Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenze (206)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

... také si pamatuji radioaktivní popelavý déšť, povinný prvomájový průvod, velké množství obrovských hřibů v lesích (samozřejmě i doma na talířích) a následně nespočet nádorových a vývojových onemocnění, které katastrofou postižené generace poznamenávají dosud. Foukalo naším směrem a mrak letěl přes celou naši republiku dál... Strašné! První díl nemá chybu. Atmosféra v něm je doslova hororová, záběry realistické a výsledek všichni známe. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ohromující. Asi nejlepší slovo, které dokonale popisuje zážitek, který z této úvodní epizody dostanete. Autentičnost a přesnost je strhující, člověk ani nemůže uvěřit, že je to pravda a to více bolestivé je to zjištění, že to pravda je. Neskonale dokonalá dokonalost v podobě atmosféry socialismu jak z hlediska vizuálního (paneláky, honosnost, marně schovávající bídu, interiéry budov, oblečení lidí), tak z hlediska sociálního (první náznaky politiky tutlání, schované za vyšší a heroické zájmy lidu, ukázka lidské nátury). Líbí se mi, jak nám tvůrci dávají možnost prožívat to se samotným osazenstvem, katastrofa se stane, my známé ty velké následky, které se stanou, ale v rámci okamžiku cítíme tu stejnou nejistotu, co se stalo, jak se to stalo, jak moc je to vážné, to jsou otázky, které si pokládáme. A o to zajímavější je sledovat ten mix pocitů, kde na jedné straně je nejistota, strach a neschopnost přiznání chyby ze strany zaměstnanců elektrárny a výše postavených kravaťáků a prostého nevědomého lidu, ve kterých panika ještě nevzrostla a na samotné proudění škodlivin do ovzduší se dívají jako na krásné představení. Z hlediska filmařského je to po všech stránkách vymazlenost sama, šedý odstín byl vždy definicí tohoto režimu a zde je perfektně využit. To jde ruku v ruce s kamerou, která díky přesné režii ví co snímat. Hudební stránka vedle těchto aspektů nepolevuje a famózně buduje napětí, čemuž by mohl závidět každý druhý plytký horor, který plní kasy světových kin. 9,5/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistá apokalypsa. Pokiaľ máte radi katastrofické záležitosti, tak zrejme si najviac vychutnáte práve tento prvý diel. A úplne k tomu stačí, aby sme výbuch reaktora sledovali z nedalekého mesta, konkrétne z okna paneláku jednej domácnosti. Možno práve preto pôsobí ešte hrozivejšie. Niektoré veci som príliš nepobral, zatiaľ nechápem, prečo sa istá časť vedenia snaží celú vec bagatelizovať, snáď na to odpovie celý seriál, alebo možno ani nie. Tvorcovia by ale boli skutoční frajeri, ak by celá epizóda trvala 1 hodinu, 23 minút a 45 sekúnd. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zbytečných šest minut na začátku, raději nás měli autoři stručně seznámit s postavami. Když už si to hraje na autenticitu, měli to předabovat do ruštiny. Takhle to vůbec nesedí. Avšak co se týče technické stránky nemám námitek. Zde je zpracování velmi dobré. Bohužel si nedávali pozor na čísla, odborník Valerij Legasov tam do telefonu říká /47/, že 3,6 rentgenu za hodinu je hodně, což je pitomost. I když jde o tzv. dávkový příkon, není to nebezpečné. Ovšem také to mohlo být špatně přeloženo z originálu. Mluvím o českých titulcích. Do druhého dílu jdu určitě. Ovšem s českým dabingem, protože poslouchat Rusy mluvit anglicky je děs. ()

JindraLne 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je bomba (teda vlastně ne, ale co už). Skvěle natočené, úžasná atmosféra a hlavně se to fakt stalo víceméně přesně takhle. Včetně toho tutlání, posílání lidí na jistou smrt, obětování celého města, než aby prosákla pravda a neschopnost vedení si připustit vážnost situace. A přesně tohle z Černobylu dělá skvělé dílo a zároveň obžalobu sovětského vedení. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (4)

  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)
  • Název epizody odkazuje na čas, kdy došlo k výbuchu. (Duoscop)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno