Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na téma 2. sv. války toho bylo napsáno a natočeno mnoho. Bála jsem se, aby nešlo o hrdinský epos alá Hollywood. Na štěstí se tak nestalo. Bohužel, je stále potřeba připomínat hrůzy tohoto válečného konfliktu. Dnešní mladá generace tomu nebude chít uvěřit a budou se na to dívat jako na něco příliš vzdáleného. Doporučuju shlédnout i záverečné titulky. Povyšují tento příběh na úplně jinou úroveň. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmu v potaz českou a slovenskou tvorbu, jednalo se pro mě o jeden z nejočekávanějších filmů, takže jsem ve finále docela zklamán. Technická stránka věci sice splňuje ty nejpřísnější parametry a může se směle měřit se zahraniční produkcí, ale to nestačí. Chybělo mi alespoň letmé představení postav, které by umožnilo s nimi navázat alespoň nějaký vztah, bylo tu málo emocí a chyběla nějaká naturalističtější scéna, která by tomu všemu dodala na intenzitě. Ani přesvědčování úředníka z Červeného kříže mě nenadzvedlo tak, jak bych čekal. Pokud by to Bebjak pojal jako dokument ve stylu Mináčových filmů o Wintonovi, udělal by lépe. 55% ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to dobry film. Remeselne velmi solidny a vidiet, ze Bebjak technicky tocit vie. No bohuzial nie je vynimocny a ten scenar je strasne nedovareny. Takmer uplne oddramatizovany. Film tak nie je vobec napinavy a skvelym sa stava az v poslednom akte, ktory mal byt jadrom pribehu. Nedolezity film na dolezitu temu 6/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak toto je ten výnimočný slovenský veľkofilm? Príbeh je samozrejme fascinujúci, takže aj námetovo to malo obrovský potenciál. Ale to artové prevedenie nebol vôbec môj šálok kávy. Chladné, bez emócií, takmer bez dialógov, s množstvom lyrických fáz, a s prehnane dynamickou kamerou - to všetko sú veci, ktoré na filmoch vôbec nemusím, takže Správa bola pre mňa pomerne veľkým sklamaním. Ale sto ľudí, sto chutí - možno sa to nejakým artovým nadšencom páčiť bude. Ja za to dávam symbolickú jednu hviezdu... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Soudruzi, nečekal sem zázraky, ale čo je veľa to je málo. Jozef Mak, pri ktorom som si vyšklabal kotlety je oproti tomuto (bebjakove) majstrovské dielo. Pocitovo to má 4 hodiny, dokopy sa tam nič neudeje, to že to má nejaký dabing si ani nevšimnete. Buď mumlajú, že im nerozumieť ani kokot, alebo hovoria nemecky či dokonca aj anglicky. A nesmieme zabudnúť ani na poľštinu. Emócia žiadna, spôsob predkladania príbehu hlavne na začiatku veľmi zmätený. Čo nedoručil dej, snažili sa zachrániť artovou kamerou a veľa detailami. Veľa veci ma tam rušilo, od čistého oblečenia, cez hodinky až po obuv na rozbitej nohe. O kopci jedla a žiadnych problémoch ani nehovorím. A práve preto ma ani v najmenšom neprekvapuje, že sme to poslali do holéhoúdu, aby tam zabojoval. Len za scény v tábore a rozumnú minutáž 2 z 5 ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film měl mít v kinech premiéru 27. ledna 2021 na Mezinárodní den památky obětí holocaustu, ale kvůli pandemii covid-19 se premiéra přesunula až na 11. listopadu 2021. (montongery)
  • Na scenári sa aktívne podieľal konzultáciami Michael Douglas. Mal aj vo filme hrať, no nakoniec z časových dôvodov sa nakrúcania nemohol zúčastniť, jeho rola pripadla Johnovi Hannah. Práve sekvencia s J. Hannah má údajne 12 minút natočených neprerušene bez strihu, pritom zaujímavo zameranú na emočnú zmenu v postoji a tvári jeho postavy. (banacik)
  • Jan Nedbal pro roli Pavla drasticky zhubl. Po vzoru Christiana Balea přestal jíst a začal pít whisky. Měl nanejvýš polévku, pil kávu a kouřil. Tímto stylem zhubl za měsíc a půl 7kg – během natáčení vážil 55kg. (marokankaa)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama