Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu je použito devět základních zbraní:
    1. Winchester Model 1873 ("Jeden kus z tisíce")
    2. Winchester Model 1873
    3. Winchester Model 1892
    4. Springfield 1861
    5. Single Action Army
    6. Springfield 1873 Trapdoor Carbine
    7. Henry 1860
    8. 12 Gauge Double (brokovnice)
    9. Winchester Model 1876 (Terva)
  • Natáčelo se v Arizoně a ve studiu Universal v Kalifornii. (Terva)
  • Fritz Lang měl původě tento film režírovat. Když ale z projektu vycouval, James Stewart ho poté doporučil natočit Anthony Mannovi s kterým se znal již z dřívější spolupráce v třicátých letech v divadle. (formelin)
  • Tento film zachránil kariéru Jamesa Stewarta (Lin McAdam) po sérii povojnových prepadákov. (beso74)
  • 12.11.1951 vysielala rozhlasová stanica Lux Radio Theater 60-minútovú rozhlasovú adaptáciu filmu. (beso74)
  • Zbraň z filmu je veľmi vzácna, vyrobilo sa totiž len 133 kusov modelu Jedna z tisícich (One-of-a-Thousand) Winchester Model 1973. (beso74)
  • Aby James Stewart (Lin McAdam) vyzeral vo filme dostatočne dôveryhodne, strávil veľké množstvo času precvičovaním streľby z pušky. (beso74)
  • Producenti nemali ako zaplatiť Jamesovi Stewartovi (Lin McAdam) jeho požadovaný honorár  200 000 amerických dolárov, a tak sa s nim dohodli na niečom v tej dobe nevídanom, sľúbili mu podiel zo zisku. To mu podľa jeho vlastných slov prinieslo okolo 600 000 amerických dolárov. Práve táto udalosť viedla ku koncu štúdiového systému v Hollywoode a dlhodobým hereckým kontraktom. (beso74)

Reklama

Reklama