Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

johnys 

všechny recenze uživatele

Poslední seriál starého dobrého klasického koukatelného stylu s prvky sci-fi a humoru pro celou rodinu. V tédo době vzniklo i dalších pár vynikajících filmů. Pak se v roce 1985 jakoby něco zlomilo, nový tvůrci nebyli, legendy začaly stárnout. Nic lepšího dlouho nepřicházelo a v řadě stylů - jako je tento tzn. seriál - už nikdy nepřišlo... ()

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal tohohle oteklýho záškoláka s chraplavým hlasem, kterej si místo školní docházky v socialistické éře dovolí lízt do nějakýho zvětšenýho kamene a šňupat tam výdobytky moderního socialismu jako je létání, nestárnutí ad. Pak se samozřejmě objeví holič Blecha, kterej si chce tyto kytky přivlastnit. A tvrdě narazí, jelikož v tý době ještě existovala spravedlnost, tak si tenhle zlej kapitalista nehodící se do té doby na sebe uplete bič. A tak to je, tak by měli končit všechny pohádky, že zlo bude vždy potrestáno i když já bych mu dal minimálně dvacet let na uranových dolech a možná i oprátku, aby viděli jeho lokajové, co se smí a co se nesmí ve slušné socialistické společnosti. ()

Reklama

nwx 

všechny recenze uživatele

Seriál je vynikající, ale nechápu, co tu melete o Michalu Davidovi? Jakoby, kdo neřekne něco špatného na Davida, tak není IN? Ten seriál je o Michalu Davidovi, že o tom všichni kvákáte? Ať se vám líbí nebo ne, je to jeden z mála českých hitmakerů, který kdyby žil třeba v USA, tak skládá dejme tomu pro Hollywood a věřte tomu, vážili by si ho tam. Třeba jeho Discopříběh by tam byl považován za klenot osmdesátek (po hudební stránce). To jsme holt my Češi. Tady ho pomlouváme, ale pak plníme jeho koncerty. Ubohost. Co tak napsat více vět o seriálu, než o pár minutách úvodní skladby, když už píšete recenzi? ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

U mě to maličko i trumflo podobně parádní Návštěvníky a to jednoduchým faktem, kterým byl souboj komediálních supermanů Menšík vs Nárožný. Veškeré scény s králem českého humoru, který se neměl dožít 58let nýbrž dvojnásobku, jsou roztomilé. "Maminko, přišli k nám velbloudi! Ten starej má sebou mláďátko!" "Květina a kámen? Nejste Vy básník?....Ano." Kdepak, nechoďte na mě s levnou prvoplánovitostí komiky tělesně dospělého člověka s dětskou mentalitou, ne když to ztělesňuje Vladimír Menšík. Také jeho počáteční údiv přecházející postupně v rezignaci nad tím, co všechno jeho schizofrenní alter ego zase vyvedlo, byl prostě kouzelný. Jinak Jiřina Bohdalová zase bezchybná a Zdena Hadrbolcová stabilně dokonalá maminka. Tohle byla skutečně zlatá éra české televizní komediální tvorby pro celou rodinu, kdy Češi přišli se scénáristickými nápady a hereckým kumštem, Německo s penězi. Od Čestmíra, přes Návštěvníky až po Lucii, postrach ulice se jedná o projekty, kterým dnešní tvůrci nemohou konkurovat, už ta myšlenka srovnání je k smíchu. Tohle není staromilectví, to je fakt zřejmý komukoliv, kdo aspoň trochu přemýšlí a nebere ve své omezenosti chronologický vývoj automaticky za kvalitativní. 90% ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Typická Macourkovina. Ujetá zápletka, propletený děj, spousta postav a bizarních situací. Pan Macourek měl neuvěřitelně bohatou fantazii, ale moc si nelámal hlavu s logikou. To ale u těchhle šílenosti až tak nevadí, jen je to škoda. Dětem se povoluje jen tak létat, květina zbaví chlapíka nedoslýchavosti, ale zrak mu nevyléčí, rodina bydlí na stromě a déšť nebo zimu neřeší, starší verze děti vypadají jinak než rodiče, jen Čestmír je přesný klon otce.  Přitom v jiných momentech se logika strašně řeší a vymýšlejí se zamotané situace, aby se něco vysvětlilo. I tak je seriál kultovní a rodina Blechových je  dokonalá. Hlavně Oskar. Klučina ho zahrál na jedničku. Mrzí mě role Čestmírova otce v podání pana Menšíka. Hrál tu jakože nemocného, přitom sám už vážně nemocný byl a je to na něm bohužel dost vidět. Připadá mi to prostě smutné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Antonín Kala (Oskar Blecha) prišiel na konkurz vďaka hercovi Ottovi Šimánkovi, ktorý naňho upozornil aj režiséra Vorlíčka. (Raccoon.city)
  • Ústavom pre zdokonalenie človeka bol v skutočnosti Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama