závěru. I tak během sledování jsem se neskutečně bavil, jak po hororové, tak po humorné stránce. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Jako epizoda Black Mirror pod padesát minut by to bylo asi dobrý, ale takhle na dvě hodiny natáhnout příběh, kde jsem mohl být vždy krůček pozadu na dvě hodiny, to byla chyba. Díky tomu jsem naopak měl dost času příběh v "překvapivých" momentech předběhnout a ve výsledku se hrozně unudit. Poutavé byly jen konkrétní akční scény, a i ty se omrzely. A tak když jsme se konečně dostali k pointě, která leží hodně na konci, tak jsme byl znuděný a celé rozuzlení byla jedna ze dvou žhavých variant, které jsem tipoval. Uteč na tom byl o dost lépe ve všech ohledech, pomalu o dvě třídy. Což je škoda, protože My je jinak zpracováno na vysoké úrovni, scény, kamera, všechno fajn. Jen si to Jordan tentokrát moc rozpitval, až se ztratilo veškeré tajemství a překvapení. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

První půlka zručně pracovala s hrozivými náznaky (kvůli dávnému traumatu), druhá sklouzla do zdlouhavé, nezajímavé naháněné čtveřicí skřehotajících primitivů. Jejich původ měl dodat něco jako "vyšší" rozměr / podobenství / kritiku, ale monologické vysvětlení jen králičí noru pod zrcadlovým bludištěm zasypalo další fůrou logických WTF děr. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Čo na Us funguje najlepšie, je to, že divák má možnosť skutočne sa s Wilsonovcami zžiť a obľúbiť si ich. Mnoho hororov nefunguje práve preto, že hneď po zoznámení s hlavnými hrdinami títo čelia desivým nástrahám a my ako diváci im skrátka nemáme prečo držať palce. To nie je rozhodne prípad filmu Us. Vzájomné interakcie a krátke satirické momenty fungujú náramne skvele a hneď pri zoznámení s tieňovou verziou Wilsonovcov sa nejednému divákovi zatají dych a zatne päste v napätí. 87% ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Budu asi v menšině, ale v podstatě mě Us bavilo víc než Get Out. Kdyby film neobsahoval tu část s řízením druhých, tu šílenost s vybudovaným podzemím a odpustil si tohle vysvětlení, bez mrknutí bych dal tomuhle Shyamalanovskému tématu 4*. Bez toho by to o našich protějšcích bylo mnohem uhrančivější. Ale Peele jinak jede furt bomby, těším se na jeho další kousek. ()

Bad Guy 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele nasadil s Get Out vysokou laťku a o to víc se čekolo od jeho druhého počinu. Těšil jsem se na to hrozně moc, avšak celkově jsem spokojen nebyl... kámen úrazu je v přílišné očekávanosti od tohoto snímku a pak můžeme být mírně zklamaní, což neznamená, že by se mělo jednat o špatný film. To vůbec ne. Ale čekal jsem ještě více. Každopádně tento horor děsí a baví zároveň, aniž by ztratil rytmus a je to prakticky vzrušující jízda, což je bohužel u této žánrovky ojedinělé. Objektivně musím říct, že se tento snímek může pyšnit minimálně jako jeden z nejpodařenějších hororů za poslední roky a to zcela zaslouženě. ()

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

Jsou tam skvělé momenty ale převládá spíš zklamání. Obvykle mám rád, když si po skončení filmu dohledávám různé teorie ale "Us" jsou tak překombinovaní, že jim nerozumí snad nikdo. Nechce se mi věřit, že by to bylo tak hloupé jak se po prvním zhlédnutí zdá. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Nakoľko sme si film nepozereli s partou v kine, ani to nevadilo. Pozrel som si ho až teraz, a musím povedať že Us malo dobrý potenciál. Dobre postavy a hororove momenty tu nechýbali. Aj keď koniec bol nejako divne zvládnutý. O trochu lepšie ako get out, od toho istého režiséra. 4* ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko popisuje. Peele už toho dokázal hodně takovým málem. Jeho prvotina uměla skvěle zahrát na atmosféru a i když se to později zvrtlo v určité sci-fi vědecko chirurgické seance, nijak extra to nevadilo. Zde máme něco jiného. V čem se dá něco vyzdvihnout, tak to funguje. Opět se opakuje silná a nezaměnitelná atmosféra. Nedokáže se nic vyrovnat strachu z neznáma a nebo z něčeho neobvyklého. Skvěle to funguje zde. Nicméně zde máme sci-fi prvky už od počátku. Nuže a od té doby to jde dole vodou. Atmosféra je nejednou zbytečně překažena nevtipným vtipem nebo zvláštní situací. Asi největšími nůžkami v zádech je klasický kámen úrazu v podobě chování postav, které někdy má logiku asi stejně velkou jako volit Zemana. Když jste v autě a venku je vrah, největší logiku dává vystoupit z auta, to dá rozum. To ani nemluvím o tom, že potřebné věci jako zbraně a podobně se objevují přesně když jsou potřeba. Takováhle tupost někdy bije do očí neuvěřitelně. Zvláště při tomto filmu. Peele hodně zvláštním způsobem natočil originální a atmosférický horor, který je ale naplněn všemi klišé a hloupostmi, které vás mohou u hororu napadnout. Nějaké ty plot twisty tam jsou také, ale ač zajímavé, tak nedávají smysl. O motivaci toho udělat řetěz lidí přes celé jŮeSeJ ani nedá mluvit, protože je v podstatě nulová. Peele je skvělý tvůrce a i v tomto byl zanechán silný otisk. Ale uchýlit se ke stupiditě, aby něco fungovalo v rámci hezčího příběhu, aby film ztratil smysl mi přijde dost smutné a mimo. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat stopy buráků, ořišků, lepku, stransmastné kyseliny, jo a taky ten sporák. Aaaaaaah, až tak čudné to nebylo, jen mi při sledování přibylo dosti otázek typu PROČ? a CO TO KURVA? Takže, za prvé.. Proč všichni nosí červené kombinačky? Co kurva mají znamenat ty nůžky? Proč jsou ti králíci v doupěti klonů? Co má kurva znamenat ten verš Jeremiah 11:11? Proč je hlavní negřice tak silně odpuzující a otravná? Co má kurva znázorňovat ten sluníčkářský pochop, kde si všichni přenášejí aids přes držení rukou? Proč se z hororu několikrát stává komedie s trapným negrským tumorem? Proč se ten tatík chová a vypadá jako černý Seth Rogen? Proč tu jsou bílí jako ti největší vypatlanci a úplný jelita? Co má společného bába z pavoukama místo dredů na hlavě? Aaaa.. už nevím. Před rokem nám Jordan Pelé, přinesl skvělý a vcelku nečekaný horůrek Uteč, který se líbil jak kritikům tak i divákům. Taky aby ne. Očekával jsem podobnou podívanou, když jde tak o skvělého hororového mástra. Co je maximálně tak vtipý, že já kokot si dělám jen přehnané ambice, po tom co jsem viděl po půl roku nějaký trailer. Ne, fakt lidi, nevyplatí se na ty trailery koukat. Proto, nechodím do kina! Kritici mohli tuhle "nádheru" vyvěšovat až do nebes. Stanete se nahned ahmed, vynikajícím režisérem, protože jste natočili jeden okey film? Peele měl zůstat radši ve starých končinách, jako stand-up komikem na Stojáka, nebo uklízeč v porno kině. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh zabitý hrozným zpracováním. Herecky hodně slabé a režie hrozně nezáživná. Atmosféra nulová a kromě pár napínavých scén hodně rozvleklé. Škoda. ()

netahlo odpad!

všechny recenze uživatele

Zatimco debut rezisera teto zhovadilosti me celkem pobavil, tohle neslo vsechny znamky mentalni retardace. Ono taky obsadit negry do filmu, ktery se z velke casti odehrava ve tme, taky neni uplne prozirave ... Nicmene picovina kolosalnich rozmeru. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Get Out a popravdě i velmi povedeném traileru na tento snímek, jsem měl od Us pouze ty nejvyšší očekávání. Byť se stále jedná o nadprůměrnou žánrovku, tak je ale film pro mě poměrně zklamáním. Stejně jako Get Out, není Us v podstatě vůbec strašidelný a tak si lámu hlavu, proč to vůbec označovat za horor. U Get Out nebyla hororová stránka ale vůbec potřeba, celý film totiž táhla nevědomost a očekávání, o co vlastně ve filmu jde. V Us jsou karty rozdané hned na začátku a i přes to, že se film snaží tvářit tajemně, se v podstatě jedná o klasický slasher movie. Na konci samozřejmě přijde nějaké to odhalení a twist, ale na průběh ani konec filmu to bohužel nemá žádný vliv. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele už velmi nebezpečně hazardoval s diváckou tolerantností vůči celkové smysluplnosti zápletky ve svém předešlém snímku Uteč, tam mu to ovšem ještě nakonec poměrně výrazně klaplo a z jeho filmu se stal oprávněný hit. Zřejmě z této zkušenosti ale usoudil, že si tak nyní s diváky může pohrát ještě více a v podstatě si i dovolit, co chce a tak napsal a natočil ještě, v jistém smyslu, „odvážnější“ podívanou, a přestože se tedy jedná o skutečně originální a vážně nevšední snímek, ony hranice tímto projektem již překročil a už to tolik rozhodně neklaplo. Já si tu sice troufale dovolím tvrdit, že se domnívám, o co zde tvůrci vlastně šlo a že jsem to nejspíš i celé pochopil, ale jednak si tím tedy nejsem úplně jistý a jednak, i přes mé tvrzení, že mi to do sebe nakonec tak nějak zapadlo, stejně zůstalo tolik otázek a pochybností, že lze jen těžko tvrdit, jak moc jsem si to užil. Zápletka je tedy každopádně opravdu netuctová a nápaditá, její smysluplnost má ovšem vážně kolísavou kvalitu, plnou trhlin a otazníků, stejně tak jako jednotlivé pasáže a spád děje, za povedené bych tu pak určitě rád zmínil minimálně scény z home invasion, co se atmosféry a napětí týče, bohužel musím konstatovat otřepané „nic, moc“, obsazení lze jinak ale označit jistě za přínosné a pointa pak odpovídá celkové podivnosti veškerých předešlých minut, nicméně tak jako tak, na zadek rozhodně neposadí v žádném případě. S Us zkrátka Peele krutě přestřelil, originalita a nápaditost jsou samozřejmě vždy vítány, ovšem musí to dává prostě smysl a tady si tím nejsem ani trochu jistý. Takže i když nejde o vůbec nudnou, či nevýraznou podívanou, za mě se jedná o průměr, který doplatil jen a jen na tvůrčí nabubřelost. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ snímku, kde se filmová komunita rozdělí na půl. Film jsem viděl den po premiéře a už jsem četl jak lidi buď film odsoudí a nebo vynesou do nebes a to myslím s nadsázkou. Jordan Peele točí filmy dost zajímavě a mě se to líbí. Je teda pravda, že z Uteč jsem byl nadšený trošku víc ale jinak jsme se snímkem spokojený. Jeho horory působí občas vtipně až komicky v některých scénách ale mě se to tam líbí. Scény s atmosférou fungují a někdy se to napětí dalo krájet. Co dodávalo filmu fakt šmrnc byla hudba viz. baletní scéna. Netvrdím, že to nebylo trošku překombinované na konci ale já si to fakt užil jak po herecké stránce tak po té hororové. Film je to osobitý a myslím, že bude vzbuzovat stejné emoce jako Matka: To je taky snímek, který někteří milují a někteří nenávidí a označují za odpad. Jordan Peele je zajímavý režisér a scénárista a já doufám, že bude dělat další snímky, protože jsou jiné a to mě baví. Třeba když se jede jedna ostřejší scéna za doprovodu N.W.A. tak to bylo fakt vtipný ale mělo to šmrnc. A taky musím říct, že i když má film 120 minut tak to u mělo rychlé tempo. 75% ()

Související novinky

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

01.05.2019

Magazín Variety vydal čerstvě článek o platech hollywoodských herců a jak se tak zdá, fanoušci streamovacích služeb nejsou jediní, komu dělá Netflix radost. Streamovací gigant totiž razantně navyšuje… (více)

Horor My je obří hit

Horor My je obří hit

24.03.2019

Režisér Jordan Peele (Uteč) se po dvou letech vrací do kin se svým teprve druhým celovečerním filmem a už teď je jasné, že z toho bude další obří hit. Snímek My má totiž po víkendové premiéře v… (více)

Reklama

Reklama