Reklama

Reklama

Prací automat

  • USA The Laundromat (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Vdova (Meryl Streep) prošetřuje pojistný podvod a odhaluje, jak dva právníci z Panamy zneužívají světový finanční systém. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (108)

classic 

všechny recenze uživatele

Expert na “MONEY” movies, Steven Soderbergh (režisér, ktorý vyfúkol Scottovi oscara za réžiu), si tentokrát ale riadne posvietil, či skôr lepšie povedané, scenárista Scott Z. Burns, sa poriadne obul do „čiernej ekonomiky” , a to nielen v USA, keď napríklad v tejto “krajine neobmedzených možností” - v roku 2018: ich šesťdesiat najväčších spoločností neplatilo žiadne dane zo svojich 79 miliardových príjmov, tým pádom tu máme, ako na tanieri-daňové úniky+všetko, čo sa k tomu pripája, t.j. daňové raje, Panama Papers, korupcia, podplácanie, podvody, fiktívne firmy, a v centre pozornosti je predovšetkým najmä právnická firma-Mossack Fonseca & Co (v súčastnosti už neexistujúca), so zakladateľmi-Jürgenom Mossackom a Ramónom Fonsecom Morom, ktorí si mimochodom, ukrojili príliš veľké sústo z koláča, skrátka každý sa nejako priživil. _Na poli čosi málo nad 90 minút rozohráva režisér, fascinujúcu, majstrovsky ukočírovanú (zrežírovanú), ekonomickú partičku, ktorú si inak aj sám kameramansky (používa pseudonym Peter Andrews) a strihovo (to isté ‘Mary Ann Bernard’) zastrešil, ako už má nejaký ten piatok vo zvyku, a k tomu obsadil strhujúcich hercov, akými Gary Oldman s Antoniom Banderasom bezpochyby sú, naprosto unikátnym spôsobom stelesnili vyššie citovaných „podvodníkov” , ale trebárs ešte na margo, taká herecká DIVA-MERYL STREEP má svoje eso v rukáve, ktoré ma na samom konci totálne položilo na lopatky ! Prakticky tu po celý čas išlo o „pranie špinavých peňazí” , ktoré sa v práčke nikdy neznehodnotia, lebo sa stále perú. Sklamalo ma nízke hodnotenie filmu, všade, kde naň natrafím, čo už ale nie je vôbec môj problém, že diváci (recenzenti) sú nevšímaví, ľahostajní k tomu, čo je aktuálne ! PS: Soderbergh miestami používa dokumentárny spôsob nakrúcania, kedy sa postavy pozerajú priamo (uprene) do objektívu kamery, čím len viac zvýrazňuje a podtrhuje celkovú atmosféru, čo perfektne dokladá najmä záverečná sekvencia s Ellen Martin... ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Tak tady Soderbergh trochu přestřelil. Ač se stylovou zábavností sobě vlastní a znovu v zádech se skvělým hereckým obsazením, se tentokrát pouští do až moc komplikovaného tématu, které ovšem podává formou zjednodušování do maxima a tím pádem odstraňuje vše, co je na tomhle příběhu vlastně zajímavé. The Laundromat chce být takovými historkami z podsvětí o offshorových účtech movitých a o prasknutí jejich daňového tajemství, je spíš ale jen sbírkou příběhů, které směřují ke konci, který kvůli nekonzistentnosti celého filmu vyšumí do prázdna. Nezachraňuje to ani páteřní dějová linka s Meryl Streep v čele. Srovnání se Sázkou na Nejistotu je tady asi na místě, ovšem Soderbergh svým pojetím tenhle příběh odtrhává ještě víc od reality, což byl nejspíš záměr, ale snímek tím ztrácí na váze. Nesouhlasím s názorem, že by se Soderbergh snažil diváky poučovat, spíš poukazuje na to, jak je nám tahle kauza vlastně lhostejná a v našich myslích vyšuměla stejně jako vyšumí tenhle film. To nic ale nemění na tom, že The Laundromat patří k tomu horšímu co Soderbergh natočil a namísto grandiózního vyhlášení války bohatýrům světa, je tohle spíš takový výkřik do tmy. Jestli to byl záměr a vlastně taková léčka na diváka, se asi nikdy nedozvíme, ale ve finále je to jedno, důležité je, že by se Soderberghova filmografie bez tohohle filmu v klidu obešla. ()

Reklama

TORTERAjirka 

všechny recenze uživatele

Spíše než zajímavé dílo se jedná o kolekci relativně náhodných scének, které sice propojuje velké téma přání špinavých peněz a Panama papers, nicméně pokud není člověk věci znalý, tak mu to nic moc nedá. Za mě velké zklamání. Navíc má film problém vybrat si zda je karikaturou nebo seriózním vysvětlujícím filmem. Mícháním dobrého dojmu nedosahuje a to i přes výborný casting. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

No jo no, takhle to ve světě funguje, a bohužel s tím nikdo nic neudělá, protože prachy. Pod tou rádoby hořcehumornou slupkou je to sice těžce depresivní, ale jinak to moc nefunguje. Příliš rozhárané, aby zaujalo, příliš školometské, aby bavilo, a příliš roztěkané a zahleděné do sebe, aby dokázalo vyvolat to správné mrazení. Ani Streepová si s tím tentokrát nedokázala příliš poradit a rozpadla se v nesourodou hromádkou dobře rozehraných etud. A ten křečovitý apel v závěru byl už spíš komický trapný než úderný.  Zpětně mám pocit, že by se mi mnohem víc líbilo sledovat příběh Davida Schwimmer a Roberta Patricka, než tento Sodenbergův eintopf. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NETFLIX - Celkem se to dalo. Kdybych hned od začátku věděl, že je celý film o Panama Pappers, tak bych k tomu přistupoval jinak. Takhle jsem to do půlky bral jenom jako zvláštní komedii s roztržitou Meryl Streep, která měla v každý scéně děsnou šlehu. Povídání Antonia a Garyho diváka vtáhlo a vysvětlování problematiky Off-shore společností byl fajn. Co mi ale dojem zkazilo, byl český dabing. Žádný dvorní dabér nebo dabérka u hlavní trojice nebyl/a dodržena, zejména dabing Meryl mi rval uši. Jo a Sharon Stone jsem za celou dobu nepoznal. 67% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Obsazení Meryl Streep do jedné z hlavních rolí bylo důležitým faktorem pro celkové financování filmu. (jezurka42)
  • Scenárista Scott Z. Burns vedl několik rozhovorů s Jurgenem Mossackem a Ramonem Fonsecou, zakladateli společnosti Mossack Fonseca a zároveň s dvěma z nejvýznamnějších postav v kauze tzv. „Panamských dokumentů“. (jezurka42)

Související novinky

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

25.07.2019

Nový snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (Tobruk, Mazaný Filip) bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl zařazen do hlavní soutěže. Film s mezinárodním… (více)

Reklama

Reklama