Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vyhlazování židů během 2SV je poměrně častým filmovým tématem a Oświęcim zvlášť. Aby mělo smysl se na film dívat, musí tam být něco výrazného, silného, příběh. Tady teoreticky byl, protože reálný útěk Vrby a Wetzlera je jako základ dobrá story. Bohužel se to do vyprávění prostě převést nepovedlo. Čert ví, jestli je to chyba scénáře, režiséra nebo herců, ale nefungovalo to. Jednak to nejhorší tu ukázáno není a tábor působí spíš jako takové horší vězení, jednak je to dějově a dialogově děsivá nuda. Pokud vás tohle téma zajímá, bude možná rozumnější podívat se na jiné filmy inspirované reálnými událostmi, třeba na Saulův syn (2015), Šedá zóna (2001) nebo Útěk ze Sobiboru (TV film) (1987). Ty totiž mají jak realistické ztvárnění hrůz, tak silný nosný příběh. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Skvely film! Rozmaznani o zivote nicnetusiaci vecni pubertiaci ovsem nepochopia: akoze 'nemal akciu' :-o?! Zasnem, az na aku nulovu nulu moze padnut empatia v nasich zemepisnych sirkach!! Keby to povedal Nemec alebo Svajciar, prosim; ale Cesi a Slovaci? Smutne.. Podla tych srackovych komentov mam fakt obavu, ze pre vypaplanych divakov sa budu tocit uz len furt vypaplanejsie filmy. Vraj nuda, ty vole, pomale vrazdenie ludi, zubata na kazdom centimetri, nesmierne vynaliezave mucenie vaznov - a divak z csfd si otvori pivo, vlnene papuce necha volne padnut pod kozeny fotel a dava fast-forward, kedy bude konecne dake mihotanie farieb a kible krvi.. Fakt naposratie tie komenty.. Takze: uzasne spracovane, precitene, zimomrive, zivotopisne. Kto dokaze zaspat pri scenach, ako Zidom po krk zakopanych v lese dupe nemecka svina na koni po rozkrvavenych hlavach, tak tomu ani tabletky nepomozu. No ano, nepristalo UFO a nikto nezachranil vesmir, to je fakt. A ani sexu sa nedozijete za macny macik. Takze asi len pre filmovych fajnsmekrov, co uz v zivote co-to presli a dokazu citit s tymi chudakmi zomierajucimi v pekle. 4* v pohodicke ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Možná to mohlo být poněkud dramatičtější, přesto si myslím, že jde o snímek, který se může hrdě řadit mezi nejlepší evropské filmy pojednávající o hrůzách holocaustu druhé světové války. Prakticky hned od prvního okamžiku musí snad každého filmového fanouška zaujmout kamera. Řemeslu či hercům se nedá v podstatě nic vytknout. Vyzdvihnout bych chtěla především výkony Noëla Czuczora a Jana Nedbala, z nichž mi doslova běhal mráz po zádech. Ostatně skoro ze všech záběrů jsem cítila vlezlou zimu a chlad, s jakými se kromě mnoha jiných útrap hlavní hrdinové a jejich spoluvězni museli potýkat, aby si zachránili holý život. Závěrečný výčet novodobých fašistů moje nepříjemné dojmy ještě umocnil. (80%) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejznámější útěk z koncentračního tábora. 1)  Prostředí Osvětimi - Birkenau na mě ve filmu působilo přesvědčivě a autenticky, stejně tak dialogy i děj sám._____ 2)  Děj po útěku je už méně zajímavý a ani rozhovory se zástupcem Červeného kříže mě úplně nezaujaly._____ 3)  Trochu směšně působí Slováci v českém dabingu, když přitom další národnosti - Němci, Poláci mluví svým jazykem._____ 4)  Historické okénko. Dva slovenští Židé, 20letý Walter Rosenberg (později se přejmenoval na Rudolfa Vrbu) a 26letý Alfred Wetzler, úspěšně uprchli 7. 4. 1944 z Osvětimi - Birkenau. V Žilině posléze sepsali asi 60tistránkovou podrobnou zprávu, kde popsali polohu tábora, masovém vraždění v plynových komorách a odhady počtu obětí a detaily ze života v táboře. Na jejím základě zastavil Horthy další transporty Židů z Maďarska. Po válce byla využita v norimberském procesu._____ Vrba po válce vystudoval v Praze Vysokou školu chemicko-technologického inženýrství, v roce 1958 emigroval. Odborník na biochemii mozku a výzkum cukrovky a rakoviny přednášel na univerzitách v Anglii, Kanadě a v USA. Zemřel 26. ledna 2006._____ Alfred Wetzler sepsal své vzpomínky v roce 1964 v knize Co Dante neviděl, která se stala podkladem pro film. Wetzler žil v Československu, kde 8. 2. 1988 zemřel. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Film sa skladá z dvoch časti. V prvej sledujeme, ako nacisti strpčujú životy väzňom, a v druhej Wetzler s Vrbom utekajú, aby podali správu o koncentračnom tábore. Prvú časť sme v histórii kinematografie videli natočenú na XY rôznych spôsobov. V prípade Bebjakovej drámy som však nemal k postavám vybudovaný žiaden vzťah, a tak ma viac-menej netrápilo, ako s nimi naložia. V druhej časti dvojica hlavných hrdinov prakticky iba neustále beží lesom a veľmi mi chýbala absencia dialógov. To sa zmenilo v závere, kedy sa rozpovedajú o dianí v koncentračnom tábore. Ani v tejto časti ma však Správa nezaujala, pretože mi ich výpovede prišli neautentické a naučené. Celkovo ide z mojej strany o veľké sklamanie. Jeden bod dávam za miestami slušnú atmosféru a dobrú kameru. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)
  • Film bol vyslancom Slovenska na Oscara za Najlepší medzinárodný film. (banacik)
  • Noel Czuczor v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera schudol 18 kilogramov. Docielil to prísnou diétou a cvičením. O samotnej príprave na film v rozhovore s The L.A. TIMES sa vyjadril takto: "Fyzická príprava nebola jednoduchá, ani príjemná, ale kombináciou disciplíny a odhodlanosti bola dosiahnuteľná. Omnoho ťažšie bolo nájsť pravdu v tom, čo som nikdy nezažil a uveriteľne stvárniť pohnútky človeka, ktorému, ako jednému z miliónov ďalších, vzali všetko čo mal a poznal, a ktorý sa napriek tomu rozhodol nevzdať a bojovať. To bola tá najväčšia výzva." (darkphoenix)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama