Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Základem příběhu Vrah skrývá tvář je skutečný případ sedminásobného vraha Mrázka, který svého času vzbudil u veřejnosti velkou pozornost. Major Kalaš a jeho pomocník nadporučík Varga řeší složitý případ série vražd mladých žen. Nakonec se rozhodnou k riskantnímu pokusu – provedou rekonstrukci přepadení dívky, která jako jediná unikla smrti. Dívka však trpí psychickou poruchou a hrozí nebezpečí, že se její stav po rekonstrukci ještě zhorší… O vystižení atmosféry a tísnivého pocitu lidí žijících v kraji, kde se pohybuje neznámý vrah, se postarala i citlivá kamera Jiřího Vojty. Vedle Rudolfa Hrušínského se setkáte s Radoslavem Brzobohatým, Jiřím Pleskotem, Ferdinandem Krůtou, ale i s MUDr. Miroslavem Plzákem, který zde vytvořil roli psychiatra. Snímek zanedlouho po premiéře získal Cenu za nejlepší film roku... Postava majora Kalaše v podání výborného Rudolfa Hrušínského se objevila ve čtyřech filmech režiséra Petra Schulhoffa: Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979). (Česká televize)

(více)

Recenze (236)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s ostatními, že jde o jednu z nejlepších československých kriminálek, které jsem měl tu možnost dosud vidět. Samozřejmě společně s následujícím případem majora Kalaše Po stopách krve. Ten jsem z režisérovy (Petr Schulhoff) „série“ viděl jako vůbec první. Předchozí Strach nebyl rovněž špatný, ale tady už tvůrce vypiloval vše téměř bez jediné chybičky. Mrazivá atmosféra i psychologická stránka filmu byly zvládnuty na jedničku, našla se tu řada vedlejších vláken, které ještě více zamotávaly hlavu a totožnost vraha bude jistě pro nejednoho diváka skutečnou záhadou až do samotného konce filmu. Osobně jsem měl jiného favorita. Možných pachatelů tu byla celá řada a scénárista si s námi pěkně pohrával. Navíc tu řada herců (nejen hlavní dvojice vyšetřovatelů podali opravdu velmi slušné výkony). Tak to mám rád. Takže já dávám rozhodně palec nahoru a samozřejmě nemůžu jinak, než dát nadprůměrné ohodnocení. Jinak Zuzana Ondrouchová byla pěkná pohledná herečka a je velká škoda, že zemřela tak mladá. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Major Kalas v podani Rudolfa Hrusinskeho je jedna z nejosobitejsich postav nasi kinematografie. Tento kriminalista si drzi respekt, aniz by rekl vice nez tri slova, vyborny herecky vykon. Zdatne mu ale sekunduji i dalsi vyborni herci. Po stopach krve ma mozna jeste hutnejsi atmosferu, tento film ale jinak v nicem nezaostava a pravem patri k nasi nejlepsi kriminalce. Neskutecny zazitek nejen pro fanousky tohoto zanru. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Mrtvé mladé ženy jsou vždy předzvěstí prvotřídní zábavy. Tím spíše, když má jejich vraždění někdo jako volnočasovou aktivitu a vraždí je výhradně sériově, i když může v klidu prznit svoji dveru. Vše zůstalo na stejných kolejích jako předešlý díl. Zásadní obměnou si přišel pouze příběh, který byl o výrazný kus lepší a zajímavější. [80 %] ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Absolutně špičková krimi. Hrušínského Kalaš je nedostižný, snad jen rada Vacátko by si to s ním mohl rozdat. Ponurá díra se státním statkem a hajným Moučkou co si prý barví vlasy. Vyděšená dívka na balkóně. Geniální spermon Peterka co nepotřebuje holky vraždit, skákají mu sami do postele. A doktor Bláha, no ten je pěkně podezřelý...Jedině snad Brzobohatý tady byl jaksi nepotřebný a navíc. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Stejně kvalitní film jako Po stopách krve, takže lepší čtyři hvězdičky. Opět vynikající herci, příběh, který je napínavý a nepředvídavý až do konce a zase skvělá temná atmosféra podpořená geniální hudbou. Ještě nikdy mi nepřišel strašidelnej pohled na obyčejnou chatu na kraji lesa za bílýho dne. btw. Hrušínský docela solidně hlásí :-) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • V jednom ze záběrů scény prohlídky domu Míšovy babičky je nade dveřmi vidět nápis obsahující tříkrálové iniciály spolu s letopočtem 1965, ovšem film z roku 1966 je inspirovaný událostmi z roku 1957. (stefji)
  • Psychiatr Plzák, který ve filmu hraje, na dotaz, proč roli vzal, odpověděl s jistým humorem, že režiséra Schulhoffa léčil, a ten než aby mu zaplatil, jej raději jako protislužbu obsadil ve svém filmu. (sator)
  • Závěrečná scéna se odehrávala u lomu Amerika. (jaara)

Reklama

Reklama