Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

maddy 

všechny recenze uživatele

Oceňujem, že Slováci sa konečne naučili točiť filmy a minimálne po technickej/vizuálnej stránke sa už nemáme začo hanbiť ani v porovnaní s inou európskou produkciou. Ešte keby sa naši filmári, resp. hlavne Bebjak naučil zvládať aj aký-taký storytelling. Správa sa síce odohráva v koncentračnom tábore a pojednáva o veľmi silnom príbehu podľa skutočnej udalosti, bohužiaľ bez akéhokoľvek dopadu na diváka. Celý film je natočený nesmierne odťažite, bez štipky akejkoľvek atmosféry, čo sa k podobnému námetu absolútne nehodí, prakticky tu po celý čas nemáte záujem o jednu postavu, emočne to nefunguje vôbec, aj keď sa o to v niektorých scénach film usiluje, ani jeden moment nestrhne a nebudú žiadne pocity napätia. Vo výsledku tak aj napriek skromnej minutáži dosť ťažko usledovateľné, pretože natočiť takýto silný námet, tak slabo, chladne a bez vyvolania čoby len najmenšieho záujmu o dianie na pláte/obrazovke by malo byť na okamžité vrátenie vysokoškolského diplomu z odboru Filmová a televízna réžia. CELKOVO: 4/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Oči, co viděly, na útěku za srdci, co nebolela.. Po horizontále se pohybující mlha s oranžovým podsvícením, rozostření a úhly záběrů s účelem napumpovat expresionismus, kamera zvolna se přibližující k obličeji úředníka Červeného kříže, jehož výraz se začíná měnit, jako by viděl obživlou mumii.. Super, jenže sám Žiaran ten mechanický obsah do plánovaného cíle nedotlačí.. ()

Reklama

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ.. snaha síce bola, ale je to iba veľký nepodarok. Najprv začnem obsahovou stránkou. Čudujem, že Hollywood sa zatiaľ nechopil takéhoto skvelého námetu podľa skutočnosti. Veď už len príbeh o tom, že 2 hrdinovia utiekli z Osvienčimu a cez všemožné útrapy podali správu o tom, čo sa tam deje, je niečo, z čoho by taký Spielberg dokázal vytvoriť kvalitu typu Schindlerov zoznam. Čo urobil Bebjak(a to ho mám rád)? Servíruje nám tu chabú 90 minútovú udalosť, ktorá nám nič o hrdinoch nepovie(doteraz neviem, ktorý z hercov bol Wetzler a ktorý Vrba), nič nepovie o útrapách, ktoré zažili či už v Osvienčime alebo aj po úteku.. človek si ani nemal kedy vybudovať vzťah k postavám...a teraz formálna stránka.. tá je snáď ešte horšia.. Slovenským hercom absolútne nerozumieť, čo rozprávajú.. artikulácia žiadna..To si nik nepozrel ten film predtým, než ho vydali? Najviac mi ale vadila kamera.. filmy, ktoré bude kamerovať Žiaran už asi nebudem pozerať.. už pri Slovanoch mi vadila tá jeho akože "umelecká" kamera.. aby 20 minút nepretržite sme počas cesty lesom a príchode do dediny nevideli normálny záber.. namiesto toho videli hlavu protagonistu na celú obrazovku, zatiaľ čo nevidíme okolie, kulisy ani to čo sa deje mimo neho, prípadne videli iba tie kvázy umelecké natáčania kamery do rôznych uhlov, pri ktorých absolútne nevidíte scénu alebo roztrasená kamera pri strieľaní židov vystupujúcich z nákladiakov(mimochodom poriadne ani nevidíte čo sa tam deje).. celé zle.. to nehovorím o tábore, na ktorom je príliš vidieť, že ide iba o zmenšenú repliku.. kto bol v Osvienčime, tak sa iba musí smiať na tom, aký malý je tábor vykreselený vo filme.. s prižmúrením oka 2* ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Máte v pláne film, na ktorý sa tešíte. Pretože príbeh o dvoch Slovákoch, ktorým sa podaril útek z Osvienčimu, vás už dávno zaujal. Je sklamaním, ak nakoniec zistíte, že príbeh bol bezzubý. Nič nové ste sa nedozvedeli a chýba mu čokoľvek, čo by bolo posolstvom pre budúce generácie o obludnom vraždení. Celé je to o úteku. Opäť zlý zvuk. Chyba – nakoniec zistíte, že ste si k postavám nevytvorili žiadny vzťah, ani pocit ľútosti k väzňom, ani pocit nenávisti k nacistom. Slabé posolstvo pre mladých, ktorým by mal byť film určený. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se velmi těšil, protože jsem četl knižní předlohu Vrby a Wetzlera a taky že je to jeden ze vzácných slovenských filmů, co má mezinárodní ambice. Bohužel první půlka v táboře je hrozná, v záběru je max. 30 lidí (slovenský film, no) a vy si říkáte, že ten holocaust byl pěkná nuda. Po útěku se to naštěstí zlepší, a když se dvojice setká s lidmi "tam venku" a začne jim podávat hrůzná svědectví, kterým nikdo nevěří, tak je film velice silný. Až si říkám, že celý film měl být jen o tom. A úplně nejlepší a nejmrazivější moment se odehraje během závěrečných titulků (nevypínat film hned na jejich začátku!!!) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Tábor verne podobný tomu v Osvienčime bol vybudovaný pre nakrúcanie v obci Láb pri meste Malacky, SR. (funesfilm)
  • Budova, v ktorej podľa historických zápisov Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba pomohli spísať správu o činnosti koncentračného tábora v Osvienčime, sa nachádza stále na tom istom mieste ako v roku 1944, a to na Hollého ulici v meste Žilina, SR. Podľa aktuálnych údajov, tam sídli aj naďalej Židovská náboženská obec. (funesfilm)
  • Snímek se kromě Slovenska a Česka promítal například v USA, Velké Británii, Francii, Německu nebo Japonsku. (ČSFD)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama