Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

VOD (1)

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (69)

Riverdale - Kapitola 75: „Lynchovina“ (2020) (epizoda) (S04E18)

  • Touto epizodou tvůrci vzdávají hold známému americkému filmovému tvůrci Davidu Lynchovi. Můžeme zde nalézt hned několik odkazů na jeho dílo. Celá zápletka okolo videokazet nápadně připomíná tu z Lost Highway (1997). Jughead (Cole Sprouse) v rozhovoru se svým bratrem zmíní Lynchovu prvotinu Mazací hlava (1977). Videopůjčovna je pojmenována podle slavného snímku Modrý samet (1986), část ústřední melodie z toho filmu zazní hned v úvodu epizody. Majitel videopůjčovny sdílí s Lynchem stejné křestní jméno a můžeme si všimnout, že se snaží o imitaci jeho hlasu. Místnost ve videopůjčovně „The Scarlett Suite“ s rudými závěsy a vzorovanou podlahou viditelně odkazuje na „The Red Room“ z kultovního seriálu Městečko Twin Peaks (od r. 1990), díky němuž se Lynch nejvíce proslavil. (mandyl)

Sloní muž (1980)

  • Než svěří režii Sloního muže Davidu Lynchovi, chtěl Mel Brooks vidět jeho Mazací hlavu (1977). Lynch byl přesvědčený, že někomu jako Mel Brooks se Mazací hlava (1977) nemůže líbit a během projekce nervózně pobíhal před projekčním sálem. Po skončení projekce Brooks vyběhl ven, objal Lynche a křičel: "Ty jsi šílenec! Miluju tě!" (trojúhelník)

Sloní muž (1980)

  • Tato látka se mi zdála ideální nejen jako druhý film po Mazací Hlavě, ale také jako příležitost zkusit něco ze středního proudu, aniž bych musel dělat větší kompromisy“ vysvětlil později režisér David Lynch. (Tomket)

Sloní muž (1980)

  • S rozpočtem 5 mil. dolarů byl Sloní muž 250x dražší než Mazací Hlava, počet herců a členů štábu byl desetinásobný. (Tomket)

Sloní muž (1980)

  • Sloní muž a Mazací hlava jsou si místy podobné: vztah k městské krajině (průmysl), snové sekvence uprostřed filmu. (Tomket)

The Amputee (1974)

  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)

Skinny Puppy: Video Collection 1984-1992 (1996)

Reklama

Reklama