Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trefa do černého. Čas velkého detektiva se naplnil a moje nejčernější obavy byly vyplněny na výbornou. Už od začátku filmu budete mít pocit, že atmosféra filmu bude ještě přituhovat - a skutečně, minutu od minuty ten film houstne a vaše pocity jsou čím dál horší...alespoň moje. Krásně natočeno a Suchet se se svou životní postavou už lépe rozloučit nemohl. To, co Poirot předvedl v poslední půl hodině, bylo to nejlepší, co jsem od něj kdy viděl. Naprosto parádní finále a převelice působivé, což je více než dobře. Skončila jedna obrovská éra a když si pustíte třeba Záhadu na zámku Styles, nebo prostě některé jiné z prvních dílů, dojde vám, že ač se to nezdá, Poirot prošel velkým vývojem. A když opona spadne, uvědomíte si, že Poirot byl opravdu velký člověk. Já osobně jsem rád, že jsem byl u toho a že u toho mohl být i Hugh Fraser. Děkuji ITV, děkuji tvůrcům, scénáristům, režisérům, hercům. Ale hlavně děkuju Agathě Christie, protože kdyby nebylo jí, zůstal by nejlepším detektivem Sherlock Holmes. Ale hlavně, z celého srdce děkuji Davidu Suchetovi, bez kterého by monsieur Hercule Poirot nikdy nebyl takový, jaký byl v tomto fantastickém seriálu. Krásné rozloučení a ta nejlepší poslední půlhodina ze všech. Naprosté překonání literární předlohy a jeden velký umělecký zážitek, protože i tady je vše vypiplané do posledního detailu a atmosféra stoupá opravdu závratným tempem... Doufám, že Poirota už nikdy nikdo nenatočí, protože by to bylo zbytečné. To, co bylo za posledních 25 let s takovou láskou vyráběno je jedno velké mistrovské dílo. A pokud jde o Oponu, spadla výborně. Marigold to tady z nás vyjadřil naprosto nejlépe, tak snad jen už poslední věta - Opravdu to byly dobré dny, i když jsem se narodil až v devadesátém sedmém... 100% a jediný, absolutní vrchol seriálu. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mňa mierne sklamanie. Už z princípu by si to síce štvrtú hviezdu zaslúžilo, ale keď uvážime, že je to posledný diel, tak to skutočne podľa mňa malo vyzerať úplne inak. Jasné, Poirot síce vždy vyšetroval zločiny súvisiace s citmi, on sám sa ale vždy snažil byť emočne nad vecou. Chladnokrvný a pragmatický. Preto dáva zmysel, že koniec jeho detektívnej misie je na tom podobne. Mne tam ale predsa len proste chýbalo srdiečko, dojatie, katarzia, ten úder na solar. Paradoxne sa mi nepozdávalo ani to, že sa v poslednej epizóde vôbec niečo vyšetruje. Hoc Poirot to zakončí tak svojrázne, že je to vskutku šokujúci twist. Keďže mám Poirota napozeraného, zvyknem sa pri ňom sem-tam trochu nudiť a tak som v minulosti vždy ocenil, keď sa v ňom zjavilo niečo, čo bolo tak brutálne nepoirotovské, že to hardcore fanúšikovia skrátka a dobre odmietli. Oceňujem geniálny moment na konci Vraždy v Orient exprese, počas ktorého odobrí vraždu, skvele ma bavilo salto, ktoré predviedol John Malkovich vo Vraždách podľa abecedy, pobavilo ma, ako „inak“ to celé poňal Kenneth Branagh a áno, strhlo ma aj „to“ v Opone. Ale to nestačí. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Poirotovo rozloučení se odehrává v téměř hororovém prostředí, jakoby na pomezí tohoto a onoho světa. Žádné nonšalantní společenské hrátky, na ty už není čas, nýbrž nahlédnutí do propasti. A jak víme, v takové chvíli i propast vhlédne do nás. Hercule si ji úmyslně schovával až na úplný konec. Mrazivé uvědomění si ďábelských co by kdyby čeká i na nás (a zdaleka nejde jen o odhalení falešnosti detektivova kníru). Dokonale temná tečka za tou okouzlující, báječně odlehčenou řadou příběhů. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky Davidu Suchetovi, díky Hugh Fraserovi, všem ostatním hercům a lidem ve štábu za všechny ty Poiroty, které za těch přibližně pětadvacet let natočili. Každý z nich byl skvělý a to stejné platí i pro poslední díl, tedy pro Oponu. A hned na úvod musím říct, že se jedná o skvělý příběh. Svým způsobem velice smutný a plný nostalgie, ale skvělý. Navíc, mnou zmiňovaný smutek tam není nijak vyumnělkovaný, žádné násilné vnucování, což je jedině plus. A vzhledem k tomu, že jsem zatím nečetl knižní předlohu, závěrečné rozuzlení mne absolutně dostalo. Dokonce bych jej označil za takový "poslední majstrštyk" Poirota. Dovolím si tvrdit, že by byla spokojena dokonce i Agatha. ()

molcan2

všechny recenze uživatele

Je to ťažké, snáď takmer nemožné, objektívne napísať, názor ktorý by nebol neprikrášlený. Tí z nás, ktorý si užili Suchetovo definitívne stvárnenie sú naplnený zmesou emócii. Tak sa ani nesnažím byť objektívny. Očakávania na túto epizódu boli obrovské. Povedal by som, že produkcia odviedla výbornú prácu, splnila to čo Christie napísala na vrchole svojich síl. Skvelý spôsob ako uzavrieť skvelý seriál. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Po něm byl natočen například díl Hra na vraždu (2013). (Krocka)

Reklama

Reklama