Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ondřej je tvrdý obchodník a arogantní workoholik. V Praze vede velkou, úspěšnou firmu. Smyslem jeho života jsou peníze. Ondřej právě v Nebrasce dojednal životní obchod s bohatým investorem, který na okraji Prahy zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí. Na cestě z Ameriky letadlo přelétána nad rezervací, kde právě probíhá pohřeb indiánského náčelníka. Duch indiána stoupající k nebi narazí do letadla a nedopatřením se vtělí do Ondřeje. A tento duch má o Ondřejově životě a jeho hodnotách rozhodně odlišné představy. Ráno doma Ondřeje probudí velmi neodbytný hlas v jeho hlavě. Hlas, který se rozhodl mu pomoci a změnit ho. Ondřej se však nezvanému návštěvníkovi nehodlá jen tak vzdát. Každodenní pracovní a rodinné problémy dostávají nový rozměr nejen pro Ondřeje, ale i pro jeho rodinu a kolegy. Mezi Ondřejem a duchem začíná neúprosný, divoký souboj plný situační komiky. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (120)

Brtniik 

všechny recenze uživatele

I přes to, že jsem si myslel, že hlavní roli hraje Ondra Vetchý (netuším, jak jsem na to přišel), nezkazilo mi to dobrý pocit. On pan Roden jak známo hraje jako bůh i když někdy podivné figury. Film má zajímavý námět, tedy pomineme-li, že v severských zemích se příroda respektuje tak nějak automaticky jelikož to tam řídí skřítci. Mám jen jedinou výhradu - hlas indiána bych si představoval poněkud charismatičtejší. To víte, mým prvním filmem byl Vinnetou a to byla nějaká důstojnost o tatíčkovi ani nemluvě. Mrzelo mě, že ke konci opustili báječný trik, kdy si indoš Karla "půjčil" a mluvil za něj - bylo to velmi působivé. Vica je pořád šik a zde big potvora! Myšička dle mého, žádný protiúkol. Až to bude v TV, z chutí na to o5 mrknu. Edit. Při scénách z indiánského tábora mi v uších znělo: ÁAAAAAA, sou fár tu jů aj mejd... ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

Tak z té druhé stránky... Začátek nápis Nebraska což byla vlastně Velká Amerika u Prahy , bylo docela "vtipné" všechny ti Indiáni vůbec nevypadali důvěryhodně. Ten konec byl "mírně" morbidní. A teď z té první stránky... Vůbec to jako celek nepůsobilo zas tak špatně, téma se přenášelo až moc na lásku, city a lásku k přírodě. Občas se člověk i pousmál. Roden po delší době v komedii nehrál vůbec špatně. Pestré obsazení i když dost z nich jen na pár "šťeků. Takových 55% úplně v klidu. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nějakou trochu trapnou ezoenviropropagandu, ale dostala jsem čistou jednoduchost indiánské moudrosti bez té svazácké vlezlosti a umanutosti, která spolehlivě zabíjí všechny pokusy o hlas moudrosti a rozumu. Možná těch vtipných situací, vyplývajících z dvouvládí v jednom těle, mohlo být trochu více, ale ono někdy právě méně je více a tak jsem spokojená. Dokonce ani to zavlečení děje na Slovensko nebylo ani násilné, ani trapné, ani směšné, ale naopak docela to celé pěkně dobarvilo. Po shlédnutí filmu jsem měla takový milý, slunečný, hřejivý pocit radosti a klidu a to si velice velice velice cením. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když si odmyslím, že pravé "indiány" by tenhle kousek asi úplně nepotěšil a některé momenty jsou tu na hraně debility, ve výsledku mě Indián celkem bavil (rozhodně víc než sem vůbec čekal). Je to sice taková ta klasická story o tom jak sebestředný krétén procitne a konečně začne vnímat i to co se děje kolem něj, ale nemůžu říct že bych u sledování nějak extrémně trpěl. Manželka celkem trefně přirovnala Indiána k horské dráze, kdy momenty radosti střídají ty, při kterých si myslíte že jsou vaše poslední v životě...50% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"V každém člověku je zlý i dobrý vlk. Záleží na tom, koho krmíš..." V současných českým komedií je podle mě trend, že jejich autoři sází spíše na trapný humor než ten inteligentní. Komedie Indián je však (nejen v tomto směru) hodně jiná. Ačkoliv se tu člověk hodně nasměje a to zvláště v počátečních situacích, kdy je Ondřej (jako vždy excelentní Karel Roden) konfrontován s mluvícím duchem indiána Bílého jelena a vznikají z toho vskutku komické situace. Duch Bílého jelena však zároveň pronáší docela trefná životní moudra ať už se týkají vztahu člověka k přírodě nebo mezilidských vztahů. Ondřejovi se díky nim jeho dosavadní život převrátí vzhůru nohami a divák přitom může možná až trochu nevěřícně koukat na to, že i jinak vcelku bláznivá komedie může mít docela silnou myšlenku. Samozřejmě, že by se v tom celém příběhu našly jisté mouchy či nelogičnosti. Už jen, když si člověk vezmu, že počátek příběhu, kdy se postava Ondřejovi matky v době Pražského jara v roce 1968 měla (tehdy ještě jako svobodná) potkat s Bilým jelenem, se má odehrávat pouze před 52 lety, zatímco představitelka této role vypadá tak na devadesát, tak tohle prostě moc nesedí. Stejně tak linka příběhu, kdy se Ondřejovi spolumajitelé ve firmě rozhodnou ji vytunelovat, se ve finále vyřeší skoro až neuvěřitelně hladce. Ale při tomto lehčím komediálním žánru jsem ochoten tohle vše odpustit. Hlavně že konečně zas po čase vznikla inteligentní komedie s myšlenkou. Bavil jsem se po celý čas báječně, tak proč nedat 5 hvězdiček. PS.: Psáno po návštěvě premiéry 21.9 v kině Světozor.  ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu zazní píseň „Ty vieš, že sa chovám, tak jak sa chovám“ od slovenské kapely Horkýže Slíže. (OJan)
  • Kapela, se kterou ve filmu vystupuje Viktorie Jonášová (Štěpánka Fingerhutová), dcera Ondřeje Jonáše (Karel Roden), se ve skutečnosti jmenuje The Agony. Tato čistě ženská heavyrocková kapela byla založena zpěvačkou a kytaristkou Nikolou Kandoussi a fungovala od roku 2013. Za dobu své existence vydala dvě alba a dvě EP, mezi její největší úspěchy patří vystoupení před legendární kapelou Scorpions v květnu 2022 v O2 aréně. (rublik05)
  • Bílý Jelen (Cyril Dobrý a Daniel Olbrychski) je v mnoha mýtech i nauce přírodních kmenů symbolem hledání duchovního poznání a kontakt s nehmotnou stranou světa. Skuteční bílí jeleni se ve volné přírodě vyskytují naprosto ojediněle. Pokud byl indián takto pojmenován, znamenalo to, že se jedná o někoho, kdo je výjimečný. Náčelník Sioxů v roce 1893 se jmenoval „Chief White Deer“. (sator)

Reklama

Reklama