Reklama

Reklama

Furioza

Trailer 2
Polsko, 2020, 139 min

Hrají:

Mateusz Banasiuk, Weronika Książkiewicz, Mateusz Damięcki, Łukasz Simlat, Wojciech Zieliński, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz (více)
(další profese)

VOD (1)

Policajtka udělá svému bývalému nabídku, která se nedá odmítnout: buď pronikne mezi fotbalové chuligány a začne na ně donášet, nebo jeho brácha skončí ve vězení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (104)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho mi tento snímok stál v archíve a čakal na svoju príležitosť. Hooligans poznáme z rôznych iných filmov, prevažne z Anglicka, preto ma zaujímalo, ako to podajú Poliaci. A kurwa, tí sa s tým tiež neserú. Veď, Ventúrska by mohla rozprávať. Olencki spojil dva ani nie žánre ale motívy do jedného filmu. Prvá polka je viac o tom hooligans, prefackaní futbalistov, prefackávaní sa navzájom. Druhá už rieši mafiu, drogy, politiku a fízlov. Preto je to dlhé jak piatok v práci a s veľmi zvláštnym rozprávačským štýlom. Mne osobne to nesedelo a možno aj to je hlavný dôvod, prečo ma to nedokázalo strhnúť a sklamalo moje očakávania. Pravdou ale ostáva, že je to film, ktorý treba vidieť. Aj keď je podaný dosť "komerčne", pre davy a nie len komunitu, zachováva si určitý feel toho, ako to medzi nimi funguje, aké sú tam väzby, aké postavičky tam pobehujú a tak. Jasné, určitá tendenčnosť tam byť musela, aj keď záver ju mierne zjemňuje. Furioza je teda rozhodne zaujímavý počin od severných susedov, aj keď v rukách schopnejšieho scenáristu a režiséra to kľudne mohlo dopadnúť lepšie. Silné 3 z 5 ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Furioza je typickým zástupcem polského filmového žánru, který se vyznačuje tím, že když se naučíte slovo kurva, máte pocit, že už umíte polsky. Dalšími konstantami jsou: borci ostří jako břitva a imrvere nahý holky. Obojí bez výjimky. A komplet všichni na fetu a na nervy. Svět, jak ho naštěstí neznám. Do prdele s tím, kurwa. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Patryk Vega mě svou tvorbou nijak výrazně neoslovil, a tak šlo víceméně celé Polsko mimo mě, ale po zhlédnutí Furiozy musím asi svůj postoj silně přehodnotit. Je až s podivem, že poláci jsou naši sousedé, ale jejich filmová tvorba je diametrálně odlišná. Zatímco „my“ děláme stereotypní, nudné, cringe, trapné a „přicmrndlé“ filmy s otřesnými hereckými výkony i filmovou kvalitou, Polsko si jede svoje a jejich díla jsou neuvěřitelně syrové, autentické, drsné a herci působí až neskutečně přirozeně. A teď si dejme dokupy Polsko, hooligans, policii, krev, brutalitu a 140 minut stopáže a máme tady koktejl radosti i bolesti zároveň, protože takhle intenzivní filmový zážitek jsem nedostal ani nepamatuju. Při sledování jsem měl pocit, jako bych byl mezi hlavními postavami a od prvních minut jsem všechno prožíval na 100 % s nimi, atmosféra je neskutečná a místy jsem chtěl až řvát radostí. Navzdory tomu, že je film čistá gangsterka/hooligans movie, tak zde kromě hutné dávky násilí dostaneme i kvalitní příběh, v druhé půlce emoční ránu, ze které se divák bude vzpamatovávat několik minut, a ke konci dojde i na šokující zvrat a extrémní zakončení. Překvapivě funguje i humor („Co jste dělal včera v noci v čase vraždy?  Vyřezával jsem si sošky a počítal integrály. A máte nějaké svědky? Bůh mi je svědkem…:D), herci jsou pro film jako dělaní a hudební pozadí dělá taky svoje. Z Furiozy mi stojí chlupy doteď a pořádně jsem se u filmu zapotil - za mě je to jednoduše definice kvalitní práce. Cz dabing na netflixu potěší, ale pro pravou atmosféru je dabing v polštině takřka povinnost – pak ale taky počítejte s tím, že po skončení vám do slovníku přibude slovo „kurwa“ a že vám bude asi ještě dlouho v hlavě rezonovat. Ostatně jako samotný film. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

kdyby podobné filmy vznikaly v našich končinách asi bychom byli spokojeni, nicméně v rámci Polské tvorby posledních doby se Furioza motá někde kolem průměru. Není sice nezábavná a prostředí hooligans a obchodu s drogami bude vždycky vděčné, ale tady se na velké ploše honí najednou strašně moc kokotů a dějových linek a výsledný dojem je tak spíše smíšený. A je to škoda, protože je tu dost postav i linek, které mají mnohem větší potenciál finální produkt...60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Furioze by sa dalo čo-to vyčítať, avšak v kontexte stredoeurópskej, respektíve východoeurópskej "gangsta" tvorby ide bez diskusie o veľkofilm. Kam sa hrabe inak solídna Čiara, čiže aj preto mierne nadhodnocujem oproti tomu, čo považujem v prípade tohto filmu za objektívne hodnotenie. Vzhľadom na udalosti by mohlo ísť pokojne o seriál, takto všetko pôsobí skratkovito, o hlavnej postave sa toho veľa nedozvieme a mala dostať väčší priestor. Paradoxne tak film pôsobí mierne uťahane, ale držia ho hore niektoré kvalitne nakrútené scény (stretnutie s futbalistami, bitka v lese, aj niektoré ďalšie) a príťažlivé prostredie, v ktorom sa odohráva. V úlohe nesympatického a tupého Goldena som si celý čas predstavoval Roberta Carlylea, hneď by to celé pôsobilo dramatickejšie a táto "nula" by nebola pre policajtov iba "nula", ako sami poznamenali. 70% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Filmári pracovali v poľských mestách Gdansk a Gdynia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama