Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Němcovi ustáli velkou manželskou krizi a život v maloměstských Domažlicích je spojuje. Píše se rok 1847. Josef se stal příkladným uznávaným finančním komisařem a Božena (A. Geislerová) obávanou „zpravodajkou“ z českého venkova do Havlíčkových novin. Oba manželé žijí politikou a nadějí, že císař konečně uzná práva Čechů. Mají stejné cíle, jsou silný pár. Dokud do jejich životů a snů nezasáhne revoluce a nerozmetá je na kusy. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekal jsem, že Božena Němcová bude hrát a hlavně mluvit Aňu Geislerovou, ale ze 3/4 je to naopak. Je to opravdu zajímavé a škoda že se děj neumí víc soustředit. Historickou věrnost ... nehledá ale snad doplňuje. Promítnutí vzpomínek, které jsou inspirací knihy Babička, řekne něco pouze čtenářům - trochu chyba, protože pěkné. ()

tata22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem apriori proti ženám ale spojení 2 scénáristek a jedné režisérky není dobrý nápad. Podle toho to také tak dopadlo. Osobně si myslím, že předkládaný obraz Boženy asi úplně nesedí ale kdoví. Nicméně snažit se udělat z historické postavy thriller je na pováženou. Obecně mám velké výhrady k tomu, že si někdo vůbec dovolí napsat něco o někom koho nezná, nikdy ho neviděl a ví o něm jen z nějakých dobových materiálů. Myslím, že to není fér a už několikrát se podobné nastavení stalo předmětem soudních žalob, čemuž se nelze divit. Takže suma sumárum - tohle je výstřel mimo a když vezmu kolik to muselo stát peněz... Neodpustím si rovněž zmínit výkony obou protagonistek. Kameníková skvělá. Geislerová, ač jí mám moc rád a považuji za jednu z nejlepších hereček současnosti tentokrát vůbec nezapadla. Tohle nebyla role pro ní. Ostatně ten obrovský herecký kontrast mezi prvními dvěma díly a třetím je na pováženou a rozhodně dílu body nepřidal. Tohle holky taky nevymyslely dobře... ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To hlavní, co si člověk z tohoto dílu vezme, je to, že Božena (Barbora) byla ve skutečnosti promiskuitní mrcha, která nebrala ohledy na své okolí a v rámci "svobody" střídala milence jak ponožky. A pak že je bigamie špatná, však je to přece vaše svobodná volba žít podle toho jak kdo chce :) Starost o rodinu, známé...? Kdeže, stačí si všimnout, že umřeli. Geislerová pěkně navazuje na Kameníkovou, velmi povedeně naučená její mimika či pohyby. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geislerová je v roli Boženy skvělá, ale to mnoho nemění na tom, že celek stále "kamsi utíká". Tváří se to jako životopisný seriál ale spíše to jsou jen takové čtyři izolované "obrazy z života Boženy Němcové". V tomhle díle navíc se skutečně četnými zjednodušeními. Děj je postaven v podstatě tak, že manželé Němcovi žijí v Domažlicích, pak přijde revoluce Josef Němec odejde do Uher a Božena zůstane v Praze. Ve skutečnosti po Domažlicích následovaly ještě Všeruby, Nymburk, tady oba manželé vstoupí do Českomoravského bratrstva, Liberec a teprve odtud Josef Němec odchází do Uher a Němcová zůstane sama v Praze. A opět se celý díl točí kolem vztahů. Že Němcová v té době také psala a to i poměrně rozsáhlé povídky, fakticky spíše novely, zjevně tvůrcům tam nějak uniklo... Celkový dojem: 65% ()

FuLister 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně se dělalo i něco jinýho než, že se souložilo, i když samozřejmě od toho upuštěno úplně nebylo. Samozřejmě bych tomu mohl vyčíst spoustu jiných věci (Geislerovou nemám rád a Kameníková mi teda přišla mnohem lepší atd.), ale na druhou stranu vlastně to konečně bylo víc i o psaní. To že si nějaký závazky z manželství nebere moc vážně je pravda, ale koneckonců, dneska všichni asi taky nejsou svatoušci. Hlavně když už to souložení nezabírá většinu děje. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno