Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film nám přináší zajímavý námět pohraniční základny, kde místní jsou takoví všelijací k otázce modernizace, a hnutí Talibán má radikální výbušné řešené vždy po ruce... Snímek se marně pokouší nějak personalizovat hrdiny, je jich tu moc a času málo, co zvládá doručit je stísněná atmosféra, nedůvěra, věčná nejistota, nespolehlivá ANA (Afghánská národní armáda), americkým vojákům také moc klidu nedodává. Epická bitva několika rot vojáků proti stovkám nepřátel je však natočena precizně a napínavě. Ani dnešní doba a technický pokrok z vojáků břímě smrti a zranění nesnímá, naopak ho stále zvyšuje a možnosti ochrany relativně lepší, ale v situaci neustálého obklíčení a ostřelování, ani ty pancéřová vozidla, přilba a vesta nestačí. Až to bude hodnotit Verbal, určitě pozitivně přidá jednu hvězdu za krátký pobyt Blumy pouze na počátku filmu:) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších vojnových filmov poslednej doby. Prvá hodina je taká, náznaky, prestrelky, budovanie toho pocitu že dačo, ukážka každodennosti a charakterov. Trochu nuda, prežijete. Potom príde druhá hodina, ktorá to celé pokrčí a hodí do koša, pretože prinesie 50 minútovú akčnú scénu, útoku muďžahedínov na základňu. So všetkým. Od krvi, cez dynamickú kameru až po neustále strieľanie a pocit zúfalstva. Skvelé. 4 z 5 ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po shlédnutí snímku jsem nebyl nadšený. Byl jsem někde na šedém průměru. Postavy se mi celý film motaly. První polovina je jedna velká opakující se nuda. Jenže jsem se na to 2x vyspal a zjistil, že toho vlastně jsem tak nějak plný. Že na to jak jsem nebyl nadšený si občas během dne vzpomenu, že ta druhá půlka byla vlastně docela vostrá. Že nezáleží na tom, zda umřela hlavní postava... prostě to ve mě nevysvětlitelně vyklíčilo. A nebo to vše má jednoduché vysvětlení. Snímku se podařilo vykreslit, přesně to co vykreslit chtěl. Tedy to, že když se umírá nejsou vedlejší a hlavní postavy. Jsou jen ti co měli víc štěstí a ti co ho měli méně. Že krev máme všichni červenou a že válka je prostě na hovno. Kdyby mi někdo dva dny zpět řekl, že si to na mě takhle sedne, vysmál bych se mu. 70 procent za zážitek, který sílu nabírá až postupem času. (FR) ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Thug_Leo to vystihol, zas banda šulínov šíri mier a touto demagógiou oblbujú aj miestnych obyvateľov. Sem tam niečo vybuchne, inokedy nastane neprehľadná prestrelka a potom sa nedeje nič okrem rozhovorov týchto tupcov, ktorým sa cnie za domovom, z ktorého odišli dobrovoľne, lebo doma by sa neuplatnili ani ako čističi stoky. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama