Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Titul Road to Perdition lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin). Perdition - zatracení - je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (864)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aneb jak i přímá cesta do zatracení může vést k filmové dokonalosti. Vizuálně nepopsatelně atmosférická podívaná. Herecky přesné, kamerou dokonalé a režijně bezchybné i invenční. Sam Mendes natočil doposavad nejvěrnější adaptaci komiksu převedeného na filmové plátno. Dějová linka je sice hodně jednoduchá, ale právě v tom tkví její síla. Možná by se dalo vyčíst, že je to nádherně nablýskané nic o sbližování otce se synem, ovšem já ten pocit nemám. Ba naopak, minimálně scéna v dešti se zařadila do mého žebříčku nejoblíbenějších scén. V té je prostě naprosto vše. Od emocí, přes nádherné zpracování, hutnou atmosféru až po pány herce. A v mírně rozmělněné podobě je takový i celý film. To přeci není zase tak málo, ne? ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Skvělé, ale ne dokonalé. Viděl bych to na takových 98%. Jak už zde někdo poznamenal, vizuální stránka často zastinuje vše ostatní. Příběh je poměrně předvídatelný. Určitě to neni nejlepší film roku, ale co se zvuku, hudby, kamery a výpravy týče, asi bych dlouho hledal, než bych našel v paměti něco podobného. A navíc z toho určitě budou nějací pozlacení plešouni pro některého z herců. Všichni podávají naprosto přesné a věrohodné výkony. Jsem zvědavý s čím Mendes příjde ted. Latku si nasadil hodně vysoko. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To zase jednou dostal komiks na frak. No ale abych nezačínal negativně: Road to Perdition je výborně natočený film s podařenou Newmanovou hudbou, která vhodně podporuje melancholickou kameru, což dohromady sečteno a podtrženo znamená jaksepatří hutnou atmosféru. Sam Mendes si už tradičně umí líbivě pohrát s konverzačkami i s akčními scénami (přestřelka v pokoji je tedy něco - už se těším na jeho Bonda 23), herci, kteří se tady sešli, jsou do jednoho výborní a odvádí vážně dobrou práci (i tomu Tomovi jsem gangstera věřil) a... A tím končí klady. Největší zápor je... Tušíte správně... Scénář. Zajímalo by mě, proč to filmaři, filmařky a filmařčata pořád dělají, ale i tentokrát si z komiksu vzali jen něco (úvodních zhruba 30 minut a vylupování bank), zbytek překroutili nebo zahodili a doplnili vlastními nápady. A jakými! Třeba vrahem Maguirem - promiň Jude, je skvěle zahraný, fakt, ale úplně zbytečný. Nebo farmářem a jeho ženou, pobytem u nich a s nimi spojeným hloupým epilogem. Ble. A tak dále. Škoda, velká škoda, protože tak solidní gangsterskou atmosférou by se nemělo plýtvat. Dávám tři a půl hvězdy k tomu.__P.S. Komiks najdete aktuálně třeba v Levných knihách - Cesta do pekel se jmenuje, vystupují v něm takové celebrity jako Al Capone nebo Elliot Ness (výrazně zasahují do děje) a komiksový Mike O´ Sullivan by si v přestřelkách rozuměl dejme tomu s Brucem Willisem (nehledě na to, že filmovým Maguirem by si vytřel boty raz dva). Doporučuji všem.__SPOILEROVÉ P.P.S. Proč hergot Sullivan Maguirea nezastřelil, když měl obličej plný střepů, svíjel se na podlaze v hotelu a skučel? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I třeba kvůli takovým rolím podlých slabochů se někteří obávali D.Craiga v roli agenta 007 a jsem rád, že je následně dokázal přesvědčit o opaku.. Pozitiv je spousta: dokonale odporný Law jakožto zabiják - cvakálista Harlen Maguire, neozvučená scéna "Střílení v dešti" v hlavní roli s Thompsonem M1921 ("I´m glad it´s you..") a především poslední práce kameramana Conrada L. Halla, jehož každý druhý záběr je umělecké dílo, přičemž pohled přes okenní tabuli plážového domku v závěru je přímo kinematografickou extází - takovou, že přejdete i skutečnost, že se střelbou nerozbije.. Ovšem Mendes, ten by svým akademickým chladem mohl bojovat proti globálnímu oteplování a ta přehnaná artovost je pro cestu k zatracení ve finále přítěží. A nebo pomocí..? ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes splnil očekávání a po Americké kráse natočil další vynikající film, který vás strhne svou atmosférou a originální režií. Netradiční gangsterce dominuje skvělá kamera a herecké výkony všech zúčastněných. Přestože jde teprve o druhý Mendesův film, již nyní je znát jeho "rukopis" a i v žánrově natolik odlišném filmu, jakým Road to Perdition je, můžeme nalézt mnoho prvků, které oba jeho snímky spojují. Jedno je jisté - Sam Mendes dokáže natočit film plný dechberoucích scén, nad kterým prostě musíte přemýšlet. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (25)

  • Maskér Daniel C. Striepeke jako první věc poradil všem hercům, aby se vyhýbali slunečním paprskům, jelikož se děj filmu odehrává v zimě. (Hal_Moore)

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Komiksová kázeň Sama Mendese

Komiksová kázeň Sama Mendese

31.10.2008

Tak z tohohle se vyvine buď stoprocentní kachna, anebo jedna z nejzajímavějších komiksových adaptací vůbec. Studio Columbia Pictures totiž koupilo práva na drsného Preachera a momentálně prý ukecává… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama