Reklama

Reklama

Vinland Saga

(seriál)
  • Japonsko ヴィンランド・サガ (více)
Trailer 5
Japonsko, (2019–2023), 19 h 40 min (Minutáž: 24–29 min)

Předloha:

Makoto Jukimura (komiks)

Hudba:

Jutaka Jamada

Hrají:

Júto Uemura, Akio Ócuka, Ao Takahaši, Hiroki Gotó, Hiroki Jasumoto, Jódži Ueda, Jošimicu Šimojama, Ken'ičiró Macuda, Kenšó Ono, Makoto Furukawa (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(48)

Po smrti svého otce se Thorfinn přidá k žoldácké bandě jeho vraha Askeladda a trpělivě čeká na příležitost k pomstě. Askeladd mezitím spřádá tajné politické plány. (Netflix)

Recenze uživatele DaweForeman k tomuto seriálu (2)

Vinland Saga (2019) 

Tak tenhle počin bych hodnotil celkem odvážný na japonskou produkci, protože je to historický, který není zasazen do Japonska (žádný samuraiové), ani není nějakým velmi poupravenými událostmi v Evropě po stylu japonského fantasy, ale celkem věrně odráží zvyky a dobovost vikingů. Samozřejmě to není úplně odpovídající, kdy je tu zasazen určitý příběh, který musí být zajímavý pro diváky, ale povedlo se jim celkem zachytit dané evropské zvyky a styly bez moc svých japonských prvků, které se rádoby nesmyslně objevují v jiných počinech. Dalším velkým plusem je, že z toho neudělali pohádku pro všechny věkové kategorie a nešetří se tu gore tématice. Máme tu něco i z politky, ale to až spíše ke konci. Ale hlavní myšlenkou asi bude hlavní hrdina Torfinn, který se žene bezhlavě za pomstou a postupně se propadá do čím dál hlubších temnot. Jenž tenhle příběh mi připadá spíše vedlejší, než hlavní, kdy jiné prvky začnou tohle téma přebíjet svou zajímavostí. Akce si to člověk užije hodně a po příběhové stránce je to sice zajímavé, ale ten konec by si zasloužil alespoň ještě jeden díl s nějakým lepším zakončením, které by dalo aspoň pocit toho, že se máme na co těšit v další sérii (jestli bude). Animace je velice dobrá, ale pořád by potřebovala zapracovat na něčem, co je velice těžké popsat. Po hudební stránce perfektní. ()

Season 2 (2023) (S02) 

Druhá série přinesla úplně něco jiného oproti té první. Torfinn je na samém dnu a bojování nechává za sebou a Canute se musí vypořádat s novou pozicí, do které byl postaven po smrti svého otce. Celá druhá série se už nenese v akčním stylu, ale psychologickém žánru s trochou filosofie ze života prostého lidu/otroků. Jediné, co si to tak nějak ponechává je trochu oslabená politická stránka. Po velice napínavé první sérii tohle ubere silně na rychlosti a vypráví poklidnější příběh se soubojovou částí pouze poukazující určitou myšlenku, kterou se to snaží zrovna sdělit. Upřímně mě tahle část tolik nenadchla jako ta předchozí, ale po celkovém shlédnutí všech 48 dílů má člověk určitý uspokojivý pocit dokončení dlouhé cesty (ságy), i přes její trnitost. Aneb dobrodružství dokočilo svůj kruh a člověk se může posunout dál. Vše je navíc podtrženo opravdu vkusným a výborně zvoleným soundtrackem. Animace se drží na svém. ()

Reklama

Reklama