Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, dobře obsazené a je to velmi zajímavé téma, nicméně většina postav není dobře napsána, vyjma obou hlavních rolí, a divák nedostane prostor dostatečně si je oblíbit/poznat. První půle a celá estráda s jejich veliteli nezáživná a pro samotný příběh zbytečná. Dost mi ale vadil útok Talibanu na základnu, který je klasicky hollywoodsky přitažený za vlasy, a neustále roztřesenou kamerou se režisér snaží zamaskovat svojí neschopnost, natočit útok alespoň trochu nápaditým způsobem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Válečný film hraničící s dokudramatem, především mající skvělou atmosféru, kterou bych připodobnil k Black Hawk Down. Podobné je u Outpostu i odvíjení příběhu, kdy se podle jednotlivých velitelů ukazují problémy řetězce velení, různé pokusy Američanů udržet Afghánistán v jakés takés funkční podobě i v době po jejich plánovaném odchodu (jak to dopadlo ve skutečnosti, ponechávám stranou, názor ať si udělá každý sám), a akce je skutečně pomálu. Palbychtivým divákům vše bohatě vynahradí poslední třetina filmu. Navíc podle "insidera" se dvěma turnusy v Afghánistánu, kterého počítám mezi své přátele, je Outpost jeden z nejrealističtějších filmů, pokud jde o taktiku Američanů, stavbu základny, a takové ty vojensko-technické věci vůbec. Mě jako filmového fanouška zaujaly herecké výkony, které jsou... inu, tak dobré jako v Black Hawk Down, se kterým je tu spojovací článek v podobě Orlanda Blooma. Ten tentokrát není zelenáčem majícím malý (ale sakra zapamatovatelný - "Go, Blackburn, go!") štěk, ale dostal dostatek prostoru v první části filmu, a v podstatě si ji ukradl pro sebe. Tenhle film má v rámci svého žánru prakticky všechno, a dostane ode mě 90%. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

K Základně jsem se po výročním 14denním filmovém deficitu dostal příznačně v době, kdy se Afghánistán po vzoru Sýrie stává oficiálně zemí nikoho a hnutí Talibán není neodbytným nepřítelem jen v tomto snímku, ale i v realitě. U Outpostu jsem už v době prvního traileru čekal, že nebude mířit mezi hodnotné válečné kousky, kterých je v těchto časech jako šafránu, ale že se budu v jeho průběhu až nudit, mě nenapadlo. Lákadla v podobě Orlanda Blooma a Scotta Eastwooda vskutku rychle vyšumí do ztracena a zbytek postav i příběhu už nedokáže diváka příliš ohromit. [viděno na HBO GO 15.8.2021] ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé. Lepšie ako niektoré iné filmy s menším rozpočtom, no Black Hawk Down nečakajte. Na oko to vyzerá pekne, sú tu nebezpečné hory a základňa rovno v údolí, skromná US vojenská výprava a dvojica známych hercov. Tak isto ani iný herci a ich postavy nie sú zlé. Príbeh moc nemá čo ponúknuť, šokujúce scény sa tu tiež nenájdu a film je primárne o udržaní tábora. Akcie je pomerne dosť a strieľa sa tam často, no niekedy je to iba chvíľka. Bavil ma tento príbeh amerických hrdinov a bránenie základne, no chýbali mi to trošku prepracovanejšie akcie, pretože klasické strieľania na nepriateľa s M4A1 moc nestrhne a takmer žiadnu taktickú obranu tu nenájdeme. Taktiež snajper by sa tu hodil, takto to bolo odbyte jednou scénou s Dragunovkou. Tak či tak, bavili ma postavy a aj akcie, ale určite to mohlo byť aj strhujúcejšie. 70%  - 3* ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama