Reklama

Reklama

Hop - a je tu lidoop

  • angličtina Monkey's Playtime
Československo, 1977, 87 min

Obsahy(1)

Rybář Fuksa vyloví z řeky láhev a prodá ji vedoucímu hostince Mertovi, který vzápětí zjistí, že její obsah je poněkud neobvyklý. Je totiž příbytkem džina, který chce svého majitele učinit šťastným a jediným slůvkem dokáže splnit každé přání. Merta toho samozřejmě využije k hromadění majetku. Stejně si počíná další vlastník, chamtivý řezník Tureček. Ten se navíc rozhodne každého, kdo se mu jen trochu nelíbí, proměnit v šimpanze. Zázrakem nabyté bohatství poznamená také Turečkovu dceru Blanku, což se vůbec nelíbí sympatickému Ondrovi, o kterého dívka stojí víc než o svého nápadníka Viktora, syna odklizeného Merty. Její otec má ovšem s Ondrou jiné plány. Chce se mu pomstít za to, že se od něj nenechal okrást, a nastraží mu léčku. Ve zmatku, který tím vyvolá, se však rozbije džinova láhev a on se přestěhuje do jiné. Shodou okolností do té, kterou si domů odnese Ondra. Nechá se džinem proměnit ve štěně a odnést Blance. Může tak být stále s ní, aniž by o tom dívka věděla. Ta se již začíná probouzet z opojení bohatstvím a hledá jiné hodnoty. Zdá se, že džinovo přání učinit svého pána šťastným se konečně naplní. (TV Nova)

(více)

Recenze (130)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Půvabně natočená komedie pranýřující na podkladě pohádkové postavy poměry na maloměstě i mezilidské vztahy té doby. Svižně natočeno, perfektně propracované postavy, zvláště Vinklářem a Somrem ztvárněné. Rovněž chasa je pěkně vykreslena. Proč se tak film většině nelíbil, nechápu. Asi zase domino-syndrom. Stačí seřadit recenze podle času. :-( ()

MM11 odpad!

všechny recenze uživatele

Muchna je tragéd a o tom nemíním diskutovat. Tenhle diletant snad v životě nenatočil aspoň trochu dobrý film, takže nechápu, kde získával možnosti dalšího uplatnění. Herci pod jeho vedením, byť mají sebeznámější jméno, vypadají tragicky, což přitom zdaleka není největší problém. Dále režie je zvráceně amatérská a společně s idiotským scénářem tvoří hybrid tj. kravinu nebývalích rozměrů se kterou zcela jistě nestojí za to ztrácet čas. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je nejlepší ten název: Hop - a je tu lidoop. Ve filmu samém poetiky a kreativity valem ubývá...ač je jedním z jeho duchovních otců sám král české veseloherní kreativity Miloš Macourek. Přesto je to ve výsledku taková ta typická normalizační nicnekritizující vyšumělá satira...smutné dědictví československého normalizovaného filmu. Zajímavý je tenhle dětský film snad jen z ryze subjektivního pohledu, neboť se celý točil v Českém Krumlově a blízkém okolí (Dívčí Kámen kupříkladu) a třeba do školy se tu chodí do budovy, kde je škola skutečně dodnes a ve které jsem dokonce sám i učil. :-) ()

hracickax 

všechny recenze uživatele

Džin z kouzelné lahve (J.Kemr) plní každé přání svého majitele. Film kritizuje maloměšťáctví a touhu po penězích - řezník, hostinský(Vinklář a Somr). Teď však netouží po penězích jen blázen - nebo se mýlím? Opravdu se za těch čtyřicet let tak změnil svět? Satira, která za tu dobu ztratila svou kritičnost. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pepíček Kemrů jako džin z láhve, který musel plnit rozmary náhle zbohatšivších, tak trochu vždy v projevu a s otráveným výrazem na rtech, se mi z tohoto filmu jevil jako nejlepší. A ta jedna hvězda patří tedy po právu jemu. Jinak je to po všech stránkách vyloženě slabý film, navíc od skoro neznámého režiséra, jehož jediným úspěchem byl snad film Matěji proč tě holky nechtějí...Ani jako dítě jsem tomu nikdy nemohl přijít na chuť. Filmový tvůrci v druhé polovině sedmdesátých let tedy v době normalizace, ne že by byli vyloženě špatní ale, jako by už vyčerpali všechny ty skvělé tvůrčí nápady v podobě zdařilých i nových scénářů, zejména ze šedesátých let tedy v době tvůrčího a uměleckého vrcholu...A poté-názorný příklad jakoby se točili tyto, a nebo podobné slátaniny které nic nikomu nepřinesli..Tehdy možná něco nového ale dnes na...a jen s lakonickým úsměvem na rtech. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Motorka, na které jezdí Otakar Brousek ml. (Viktor Merta), je Jawa 350/362 Californian, která byla v té době určena především pro vývoz. (Panfilmex)
  • Exteriéry u řeky, na hradě a chalupě se točili kolem Vltavy v lokalitě hradu Dívčí kámen. (sator)

Reklama

Reklama