Reklama

Reklama

Prací automat

  • USA The Laundromat (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Vdova (Meryl Streep) prošetřuje pojistný podvod a odhaluje, jak dva právníci z Panamy zneužívají světový finanční systém. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (108)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nejsem si úplně jistý, jestli jsem ten film pochopil... Každopádně jedno herecké eso vedle druhého si každý svůj monolog a sem tam i minipříběh tvoří po svém a je to znám a je to dobře. Naopak do mínusu hraje obrovské množství informací pro mě ne tolik známých věcí v každém monologu každé postavy a brzo to člověk začne pouštět druhým uchem ven ... za mě příjemná jednohubka pohodových sólo i možná improvizovaných záležitostí... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Cash? Who pay in cash? / Russians. Steven Soderbergh a Scott Z. Burns o kapitalismu s láskou, a též s humorem a nevídaným umem. Ostatně oba mají prý offshore taky pět resp. jednu "skořápkovou" firmu - říkali to Gary Oldman a Antonio Banderas :-) Hlavní devizou filmu je samozřejmě vůle zpracovat námět. Ta sama o sobě by mohla (a v mých očích měla) zajistit filmu hodnocení ne nižší než 70%. Existence daňových rájů a možnost finančních piškuntálií pozdního kapitalismu představuje problém, s nímž souvisí většina dalších. To, jak ve stabilně upadající sekci komentářů kdekdo prská, že Laundromat je nuda, mohl být zábavnější, napínavější, osobnější, mohlo to lépe gradovat a být méně angažovaný a tak dále, aniž by přihlédl k edukativnímu smyslu filmu, bohužel svědčí ve prospěch pánů (jako) Mossack & Fonseca, kteří si nad stavem věcí alibisticky myjí ruce a někdy i explicitně konstatují, že chudí duchem si současný stav světa zaslouží: Rule #1: Meek are screwed. Není též pravda, že by film nebyl zvládnutý mistrně i po stránce zpracování. Především je zcela jistě přesně takový, jaký ho Soderbergh & spol. chtěli mít. Hltači prvoplánové zábavy ovšemže ostrouhají. To ale neznamená, že by se jeden nemohl nasmát. Tvůrčí duo (čímž nemyslím panamské finančníky) přemostilo potoky slzí, které zkrápí úbočí kaňonu světového finančnictví, sarkasmem z jistého důvodu: odvádět pozornost od tématu k prožívání pohnutých osudů nekoresponduje s s cíli filmu. Hollywoodská manýra by nejspíš látku pojala jako cestu sveřepé stařenky Meryl Streep za spravedlností, kdežto Laundromat je pozoruhodně, rozkošně poťouchlý tvar, který nestaví překážky zábavě, ale klade zároveň jisté požadavky na vkus, pozornost a otevřenost. Frekventované vstupy dvojky Oldman / Banderas, provrtávání čtvrté stěny a přeskakování mezi četnými osudy, napojenými na byznys, efektivně brání identifikaci se s některým z nešťastníků ve prospěch zpracování toho, oč tu jde. Ve výsledku se v převleku komedie skrývá film ne méně hororový, než byla situací okolo COVID-19 resuscitovaná Nákaza. S tím rozdílem, že Nákaza byla ve své době osvícenou fikcí, kdežto ve světě Laundromatu už nějakou dobu živoříme. In 2018, the 60 of the largest companies in the USA paid no taxes on pre-tax income of 79 billion dollars. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Síce ďaleko doslovnejšie než Scorseseho Vlk či Big Short alebo neprávom pozabudnutý skvost Margin Call, zároveň ale vo svojej výpovedi rovnako tak dôslednejšie. Pretože tentokrát to nie je iba "o nás všetkých", ale aj o nevyhnutnosti stávajúceho systému (a nevyhnutných dierach v ňom). Strašnejší (a nevyhnutnejší) je už asi len vesmír...? ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Taková drobná investigativní sonda do životů a praktik zbohatlických sviní, které v tom, jak se říká, umí chodit. Támhle úplatek, támhle podpora správného kandidáta, potřesení rukou a ohnutí zákona tím výhodnějším směrem. Pak už je na levárny, zlodějiny a podvody vše připraveno a škubání může začít. Vše ve filmu je popsáno víceméně komediální veselou formou i pro ty nejméně bystré, ale já měl skoro celou dobu kamennou tvář, neboť je mi jasné, že přesně takhle to funguje, je to naprosto reálný odraz dnešní společnosti a tomu se zkrátka smát nedá. Nezbývá, než si povzdechnout, protože s tímto jedinec nemá šanci nic udělat. Tedy film víceméně k tomu, aby vás nasral. Snad to alespoň někomu otevřelo oči, tedy dobré jako výukové video. Lehčí nadprůměr. 70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto je celkom taký film, že nie každý si ho pôjde. A Soderbergh opäť sekol do takej témičky, ktorá by ho mohla stáť jeho kariéru. Ale podstatu daňových optimalizácií vystihol presne a podal ju ľuďom svojsky. Prostredníctvom vyprávačov, scénok, tak, aby to divák poňal. A keď si po dopozeraní chcete založiť offshorovú spoločnosť, tak viete ako na to. 4 z 5 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Obsazení Meryl Streep do jedné z hlavních rolí bylo důležitým faktorem pro celkové financování filmu. (jezurka42)
  • Scenárista Scott Z. Burns vedl několik rozhovorů s Jurgenem Mossackem a Ramonem Fonsecou, zakladateli společnosti Mossack Fonseca a zároveň s dvěma z nejvýznamnějších postav v kauze tzv. „Panamských dokumentů“. (jezurka42)
  • Steven Soderbergh byl ze spolupráce s Meryl Streep tak nadšený, že ji nabídnul roli v dalším jeho filmu Let Them All Talk (2020). Herečka souhlasila a film natočili za pouhých 13 dní. (jezurka42)

Související novinky

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

25.07.2019

Nový snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (Tobruk, Mazaný Filip) bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl zařazen do hlavní soutěže. Film s mezinárodním… (více)

Reklama

Reklama