Reklama

Reklama

Vinland Saga

(seriál)
  • Japonsko ヴィンランド・サガ (více)
Trailer 1
Japonsko, (2019–2023), 19 h 40 min (Minutáž: 24–29 min)

Předloha:

Makoto Jukimura (komiks)

Hudba:

Jutaka Jamada

Hrají:

Júto Uemura, Akio Ócuka, Ao Takahaši, Hiroki Gotó, Hiroki Jasumoto, Jódži Ueda, Jošimicu Šimojama, Ken'ičiró Macuda, Kenšó Ono, Makoto Furukawa (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(48)

Po smrti svého otce se Thorfinn přidá k žoldácké bandě jeho vraha Askeladda a trpělivě čeká na příležitost k pomstě. Askeladd mezitím spřádá tajné politické plány. (Netflix)

Recenze uživatele Terezinka198 k tomuto seriálu (2)

Vinland Saga (2019) 

Mistrovské dílo. Nemám výtek. Drobné detaily nebo nejasnosti s chováním postav v té době s radostí přehlédnu, protože takový příběh jsem dlouhou dobu neviděla. Úžasné zpracování, dokonalost, ale co bych do WIT čekala. Skvělý vývoj postav. Že se Thorfinn chová jako dítě? Ano, protože je v pubertě a jeho jediný cíl byla pomsta (SPOILER: které nakonec nedosáhl). Jeho uřvanost někomu může lézt na nervy, ale opět podotýkám, že se jedná v podstatě ještě o dítě v našich měřítkách. Askeladd, velká postava sama o sobě. Postava, která mě zaujala ihned na začátku. Díky němu jsem se každý týden těšila na neděli a užívala si jeho promluvy ke svým lidem, byť je v hloubi duše nenáviděl coby prokleté Dány v jeho očích. Tak nějak nevím, co více napsat, protože celý tento seriál je nepopsatelný. Skvělý zážitek. Z jeho syrovosti vás bude mrazit. Drobné detaily, které mě chytily za srdce. Poslední díl byl překrásný, byť jsem celou dobu křičela, že se tohle nestalo. Na druhou stranu - bylo toho potřeba, aby se Thorfinn mohl posunout dál. A vzhledem k vyobrazení nových postav na konci dílu... v blízké době očekávám film a já mohu jenom doufat, že k němu přibude taky i druhá řada, protože se s radostí vrhám na mangu. ()

Season 2 (2023) (S02) 

První série mě zaujala Thorfinovou zaslepeností díky pomstě. Následoval Askeladda, aby se mohl pomstít, příběh byl postaven hlavně na bitvách, krvi a nenávisti. První série skončila fantasticky, takže jsem věděla, že i když se druhá série (předtím prý zamýšlený film) trochu opozdí kvůli covidu, vůbec mi to nevadilo. Změna přišla nejen ve formátu příběhu, ale i ve studiu (MAPPA místo WIT), což mnoho lidí odsuzovalo dřív, než viděli finální výsledek. Nečetla jsem pro jistotu komentáře druhých, abych si nic dopředu nevyspoilerovala. A udělala jsem dobře, protože tahle série byla stejně perfektní jako ta první. Není v ní sice středobodem válka, boje, nenávist a motiv pomsty... ale v podstatě "to", co přijde po oné pomstě. To prázdno uvnitř, ten okamžik, kdy nemáte najednou žádný cíl. Obzvlášť, když nejste přímo vy, kdo tu pomstu vykoná. Když se na konci prvního dílu objevil Thorfin, nevěřila jsem vlastním očím, že by to mohl být on, stejně tak jsem nechápala, že "nějaký" Einar je najednou v popředí, ale postupně jsem si k němu našla cestu. Thorfin se změnil, předtím ho poháněl hněv a chuť se pomstít, ale Askeladd je mrtvý a on se nemohl pomstít. Takže je z něj najednou skořápka toho, čím byl předtím, nepřeje si bojovat ani se pořádně bránit, spíš objevil možnost vyjednávání, také ho zajímá křesťanství, což byl zajímavý detail, kterak u starce naslouchal čtení bible. Jak dopadl náš princ Canus? Toho stíhá duch vlastního otce (ne sice duch jako takový, ale nechci spoilerovat :) ) a vysmívá se jeho snaze a zároveň je oba porovnává, v čem si jsou nyní podobní. Canus získává anglickou korunu a posléze i tu dánskou, když svého bratra otráví. Ale nestačí mu to, protože válka něco stojí. A vyhlídne si pozemek chlapa, co Thorfina koupil jako otroka na svou farmu. Že se ti dva mají střetnout je každému jasné, když vidí, jak si Canus počíná hned v prvních epizodách, kdy se objeví. Nebude to sice žádná velká bitva, jako předtím drancování v Anglii, přeci jenom jde královské vojsko proti "sedlákům", ale i tak byla velmi povedená. Že prý je v druhé sérii málo akce a moc se zaměřuje na farmu? No a co? Kdyby se zaměřovala série znovu na bitvu, volali by všichni, že je to zase to samé jako první série. Hudba byla opět perfektní, SSTP nezklamali a zase mi předali další oblíbený opening, stejně tak mile potěšila píseň od Aimer. Konec se mi líbil v tom, že se Thorfin vrátil domů, ale v mysli měl už jasný cíl v podobě vysněné země Vinlandu. Krásné zpracování, na které se opravdu vyplatilo si počkat. ()

Reklama

Reklama