Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (137)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neskutocne putavy nahlad na to ako vlastne prebiehali zakopove bitky pocas prvej svetovej. Nesledujeme tu osudy nejakeho konkretneho vojaka, ale vdaka rozpravaniu viacerych veteranov, ktore je doplnene archivnymi zabermi, si spolu s nimi prejdeme cestu od narukovania, utrap na fronte az po trpky navrat domov. Je to rozhodne lepsie ako akykolvek film o prvej svetovej. Nic podobne som doteraz nevidel. 8/10. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historické zajímavosti jsou lepší dokumentární filmy, než je tenhle. Stejně tak jde vidět první válku kolorovanou třeba v seriálu WW1 in Colour. A taky jde jinde najít vyprávění veteránů, kteří celé to peklo zažili... Nicméně jako celek a tak trochu jako příběh, i když ne nutně s konkrétním hlavním hrdinou, to funguje pěkně. Velká válka ("1, světová") je totálně podceněný fenomén, o kterém se toho na rozdíl od WW2 moc netočí. Přitom to byla ona, kdo změnil svět - kdo nastartoval revoluce, zničil víru v Boha (a nahradil ji vírou v různé formy socialismu), kdo ukončil přesvědčení, že lze jen růst... I z tohohle pohledu je tenhle film super, jako film, který ukázal starou válku jako něco, co jejím současníkům přišlo úplně stejně reálné, jako náš svět nám. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Technicky je to opravdu neuvěřitelný skok dopředu, a když naskočí barva, vyrazí to dech. Škoda, že se Jackson rozhodl použít obraz jen pro otrocké kopírování vyprávění a často tak musí využívat zpomalovačky a opakování záběrů. V případě samotné bitvy si pak musí vypomáhat dobovými kresbami. Když si pak člověk přečte, že takto zrekonstruovali přes sto hodin, zamrzí, že z nich dokument nenabídl více. A proto musím dát jen čtyři hvězdy, protože ač se Jacksonovi podařilo dokonale oživit zákopy tvářemi skutečných lidí, k protnutí vyprávění s obrazem nedochází tak často, jak by si divák přál. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvůli diskuzi o režii Petera Jacksona jsem si pustil jeho experimentální dokument They Shall Not Grow Old z WW1 a je skvělý. Technicky to díky AI velmi rychle zestárne a už za chvíli tu budou na koleně vytvořená kvalitnější díla. Ale vyprávěním a epikou to strčí do kapsy většinu hraných válečných děl a je to lepší adaptace Na západní frontě klid než Na západní frontě klid od Netflixu. To že za tohle nebyl dokumentární Oscar je vyloženě ostudné. A Jackson tu ukazuje svaly, že absolutně nechápu, že se mu před dveřmi nestřídají streamingoví hlavouni s bianco šeky na adaptace fantasy ság. 9/10  Snad mu další Pan Prstenů klapne a on se tam zase vytáhne. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

´říká se, že když umíráte celý život vám v mžiku proletí před očima, ale mě bylo devatenáct, moc jsem toho neprožil´ ..první světová za devadesát minut (!) kombinace výpovědí reálných účastníků všech těch hrůz, autentické a převelice lidské, děsivé i humorné s úžasně restaurovanou formální stránkou (!) fascinující v každé vteřině, dechberoucí mistrovské dílo ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • V dokumentu se kromě jiných událostí objeví záznamy prvního nasazení tanků v bitvě na řece Sommě z 15. září 1916. (ArthasKarfa)
  • Veľká časť záberov nebola nikdy predtým publikovaná, keďže sa už dlhé roky tieto historické zábery a snímky nachádzali v trezoroch londýnskeho Imperiálneho vojnového múzea. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama