Reklama

Reklama

Furioza

Trailer 1
Polsko, 2020, 139 min

Hrají:

Mateusz Banasiuk, Weronika Książkiewicz, Mateusz Damięcki, Łukasz Simlat, Wojciech Zieliński, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz (více)
(další profese)

VOD (1)

Policajtka udělá svému bývalému nabídku, která se nedá odmítnout: buď pronikne mezi fotbalové chuligány a začne na ně donášet, nebo jeho brácha skončí ve vězení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (104)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Další chuligánská, nekompromisní, brutální podívaná z Polska. Hodně to připomíná filmy od Patryka Vegy.  Namakaní frajeři, drogy, krvavý fighty, nechybí i povedená Gore scéna - useknutí ruky, emoce zafungovaly - zabití bráchy, pěkný holky a příběh, který sice není originální, ale prostě poláci tohle točit umí a i přes dvouhodinovou délku, jsem se ani vteřinu nenudil. Drsný film. Nic pro malé chlapečky ! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Polský snímek Furioza mě naštval především proto, že sliboval něco jiného, než co nakonec nabídl. Já se totiž těšil na pořádně drsné, nekompromisní a syrové drama z prostředí polských ultra hooligans, ovšem o ně se to ve výsledku vlastně jen otře a celé se to spíše zabývá pátráním policie po dealerech drog, a vlastně pak těch pár scén, které se točí právě kolem řádění fotbalových výtržníků, tu nakonec naopak působí až nevhodným způsobem, narušující koncept ústřední zápletky. Tudíž ono propojení světa hooligans, policie a dealerů mě tu příliš neoslovilo, respektive spíš až zklamalo, samostatně by oboje fungovalo jistě lépe. Celá zápletka se jinak snaží dosahovat epických rozměrů, konkurenceschopné ostatním filmovým velmocím, bohužel ale zůstalo jen u snahy, a to především kvůli rozvláčnosti celého toho příběhu, dále pak kvůli mnoha ústředním postavám, ovšem jen minimum z nich dokázalo působit opravdu výrazně, kvůli mnoha různým nepodstatným odbočkám, způsobující vážně šílené množství fakt hluchých scén, kvůli naprosto nezvládnutým emocím, na které je tu kladen velký důraz, nicméně prostě nefungují, kvůli nepřesvědčivým dialogům a jistě i kvůli celkově vážně nezáživnému zpracování, kdy sice Furioza nabídne několik silných a divácky přitažlivých momentů, jako celek to je ale zkrátka slabota. Pozitivní dojem tak nakonec ve mně zanechali snad jen opravdu výrazní herci, především pak tedy ti v záporných rolích, jinak jsem ale vážně z této podívané zklamaný, i když samozřejmě musím na druhou stranu určitě uznat, že čest polským tvůrcům za vůbec takovéto filmy, o tom si v té naší zemičce můžeme totiž nechat jenom zdát. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Už nikdy nedovolím, aby mi někdo rozbil hubu.“ A skoro mu to vyšlo…Furioza. Banda magorů s vymlácenými mozky, která potřebuje adrenalin ve formě rozbití si tlam s jinou, podobně naladěnou skupinou složenou z „raketových inženýrů“. Původně téma filmu nabízelo příslib zajímavé kombinace akční kriminálky a prostředí fotbalových chuligánů. Jenže krimi linka s klasickým „drogy, peníze, vliv“ je poměrně nevzrušivá (nenadchne ani neurazí) a samotní chuligáni…o fotbal tu šlo snad jen omylem, a když člověk slyší velkohubé kecy o „cti“ a „zásadách“, chce se mu hlavně smát. Naivně působí i samotná „infiltrace“, kterou by odhalilo i nepříliš bystré dítě. Herečtí protagonisté mi přišli spíš nevýrazní než charismatičtí, a to s jedinou výjimkou, představitele magora Goldena, který mě upřímně bavil. Choreografie bitek byla nadprůměrná, ale zas nic, z čeho bych se posadil na zadek. Když to shrnu, převládá spíš nenaplněné očekávání a já dávám slabší průměr. „Jednou chuligán, navždy chuligán.“ - „Alespoň mají nějaký hodnoty.“ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Vymaštěnci sobě. Nauč animálního debila boksovat a dáš mu sebevědomí rozbíjet atom. Tedy lépe řečeno - atomovi držku. Když se hluboce vypatlaná jednomuňka protře v pouličních bitkách, nebo ji nedejsatan někdo dá průpravu v nějakých bojových sportech, a ona začne k tomu všemu mentálnímu neštěstí ještě chodit na ligový fotbal, stává se z ní agresivní vypatlaná jednomuňka a vesměs jednoznačná společenská hrozba aka „chuj-ligán“. A přesně o takových ogólnopolskich pilířích a motorech společnosti a jednonožních kriminálnících je tento film. No film … Ono je to satanžel stejně pohlupavé až neurovegetativní jako vlastní aktéři, scénář patrně napsala nějaká ta kontuze už tak nevyvinutého mozku z jejich řad, a tak se jako qocientní zabržděnci chovají nejen ty oligofrenní pokerované ovarové krky, od nichž se to a priori očekávalo, ale také všichni kolem, včetně orgánů. Navíc je to vzájemné nadšené sebemrzačení znepřátelených shluků améb dost anemické a poměrně trapně natočené. Měl jsem jednou s několika přáteli to ponížení zabřednout do těžce přesilové, hluboce intelektuálně filosofické rozpravy s právě těmi tolik kulturními a nesmírně sofistikovanými funoušky Lechu Poznań, podotýkám, že šlo z naší strany výhradně o obrannou debatu, když jsme jdouce takhle kolem byli zcela bezdůvodně napadeni všemi možnými ad hominem argumenty, ostrými i tupými, co zrovna měli ti oduševnělí miláčkové po chápavé končetině, a povím vám, že se vskutku jedná o pitekantropální výkvět evropské animální scény bez jakéhokoliv morálního či sociálního imperativu,  jednoznačný evoluční důkaz toho, že jsme se vyvinuli z opic, přičemž mnohé pomalejší z nich stále ještě evolují, a pádný argument k okamžitému plošnému zákazu křížení uklízeček s řidiči hovnocuců pod trestem sociopatického rozšlapání hlavy. Pro některé pšontkovské aktéry bylo tehdy to vědecké sympozium vskutku povznášející, než dopadli na zem, jiní skončili s otevřenou myslí, načež měli krk a ramena celé od pilin a hoven, a například takový já jsem si odtamtud odnesl solidní otřes intelektu, naštípnutou dickci a zhmožděniny percepce jsoucna. Čili mám za to, že dělat z některých těchhle mozkově i civilizačně atrofovaných, nehumánních velepičusů kůl lidové čestňáky a fajnově správňácké bojovníky proti drogové mafii, notabene ještě takto retardovaným skriptem, je přinejmenším diskutadebilní a něco jako honit si nad plakátky Karlose Mentálního Výmolu nebo se vřele socializovat s mozkovým trustem tvrdého jádra Buzerantů party či jakéhokoliv jiného agresivního hejna vybíječů si frustrací ze zejícího počátku míchy kolem naprosto zbytečných a neméně cerebrálně nadaných čutálistických nebo klecových darmožroutů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Olencki je sice trochu sofistikovanější než Vega, ale to neznamená, že by jeho hrdinové byli nejostřejšími tužkami v penálu. Asi nejvíc film připomíná první dva díly Rise Of The Footsoldier přičemž plusem je specifický polský rukopis i prostředí. Nicméně i tady je to chuligánských skupinách, jejichž někteří členové si vydělávají obchodem s drogami a neštítí se spojit s úhlavními nepřáteli. Do toho je zakomponovaný příběh odcizených bratrů a policistky pocházející ze stejného prostředí, což příběhu dodává na jisté osudovosti. Brutalitou se tu nešetří, ale nepůsobí to samoúčelně, protože násilí má svou nezastupitelnou roli. V mezích normy se člověk občas i zasměje a fajn to bylo i herecky, přičemž na vypatlané hroudy svalů mají Poláci snad monopol. Olenckiho budu sledovat. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Filmári pracovali v poľských mestách Gdansk a Gdynia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno