Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

4. června roku 1944, Uppottery, Anglie. Poté co silný vítr a špatná viditelnost odložili spojeneckou invazi v Normandii, poručíci Richard Winters a Lewis Nixon vzpomínají na události, které je dovedli až k samotnému dni "D". O dva roky dříve, v táboře Toccoa ve státě Georgia podstupuje skupina dobrovolníků výsadkářský výcvik. Dobrovolníci tvoří jednu z devíti rot 506. výsadkového pluku - rotu "E" známou jako Easy Company, vedenou náročným a tvrdým Herbertem Sobelem. Díky přísnému režimu, včetně častých výstupů na místní horu Currahee, se Sobelovi podaří vytvořit z nováčků elitní jednotku. Ovšem těžká taktická cvičení, tresty za drobné nebo domnělé přestupky a strategická selhání během manévrů vedly až k naprostému odcizení Sobela od jeho mužů, kteří dávají přednost klidnějšímu poručíku Wintersovi. Když se 506. výsadkový pluk přemístí do Anglie, Sobel zažaluje Winterse za to, že nestihl včas zkontrolovat latríny. Winters si vyžádá vojenský soud a šest jeho seržantů si přeje Sobela raději převelet, než aby jej následovali v boji. I když je plukovník Robert Sink kárá za zradu, nakonec udělá moudré rozhodnutí a Sobela z jednotky převelí. Na den "D", když se zvednou mraky a muži se nalodí na palubu letadla do Francie, už má Easy Company nového velitele, poručíka Thomase Meehana. (HBO Europe)

(více)

Recenze (31)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delším čase jsem se rozhodl znovu podívat na můj oblíbený seriál a měl jsem pro to dva důvody. První byl prostý, už mi to chybělo. Tím druhým důvodem bylo to, že jsem si konečně přečetl stejnojmennou knihu Stephena Ambrose a chtěl jsem si čerstvé dojmy z předlohy porovnat s výsledkem práce filmařů. Po první epizodě jsem byl absolutně spokojen, drobné odlišnosti byly pochopitelné a řekl bych, že jsem si díl díky znalosti předlohy užil ještě více než dříve. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál z obdobia 2. svetovej vojny zachytáva osudy amerických výsadkárov začínajúc tvrdým výcvikovým táborom v Georgii v roku 1942, cez vylodenie v Normandii v Deň – D, potlačenie fašistických vojsk pri Rýne až po dobitie Hitlerovho Orlieho hniezda v Berchestgadene v roku 1945, cez smrť Adolfa Hitlera až po bezpodmienečnú kapituláciu Japonska. Každá z desiatich epizód je obohatená výpoveďami priamych účastníkov týchto bojov. Najlepší vojnový seriál všetkých dôb. ()

Reklama

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl jednoho z nejlepších seriálů všech dob, který kdy vznikl. Legendární příběh o rotě E , základním kamenem ofenzívy amerických jednotek při vstupu do druhoválečného konfliktu, začínající na území francie , takzvaný Den D. Jednalo se o jednu z největších a nejdrsnějších bitev, kde se účastnili spojenci proti natistickému Německu. Příběh začíná v campu Tocua v roce 43, 2 roky pred dnem D kdy se rota E připravuje na invazi intenzivním a drsným výcvikem. Celý díl je o seznámení s postavami o výcviku a přípravách na jednu z největších ofenzivních operací v historii lidstva. Sledujeme různé postavy v čele s poručíkem Wintersem. Hned od prvního dílu seriál ukazuje neuvěřitelnou kvalitu. A je to odpočinková hodinka před začátkem pekla. Kdo tenhle díl viděl a má pochyby, tak ať je hodí za hlavu. Neexistuje v seriálové podobě nic lepšího. ()

drackula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilotný diel predstavuje hlavné postavy, ich charaktery a rodiace sa vzťahy. Pamätám si, ako som túto epizódu krátko po premiére zožral niekoľkokrát za sebou, a to aj napriek tomu, že ide "iba" o výcvik. A funguje to stále, aj vyše 20 rokov po premiére. Pre Schwimmera asi životná úloha. Atmosféra v ktorej "niečo visí vo vzduchu" sa dala v závere prakticky krájať. 100% HBO Max ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Říct, že první díl je klasickou seznamovačkou s postavami by asi nebylo úplně fér, protože jestli se dá vůbec něco sérii vyčítat, tak je to obrovské množství postav, které mnohdy jen těžko rozeznávat, a během prvního dílu se dá snadněji zaměřit jen na Winterse či Sobela (Schwimmer si už v době Přátel odskočil do dost netypické role). V celém kontextu dílu nebo celé série to ale nedokáže převážit to, jak výborně je to celé natočené, celý tréninkový kemp je nasáklý potem a dřinou, kterou se výborným způsobem daří přenášet na diváka. Je zajímavé také vidět, kolik budoucích velkých hvězd tu vidíme jen tak mimochodem ve vedlejších rolích různých vojáků. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Zhruba v polovině dílu v čase 29:25, když Winters (Damian Lewis) s Nixonem (Ron Livingston) mluví o Sobelovi (David Schwimmer), se objeví poručík Welsh (Rick Warden). Má se jednat o příslušníka 82. divize, ale na rameni má znak orlů 101. divize. 82. divize má červenomodrý znak s písmeny AA - "All America". (ČSFD)

Reklama

Reklama