Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (95)

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Vždycky když jsem někde náhodou zahlédla název, říkala jsem si, že to sice už dnes asi je klasika, ale bude to stejně taková ta chujovina alá Rosamunda Pilcher, co pro 25 letou holku úplně nebude, no a hle... ono jsem se vlastně příliš nemýlila, červená knihovna jako když vyšije, ale... jo, toto mě prostě chytlo, nebylo to tak úplně pitomý, a co si budeme povídat, všichni známe to pořekadlo o zakázané lásce a každý, kdo si ji tak trochu prožil, musí jen potvrdit... z otce Ralpha de Bricassart v podání Chamberlaina srší charisma na všechny strany proudem, představitelka Meggie podle mě místy hrála špatně nebo přehrávala, ale asi to k vývoji její postavy, která se mi úplně vždy nezamlouvala a rozčilovala mě, vlastně patřilo. Nepamatuji si však, kolikát mě jeden jediný film nebo seriál dokázal tolikrát naprosto citově rozložit, za což tleskám a navíc jsem nabyla dojmu, že se jedná o poměrně věrnou adaptaci knihy, až na pár odlišností, které však nejsou nijak zásadní (četla jsem jen velmi zjednodušený originál), a prostě to plný hodnocení musím napálit. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film který mě neustále chytá za srdce, vůbec nevadí, že je to už starý, ale ráda se k tomu pořád vrací, ale nemůžu si pomoc, mám dojem, že pravá láska může být opravdu jen ve filmu, taková ta idealistická, ale v tomto filmu zakázaná láska je nejupřímnější, jakou jsem kdy mohla vidět a co je na tom, že on byl kněz? i kněží mají právo na lásku, tady je jasný důkaz co to může udělat s člověkem, když lásku nemá, jaké trápení a zničení člověka může celibát udělat ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Ptáci v trní jsou poněkud sladkobolně točeny. A zdůrazňuji točeny, protože původní knižní předloha Colleen McCullough má sice typické atributy romantického románu, ale ve spoustě věcí je zcela objektivní a dotýká se skutečného života obyvatel Austrálie, kteří hospodařili na farmách a obrovských plochách zemědělské půdy. A jejich denním chlebem byla drsnost a práce do úmoru. A právě v tomhle je obrovský nedostatek seriálu - bere si z knihy jen to hlavní - romantickou linku a odstřihává hlubší líčení obyčejného života a celou plejádu sourozenců Meggie (počínaje nejmladšími sourozenci - dvojčaty - skrze niž - jakožto povinné brance - byla vystižena nálada Australanů v době druhé světové války), atd. Bohužel to ubírá seriálu na důvěryhodnosti a celkové reálnosti. A možná právě proto, že romantická linka není ničím odlehčena jeví se poněkud rozvlekle. Ač seriál co do kvality má, do dnes již kultovní románové předlohy, hodně daleko a podává poněkud zkreslený pohled, přesto je důstojnou adaptací a může se pochlubit vynikajícími hereckými výkony. 70% ()

javirgo 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí mě seriál již tolik nezaujal a snižuji své hodnocení. Zdlouhavé části, kde se řeší co je víc, zda láska k bohu nebo k ženě, mě tentokrát spíše nudily. Přibližně ve stejné době, kdy tento seriál vznikl, byly natočeny i jiné a lepší seriály, které by stály za zopakování. Na příklad Kořeny, Co přináší řeka, Sever a jih … ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mezi televizní romantikou se Ptáci v trní vyjímají jako diamant v kupě hnoje. Bohužel časem v trní poněkud uváznou a díl od dílu je scénáristická bezradnost znatelnější, ale herci dokáží mnohý nedostatek zamaskovat a zejména dík Chamberlainovi, který jako Ralph de Bricassart dá skoro zapomenout i na Aramise, člověk zapomene namítat, že předloha Colleen McCuloughové není jen sladkobolnou romancí přeskakující z australského venkova do vatikánských chodeb. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown) jsou manželé i ve skutečnosti. (triatlet)
  • Barbara Stanwyck, která hrála roli Mary Carson, se při natáčení nadýchala kouře ze speciálních efektů a rozvinul se u ní chronický zánět průdušek. Situaci byla o to horší, že byla od svých devíti let vášnivou kuřačkou. (Mol)

Reklama

Reklama